Mergi direct la conținut »
Nu ignorați niciun hapciu! Numărul cazurilor de gripă a crescut alarmant. București, Iași și Constanța sunt zonele de focar
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Nu ignorați niciun hapciu! Numărul cazurilor de gripă a crescut alarmant. București, Iași și Constanța sunt zonele de focar

Gripa amenință România. Numărul cazurilor de gripă au crescut cu aproape un sfert față de săptămâna trecută. Pe fondul unor probleme de sănătate deja existente, gripa poate duce și la deces. A fost și cazul unui bărbat de doar 40 de ani din Mureș.

De Andreea Archip,

Obișnuim să ducem pe picioare infecțiile respiratorii, continuăm să venim la serviciu, chiar dacă asta înseamnă să îi molipsim și pe alți colegi. Iar ceea ce noi catalogăm profan ca fiind o răceală, poate fi o infecție respiratorie gravă sau gripă. Ultimele rapoarte făcute publice de Institutul Național de Sănătate Publică sunt însă îngrijorătoare și arată că ar trebui să luăm în calcul mersul la medic după primul hapciu.

Astfel, la nivel național, numărul de cazuri de infecții respiratorii acute au crescut cu 12,3% față de aceeași perioadă a sezonului trecut și cu 23.7% mai mult decât cel din săptămâna precedentă, ajungând la 108.000 de cazuri. Zonele cu cele mai multe cazuri sunt București, Iași și Constanța și există o tendință de extindere regională.

16 persoane au murit din cauza gripei în România

16 persoane au murit din cauza gripei în România

Supravegherea la nivel național a cazurilor de infecții de căi respiratorii superioare, gripă clinică și pneumonii a început în 9 octombrie.

Iar în ultimele zece zile, s-au înregistrat 8 decese în majoritate la bărbați de peste 40 de ani care aveau deja probleme de sănătate.

Cum ne protejăm de gripă

O soluție pentru a scăpa de neplăceri este ca românii să se vaccineze antigripal. Până pe 4 februarie, aproape 900 de mii de români din grupele de risc au fost vaccinate.

Îngrijorarea cu privire la faptul că numărul cazurilor de gripă a crescut preocupă și Organizația Mondială a Sănătății care a recomandat cu 75% dintre persoanele în vârstă să fie vaccinate în sezonul 2017-2018. Ar mai trebui vaccinate și alte categorii care prezintă un risc mai mare, cum ar fi copiii sub 5 ani, personalul medical, personalul din instituțiile pentru persoane în vârstă și persoanele cu handicap, femeile gravide și oricine are o afecțiune cronică, cum ar fi boli cardiace, pulmonare, diabet sau afecțiuni neurologice cronice.

Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
Recomandări
Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
 

Ce este gripa și cum o diferențiem de o răceală

Gripa este o boala infecțioasă acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, cauzată de virusul gripal A sau B, cu severitate diferită de la un sezon la altul. În general, frecvența infecțiilor respiratorii este mai crescută în intervalul noiembrie-martie.

Gripa poate afecta orice persoană, dar riscul de complicații este mai mare la copii, bătrâni și persoane cu imunodeficiente sau boli cronice.

Perioada de incubație este de câteva zile. Simptomele gripei sunt adesea similare virozelor și guturaiului. Debutul gripei este brusc, uneori brutal, cu frisoane, febră 39-40 de grade Celsius, dureri musculare, dureri de cap intense, oboseală, dureri la nivelul globilor oculari, nas înfundat, tuse, lipsa poftei de mâncare, uneori greață, vărsături și chiar diaree.

 

Pentru a evita confuzia dintre răceală și gripă, medicul a explicat că răceala este dată de vreo 300 de virusuri respiratorii, altele decât cel gripal. În gripă, sunt dureri de cap, de ochi, stare generală proastă, dureri de mușchi și articulații, febră.

În România, în 2016-2017 au fost aproape 800 de cazuri de gripă și 27 de decese. În sezonul 2015-2016, dintre cei care s-au îmbolnăvit de gripa, 55,5% au avut nevoie de spitalizare.

Close
Închide
  Close