Mergi direct la conținut »
sistem de rachete de artilerie Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea unor sisteme mobile de rachete de artilerie (HIMARS)
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

O nouă achiziție militară majoră, după Patriot: SUA a aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete de artilerie

De Petre Dobrescu,

Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea unor sisteme mobile de rachete de artilerie (HIMARS) către România, în valoare de până la 1,25 miliarde de dolari (aproximativ 1,06 miliarde de euro), a anunțat vineri Agenția americană pentru cooperare în domeniul securității (DSCA).

Ad placeholder

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că a fost notificat privind finalizarea evaluării cererii României de achiziţionare a sistemelor tip Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (High Mobility Artillery Rocket Systems – HIMARS), achiziţia fiind în procedură de aprobare de către Congresul SUA.

„În cadrul programului de înzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achiziţia a 54 de instalaţii de lansare şi elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare. Programul se află într-o etapă intermediară, după aprobarea Congresului SUA urmând a fi desfăşurate discuţii şi negocieri de natură tehnică,pentru stabilirea configuraţiei finale a achiziţiei, dar şi opţiunile de transfer tehnologic şi implicarea industriei naţionale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producţiei şi mentenanţei”, transmite MApN.

Achiziţia sistemului HIMARS face parte din cele opt programe esenţiale de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026, pentru care Parlamentul României a transmis, în luna mai 2017, aprobarea prealabilă de iniţiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente, explică ministerul.

„HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate şi utilizate în misiuni reale de Forţele Terestre şi Corpul de Infanterie Marină ale SUA şi oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanţial, oferind comandanţilor opţiuni pentru succesul misiunii în operaţiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS şi gradul de interoperabilitate între forţele SUA şi Aliate reduc costurile finale operaţionale şi de întreţinere”, mai precizează MApN.

Ministrul apărării Adrian Ţuţuianu a anunţat, în iulie, că Guvernul dorește achiziționarea rachetelor Patriot de la Statele Unite. El a adăugat că plata se va face în rate începând cu luna noiembrie a acestui an. Premierul Tudose a anunțat că săptămâna viitoare, Executivul va aproba, într-un format restrâns, planul de achiziţii al MApN pentru Armată.


Citește și: Părinții a 15 copii luptă zilnic pentru viața gemenilor grav bolnavi. Poveste emoționantă, demnă de scenariu de film


 

Ad placeholder
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close