Mergi direct la conținut »
„Nu au existat închisori CIA în România” spune procurorul PICCJ care instrumentează cazul
Ştiri Libertatea > Ştiri > „Nu au existat închisori CIA în România” spune procurorul PICCJ care instrumentează cazul

„Nu au existat închisori CIA în România” spune procurorul PICCJ care instrumentează cazul

„Din probele administrate în dosar nu au rezultat date sau informații care să conducă la presupunerea, rezonabilă, că astfel de centre secrete de detenție ale CIA au fost, pe teritoriul nostru”, declară pentru Libertatea.ro, procurorul Cristian Lazăr, cel care instrumentează dosarul privind existența închisorilor CIA în România.

De Cătălin Lupășteanu,

Oficialul de la PICCJ explică practic că până în prezent urmare probelor colectate, precum declarații de martori, rapoarte de la numeroase instituții ale statului, între care și MAE sau SRI nu ar rezulta existența unor astfel de centre.

Foștii președinți dau cu subsemnatul

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a dat recent o declarație de martor la Parchetul instanței supreme, în dosarul în care se cercetează condițiile existenței unei închisori CIA în România.

În același dosar au mai dat declarații Ioan Talpeș și fostul președinte al României Ion Iliescu.

Fișă de dosar

Acest dosar are la bază plângerea lui Abd Al Rahim Hussain Muhammad Al Nashiri, un cetăţean saudit de origine yemenită, iar cazul este instrumentat de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică de la Parchetul instanței supreme.

Sauditul susţine că a fost victima unei proceduri de extrădare ilegală instrumentată de CIA şi a fost înschis în centre de detenţie secrete de pe teritoriul statului român şi polonez.

În plus, el precizează că şi-a petrecut mai bine de doi ani într-o închisoare CIA din România, de la 12 aprilie 2004 şi până la 6 septembrie 2006, înainte de a fi transferat la Guantanamo Bay, unde încă se află în spatele gratiilor.

Citește și România, condamnată la CEDO pentru găzduirea de închisori secrete ale CIA. ”România cunoștea scopul activităților CIA pe teritoriul său și a cooperat”

Close
Închide
  Close