De Răzvan Mihalașcu,

Comisia MCV ajunge la București pe 2 iulie pentru a discuta despre situația justiției din România. Discuții vor avea loc și cu ministrul Justiției, Anna Birchall, conform Mediafax.

Din raportul MCV din noiembrie 2018 reiese că adoptarea legilor justiției și presiunile asupra sistemului judiciar, mai ales asupra DNA, „au pus sub semnul întrebării sau chiar au inversat progresele” făcute de România în ultimii 10 ani, a precizat vicepreședintele Comisiei Europene, la începutul prezentării raportului MCV.

Tot la acea vreme, oficialii europeni au recomandat suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt, notează sursa citată.

Ce este MCV-ul?

În momentul în care au aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria încă mai aveau probleme cu privire la nefinalizarea reformelor judiciar, de corupție, iar, în cazul Bulgariei, de criminalitate organizată.

Din acest motiv, Comisia Europeană a instituit mecanismul de cooperare și verificare (MCV), conceput pentru a ajuta România și Bulgaria să soluționeze aceste probleme.

Comisia Europeană evaluează în continuare evoluția României și Bulgariei și realizează periodic rapoarte privind progrese înregistrate.


Citește și:

EXCLUSIV/ Primele fotografii cu Sorina, după ce a ajuns la familia adoptivă. „Este bine, a promis că vom fi prieteni”

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine
HOROSCOP

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine