MENIU CAUTĂ

O parte din autostrada Orăştie-Sibiu va fi DEMOLATĂ. România poate pierde 400 de milioane de euro

Distribuie

CNADNR a solicitat, în ultima perioadă, încă trei expertize de specialitate independente. Concluzia la care s-a ajuns ”confirmă nerespectarea proiectului tehnic aprobat și greșeli de execuție”. Astfel, Antreprenorului (Salini Impregilo) i s-a impus de către CNADNR SA să refacă cei 200 – 300 m ai corpului de autostradă unde au apărut degradările prin demolarea acestuia și refacerea corespunzătoare, în conformitate cu proiectul tehnic aprobat.
Echipele de control ale companiei au verificat tronsonul Cunţa-Sălişte al autostrăzii, cel care este deja închis circulaţiei pentru reparaţii, şi au descoperit că la opt metri sub asfalt sunt infiltraţii de apă.
Remedierea problemelor întâmpinate în zona kilometrului 60 pe autostrada Sibiu-Orăştie necesită demolarea completă a căilor de circulaţie.  Deşi a pretins tot timpul că autostrada Sibiu-Orăştie are doar nişte „fisuri superficiale” în zona kilometrului 60 de pe lotul 3, problemele proiectului sunt grave. Un document al companiei indică faptul că nu este vorba de fisuri de suprafaţă, ci de probleme ce necesită demolarea integrală a lucrărilor, anunţă şi site-ul radiounirea.ro.
"Decizia demolării a fost luată pentru a identifica exact cauza apriției fisurii, mai ales având în vedere că Antreprenorul a avut și calitatea de Proiectant în cadrul Contractului de lucrări. Lucrarea este încă în garanție și, astfel, valoarea de remediere a defectelor va fi suportată în totalitate de către Antreprenor. (…) CNADNR a urmărit şi a sesizat de câte ori a fost nevoie apariţia unor eventuale erori. Chiar şi în acest moment, noi, CNADNR, am ajuns până în punctul de a cere chiar demolarea unei porţiuni pentru a fi siguri că proiectul se va finaliza în condiţii de maximă siguranţă. Sunt conştient de presiunea care există. Dar rezolvarea situaţiei actuale nu se poate face decât printr-o decizie drastică, potrivit standardelor de calitate şi siguranţă. Chiar dacă în timp au fost acumulate mai multe tensiuni, chiar dacă am vrea ca peste noapte să rezolvăm această problemă, CNADNR, în toate acţiunile pe care le desfăşoară în acest proiect, trebuie să respecte atât prevederile contractuale cât şi legislaţia în vigoare”, susține Narcis Neaga, Directorul General al CNADNR SA, potrivit site-ului gazetadedimineata.ro.
 

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare: ”Riscăm să pierdem toți banii europeni pentru acest proiect”

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, amintește că autostrada Orăștie – Sibiu este finanțată din bani europeni care trebuiau cheltuiți până la finalul acestui an, iar din cauza problemeor pot fi pierdute cele 400 de milioane de euro pentru tronsonul Orăștie Sibiu.
”Orice demolare și refacere înseamnă nu doar că punem bani în plus de la bugetul de stat pentru aceste lucrări suplimentare, ci și că riscăm să pierdem toți banii europeni pentru acest proiect, adică aproape 400 de milioane de euro. Sunt şapte puncte critice unde alunecările sunt grave, care au nevoie acum nu de reparaţii, ci de reconstrucţie. Din ultimul document apărut ieşit din companie ieri (joi-n.r.), am constatat că autostrada trebuie demolată în acele puncte şi reconstruite. Cheltuielile sunt mari, nu mai pot fi acoperite în interiorul actualului contract, contractul este epuizat, undeva la 120 la sută. În condiţiile de faţă, încotro ne îndreptăm? Aceşti bani europeni în condiţiile în care nu se face recepţia vor fi pierduţi integral. Se pierd banii pe întreg tronsonul Orăştie-Sibiu. Discutăm despre 400 milioane de euro”, spune Alexandru Nazare.

Ministrul Transporturilor Iulian Matache: ”Vreau o analiză a situației si vreau soluții”

„Am convocat proiectantul autostrazii, luni, la Bucuresti. Vreau o analiza a situatiei si vreau solutii. Dupa adoptarea solutiilor, vreau un calendar care sa fie respectat cu strictete pentru ca si asa am pierdut deja mult. Asta din punct de vedere tehnic. In acelasi timp, am dispus un control, dupa cum cunoasteti. Astept raportul Corpului de Control, urmand sa luam masurile care se impun si vom merge cu acestea pana la capat”, a declarat, vineri,  Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, după ce a efectuat o vizită pe șantier.
 
Autostrada dintre Sibiu şi Orăştie a fost inaugurată anul trecut, cu două zile înainte de cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.
Inițial lucrările de reparații erau estimate să dureze o lună, însă acum s-ar putea prelungi până în luna decembrie.

Comentarii