Cei care trec de procesul dur de selecție al regimului și ajung să studieze la Universitatea Kim Ir-sen devin membri ai elitei academice a Coreei de Nord. Universitatea care poartă numele fondatorului și primului lider suprem e de departe cea mai prestigioasă instituție de învățământ din acest colț izolat al lumii. De pe ușile acestei școli a ieșit inclusiv actualul lider de la Phenian, Kim Jong-un.
În general, contactele dintre nord-coreeni și restul lumii sunt minime și acest lucru este valabil și în mediul academic. Tocmai de asta e surprinzător că, pe versiunea engleză a site-ului Universității Kim Ir-sen, instituția se laudă că are zeci de școli partenere în lume, inclusiv două din Germania.
Și că, dincolo de titlul de „universități surori”, studenții nord-coreeni se pot bucura și de schimburi academice internaționale.
Universitățile vestice neagă versiunea de la Phenian
Multe dintre instituțiile menționate pe site-ul Universității Kim Ir-sen neagă orice asociere cu Coreea de Nord. Fie și una academică. Printre ele se numără și renumita Universitate Humboldt din Berlin.
Purtătorul de cuvânt al instituției, Hans-Christoph Keller, susține că a existat o cooperare contractuală între cele două universități pe vremea Republicii Democrate Germane (RDG). Și, este posibil ca, după căderea Zidului Berlinului și reunificarea Germaniei, cineva să fi uitat să rezilieze în mod formal colaborarea cu instituția care educă elitele regimului de la Phenian.
În prezent, instituția berlineză susține că a trimis nenumărate e-mailuri către Universitatea Kim Ir-sen pentru a elimina numele său de pe site, dar nu a primit niciodată un răspuns din Coreea de Nord.
Cooperarea științifică, sancționată de Consiliul de Securitate al ONU
Presupusele „universități surori” au motive serioase pentru a fi defensive vizavi de orice asociere cu instituția din Phenian. Asta pentru că una dintre sancțiunile impuse de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite interzice orice cooperare științifică dintre țările membre și Coreea de Nord.
Evident că sancțiunea are ca scop prevenirea scurgerii de informații sensibile, care ar putea să fie folosite de regim pentru a produce arme de distrugere în masă. Dar în practică, orice universitate care invită profesori ori studenți nord-coreeni riscă să încalce sancțiunile dure impuse de ONU.
Program de schimb de studenți la Universitatea Freie
Din acest motiv situația este una mult mai complicată la Universitatea Freie din Berlin. Aici există un program de studiu al limbii coreene, iar șefa departamentului, sud-coreeanca Eun-Jeung Lee, a mers în septembrie 2018 într-o vizită academică la Universitatea Kim Ir-sen din Phenian.
Apoi, cu doar câteva luni înainte de izbucnirea crizei COVID-19, 12 studenți nord-coreeni din departamentul de studii germanice al Universității Kim Ir-sen au vizitat Freie. Experții cred că acești studenți au trecut printr-un proces dur de selecție și sunt membri loiali ai nomenclaturii. Studenții au petrecut 3 săptămâni în Germania.
Dar pentru a respecta sancțiunile impuse de ONU, cei 12 au fost ținuți departe de internet și supravegheați non-stop, susțin cei de la Universitatea Freie.
„În tot acest timp, studenții nu au avut acces la rețeaua wireless și nici măcar la un computer. Au trebuit să-și scrie temele pe hârtie”, se arată într-o declarație făcută de conducerea Universității Freie către Consiliul de Securitate ONU.
De asemenea, Ministerul german de Externe s-a implicat în pregătirea vizitei studenților, în vreme ce toate costurile au fost acoperite de Phenian.
Și, deși Eun-Jeung Lee le-a înmânat nord-coreenilor o scrisoare cu privire la posibilitatea unei colaborări viitoare, conducerea Universității Freie se delimitează de eticheta de „școli surori”, argumentând că nu s-a semnat în niciun moment un contract formal cu instituția responsabilă cu educarea elitelor de la Phenian.
În final, concluzia Consiliului de Securitate ONU a fost că vizita studenților nord-coreeni „nu a reprezentat o încălcare a sancțiunilor impuse de Națiunile Unite”.
Studenții nord-coreeni, supravegheați permanent de conaționali
Katharina Landgraf, șefa grupului parlamentar de prietenie germano-coreean din Bundestag, susține că cei 12 studenți au fost supravegheați în mod permanent, în special de membrii delegației de la Phenian.
Și, deși nivelul de limbă al studenților era unul foarte bun, aceștia nu au îndrăznit să-i pună nicio întrebare. „Erau foarte rezervați. Aș spune că întreaga atmosferă era una opresivă”, e explicat Landgraf pentru DW.
Prestigiu academic e tot prestigiu pentru Kim Jong-un
Este înțelept ca universități renumite din Germania să colaboreze cu regimuri dictatoriale, precum cel de la Phenian?
Katharina Landgraf, care a vizitat în două rânduri țara izolată din Asia, spune că e important ca universitățile vestice să fie extrem de atente cu aceste programe academice. Însă când e vorba de schimburi de studenți între departamentele de limbă străină, deputata susține că acestea pot fi justificate „în doze mici”.
În același timp, asemenea colaborări internaționale aduc prestigiu regimului opresiv al lui Kim Jong-un și ar putea să fie exploatate pentru propagandă. „Fac parte dintr-o strategie de a ține aceste elite aproape și a le arăta că puterea e de partea lor”, notează Katharina Landgraf.
Phenianul tânjește după recunoaștere
Recunoașterea din partea comunității internaționale este valoroasă pentru regimul nord-coreean, chiar și când nu e vorba despre recunoaștere politică. Un expert german atrage atenția că „interesele politice ale regimului stau în spatele tuturor propunerilor de colaborare”. Dar instituțiile europene luptă pentru a-și păstra numele bun departe de site-ul Universității Kim Ir-sen.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro