MENIU CAUTĂ

O judecătoare explică efectele modificării codurilor penale: „Dacă tu crezi că e o glumă, nu e“

Distribuie

Modificările legilor Justiției au scos românii în stradă. Mulți știu că nu sunt bune, dar puțini sunt aceia care cunosc concret care sunt efectele acestor modificări. O judecătoare din Craiova, specializată pe cauze cu minori, a explicat, într-o postare publică pe pagina ei de Facebook, ce se poate întâmpla concret, în viața de zi cu zi a fiecărui român, dacă ar fi adoptate propunerile de modificare a codurilor penal și de procedură penală. 

În postarea ei, devenită imediat virală în mediul online, judecătoarea Sorina Marincaș renunță la limbajul ”tehnic”, specific profesiei sale și alege o manieră brutală de a explica lucrurile.

De ce te afectează şi pe tine modificările Codului Penal şi Codulul de Procedura Penală?
Închipuiţi-vă o percheziție informatică pentru o infracțiune oarecare (economică, de violență sau alta), în computerul suspectului se găsesc fișiere video conținând imagini cu caracter pornografic înfățișând minori cu vârste de 5-6 ani. Ce puteam face până acum? O nouă anchetă pentru a identifica autorul. Ce am putea face dacă modificările se adopta? Te uiţi, te oripilezi ca om normal ce eşti, te frustrezi puternic ca procuror şi distrugi fișierele.

Dacă tu crezi că e o glumă, nu e”, scrie Sorina Marinaș, care continuă cu efectele modificărilor Codului de procedură penală.

De ce te afectează pe tine modificările Codului de procedura penală?

Ioana este într-o relaţie abuzivă de câţiva ani. În fiecare zi este jignită şi ameninţată de partenerul ei şi convinsă că nu poate să iasă din acest calvar. Într-o zi, lucrurile degenerează şi Ioana ajunge la spital în urma bătăilor.

Procurorul deschide o anchetă penală. Legea acum îl obliga să ia măsuri pentru a proteja victima. Ioana este audiata cu privire la cele întâmplate şi încurajată să spună ce i s-a întâmplat deoarece este în siguranţă

Modificările Codului de procedura penală dau posibilitatea suspectului de a fi prezent la audierea Ioanei. De mâine Ioana va fi nevoită să declare ştiind că agresorul este în fiecare moment în aceeaşi cameră!

Deşi victimele trebuie protejate! Ne spune tot o Directivă! Iar drepturile suspectului erau apărate prin prezenta avocatului

La fel se poate întâmpla în cazul traficului de persoane, a victimelor violenţei, în cazul grupărilor infracţionale!

Tu ce ai spune dacă persoana de care îţi este frică te-ar privi în fiecare secundă din audiere?”.

Una dintre postările ei a fost distribuită de o colegă de breaslă, procuroarea Antonia Diaconu, care, la rândul său, a explicat efectele modificării legilor Justiției:

De ce te afectează şi pe tine modificările Codului Penal şi Codului de Procedura Penală?
O doamnă sau un domn într-o seară are o urgenţă şi are nevoie să scoată nişte bani de la bancomatul din colțul blocului. Iese din casă, îşi scoate banii şi vrea să se întoarcă. De ea/el se apropie un cetățean, o/îl lovește cu o bâtă în cap, îi ia banii şi o/îl lăsa într-o baltă de sânge. Poate pentru multă vreme nici nu o/îl găseşte nimeni. Până la urmă se află, se ridică imaginile de la bancomat. Surpriză! Nu pot fi folosite pentru a fi identificat autorul şi probata fapta lui pentru că aşa zice codul ce ar trebui să apere şi persoanele vătămate.

Dacă tu crezi că e o glumă, nu e. Acestea sunt câteva dintre modificările pe care, de mâine, Parlamentul le va vota.

Postări de acest gen pot fi găsite pe paginile de Facebook ale mai multor avocați, judecători sau procurori, Cu toții au ales să-și schimbe temporar fotografia de profil cu o imagine care simbolizează Justiția străpunsă în inimă chiar de Sabia Dreptății.


Citește și: 

Editorial de Claudiu Săftoiu. ”Cătușiada” DNA – sub asediul puterii politice, cu pretextul unei directive UE

Laura Codruța Kovesi, reacție față de modificările aduse Codurilor penale: ”Putem spune că DNA-ul se închide”

PICCJ: Amendamentele din Comisie indică o preocupare exclusivă pentru respectarea drepturilor inculpaților și mai puțin ale victimelor

DNA acuză un asalt fără precendent al politicienilor asupra anchetelor: Sub umbrela unei directive UE, se vrea eliminarea confidențialității interceptărilor și filajelor

Citește mai multe despre CCR, codul de procedura penala, Codul Penal și justitie pe Libertatea.

Comentarii