Întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin, care va avea loc la Geneva, pe 16 iunie, nu va fi una prietenoasă, scrie BBC într-o analiză pe tema acestui summit crucial.

De altfel, Rusia a inclus recent SUA pe lista de „state neprietenoase”, în mod simbolic pentru felul în care au decurs relațiile bilaterale în ultimii ani.

Atât Washingtonul, cât și Moscova sunt de acord că relația se află într-un moment foarte prost.

Cei doi ambasadori sunt retrași temporar de la post, înalți oficiali ruși sunt ținta sancțiunilor americane, iar doi foști pușcași marini americani se află în închisorile rusești, unul dintre ei ispășind o pedeapsă de 16 ani pentru spionaj.

În martie, Biden a părut că ridică miza disputei cu omologul său de la Moscova, răspunzând afirmativ la întrebarea unui jurnalist: „Este Putin un ucigaș?”.

Și totuși, observă BBC, simpla întâlnire față în față a celor doi lideri reprezintă o mică reușită.

Oportunitatea unui astfel de summit, într-un moment de criză al relațiilor bilaterale, a fost pusă sub semnul întrebării de unii oficiali ai administrației americane, care s-au întrebat ce ar putea obține Biden de aici.

Dar după două convorbiri telefonice cu Putin, liderul american a rămas convins, potrivit CNN, că o discuție față în față este singura modalitate adecvată de a-l aborda pe omologul său de la Kremlin.

Semne de întrebare privind utilitatea summitului au venit și de la republicanii americani, dornici să critice abordarea lui Biden.

Dar secretara de presă a Casei Albe le-a răspuns, luna trecută. „E posibil să fi uitat în ultimii ani, dar așa funcționează diplomația”, a spus ea, într-o referire la impulsivitatea lui Donald Trump.

Un moment simbolic important pentru Putin

Faptul că este dispus să se întâlnească așa de repede cu omul care l-a numit „ucigaș” arată că summitul este unul important pentru liderul de la Kremlin.

„Summitul plasează Rusia în aceeași ligă cu SUA, iar pentru Putin, acest simbolism este important”, a declarat pentru BBC Andrei Kortunov, director al think-tank-ului RIAC din Moscova.

Apoi, întâlnirea are loc în prima parte a mandatului lui Biden, în timpul primei sale călătorii externe și la cererea liderului american – toate acestea sunt puncte pozitive pentru Kremlin, deoarece arată că Rusia este o prioritate pentru SUA.

Și în ciuda unei agende complexe pe masa liderilor NATO, care se reunesc luni la Bruxelles, interesul general se îndreaptă mai degrabă pe întâlnirea de la Geneva.

„Putin vrea cu siguranță să fie egalul președintelui SUA. Vrea să fie respectat conform termenilor săi. Putin vrea să își încordeze mușchii și să fie un membru al clubului”, a subliniat și analista politică Lilia Shevtsova.

Puține așteptări

În mod simbolic, întâlnirea de pe 16 iunie are loc la Geneva, orașul care a găzduit primele discuții dintre Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, în urmă cu 36 de ani.

Așteptările pentru evenimentul de miercuri sunt însă reduse. Casa Albă a clarificat aceste așteptări, precizându-și dorința de a avea o relație „stabilă și predictibilă” cu Rusia.

„Un scop fezabil (al summitului) este acela de a testa care sunt liniile roșii ale fiecăruia, dar și de a clarifica că dialogul este singura cale de a evita o prăbușire”, a explicat Shevtsova pentru BBC.

„Dacă nu vor discuta, Rusia va deveni și mai impredictibilă”, a adăugat ea.

Analiza revistei Foreign Policy susține această ipoteză. În vreme ce nimeni nu așteaptă rezultate majore ale summitului, experții speră totuși că întâlnirea va stabili niște limite pentru relația tensionată dintre cele două mari puteri.

„Nu cred că vom avea un cadru mai stabil (al relațiilor)”, a declarat Dmitri Trenin, director al Carnegie Moscow Center. „Cred că cel mai bun rezultat al acestui summit este clarificarea liniilor roșii pentru ambele părți”, a adăugat el.

Weekendul trecut, Putin a declarat la televiziunea publică că există chestiuni pe care poate colabora cu Biden, începând cu discuțiile pe tema unui nou tratat pentru controlul armelor nucleare până la conflictele din Siria, Libia și schimbările climatice.

„Dacă putem crea mecanisme pentru a aborda aceste chestiuni, atunci cred că am putea spune că summitul nu a fost în zadar”, a spus Putin.

Unii comentatori din Rusia cred că un soi de armistițiu în conflictul diplomatic ar fi, de asemenea, posibil.

SUA au expulzat zeci de diplomați ruși recent. De partea cealaltă, Rusia a interzis misiunilor diplomatice americane să angajeze localnici, ceea ce a însemnat o reducere a serviciilor consulare, inclusiv în privința acordării vizelor.

Moscova, scrie BBC, ar putea permite reîntoarcerea ambasadorului său înapoi la post, la Washington, ca un semn simbolic de bunăvoință.

Analist: Putin își dorește, de fapt, să reducă tensiunile

Putin a făcut eforturi în ultimele săptămâni pentru a sublinia că Occidentul are intenții ostile față de Rusia.

La Forumul Economic care a avut loc luna aceasta în Sankt Petersburg, el a sugerat că SUA vor să „controleze” dezvoltarea Rusiei. Cu câteva zile mai devreme, el promisese să „scoată dinții” oricărui agresor extern care vrea să „muște” Rusia.

Chiar și așa însă, Rusia își dorește cel mai probabil să reducă un pic din tensiunile confruntării cu Vestul, scrie BBC.

„Ca un politician rațional, Putin va dori să reducă costurile și riscurile asociate cu această relație confruntațională”, a explicat pentru BBC Andrei Kortunov.

Există argumente. Ultimele sancțiuni economice ale Occidentului au redus capacitatea guvernului de a împrumuta bani, iar alte sancțiuni ar putea fi și mai dureroase, o problemă pentru economia greu încercată a Rusiei într-un an electoral.

„Populația Rusiei nu are un apetit pentru victorii de politică externă ca substitut pentru abordarea problemelor stringente economice și sociale de acasă”, a subliniat Kortunov.

Navalnîi și Ucraina

Ce nu își dorește Putin, dar cu siguranță va primi, este o lecție pe tema drepturilor omului, în special în relație cu încarcerarea liderului opoziției Aleksei Navalnîi, la scurt timp după tentativa de asasinare a acestuia.

Faptul că Rusia a interzis organizația nonguvernamentală a lui Navalnîi chiar săptămâna trecută, cu puțin înaintea summitului, arată că disponibilitatea lui Putin de a asculta mesajul lui Biden este minimă.

Biden va discuta, de asemenea, despre recenta deturnare a avionului Ryanair în Belarus și va reafirma angajamentul SUA pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Anamaria Prodan a părăsit România după scandalul cu Reghe. Anunțul impresarei despre soțul ei
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan a părăsit România după scandalul cu Reghe. Anunțul impresarei despre soțul ei
Simona Halep, AROGANŢĂ MAXIMĂ. Ce bolid unic în România şi-a cumpărat. Toţi şoferii au fost uluiţi în trafic
Playtech.ro
Simona Halep, AROGANŢĂ MAXIMĂ. Ce bolid unic în România şi-a cumpărat. Toţi şoferii au fost uluiţi în trafic
Un interlop din Constanţa, Live pe Facebook în timp ce se droga pe manele alături de câţiva prieteni
Observatornews.ro
Un interlop din Constanţa, Live pe Facebook în timp ce se droga pe manele alături de câţiva prieteni
Horoscop 23 iulie 2021. Scorpionii trebuie să își măsoare vorbele și să își ajusteze planurile mărețe
HOROSCOP
Horoscop 23 iulie 2021. Scorpionii trebuie să își măsoare vorbele și să își ajusteze planurile mărețe
„N-am plătit sejurul ca să mă scoţi tu afară din apă!”. Salvamarii duc lupte grele cu turiștii care ignoră steagul roșu
Știrileprotv.ro
„N-am plătit sejurul ca să mă scoţi tu afară din apă!”. Salvamarii duc lupte grele cu turiștii care ignoră steagul roșu
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul
PUBLICITATE
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul