Pandemia a digitalizat masiv și rapid părți importante din modul în care lucrăm. Nu toate companiile au putut face acest lucru și nu în orice domeniu. Companiile din România care au folosit telemunca au început să recheme angajații la birouri începând cu această vară.

Însă după mai bine de un an de digitalizare forțată și muncă de acasă, unii dintre angajați s-au obișnuit atât de bine cu „noua normalitate“, încât nu mai vor să revină la birou.

  • Între cauzele amintite sunt riscurile sanitare privind transportul în comun, costurile suplimentare, dar și percepția că patronii sau șefii îi vor la birou doar pentru a avea un control mai mare asupra salariaților, nu pentru că productivitatea ar fi o problemă.
  • Alții spun că au făcut investiții în birouri și electronice, iar acum nu vor să renunțe la munca de acasă.
  • O a treia categorie este nemulțumită de programul hibrid făcut de angajatori, pe când salariații vor să își aleagă singuri când să vină la birou și când să lucreze de acasă.
  • Psihologul Alexandru Pleșea spune că oamenii și-au dat seama că pot economisi timp, pe care să îl petreacă și cu familia. Acesta avertizează și că există o lipsă de încredere între angajat și angajator.
  • În Statele Unite există un fenomen similar, dar mult mai pronunțat. O serie de mari companii de tehnologie au promis angajaților că pot lucra de acasă „pentru totdeauna“, astfel că acum unii dintre cei rechemați preferă să își dea demisia.
Anunț oficial. România îndeplinește criteriul privind eliminarea vizelor pentru SUA: decizia finală, așteptată anul viitor
Recomandări
Anunț oficial. România îndeplinește criteriul privind eliminarea vizelor pentru SUA: decizia finală, așteptată anul viitor

„Șefii vor să te vadă la birou”

„Anul trecut, toată lumea vorbea de «noul normal» și de telemuncă. Toate companiile se lăudau cum forța de muncă este principalul atu al unei societăți și cum investesc în oameni. Acum vedem că, de fapt, era doar o vorbă goală și că «noul normal» este, de fapt, tot vechiul normal, în care șeful sau patronul vrea să te vadă acolo sub ochii lui”, spune o angajată din mediul privat.

Aceasta lucrează la o companie din energie și este nemulțumită de faptul că a fost rechemată la birou.

O parte dintre angajații din România nu mai vor să revină la birou. Psiholog: „Timpul este principalul motiv”
Întoarcerea la birou s-a accelerat în luna iunie | Foto: Shutterstock

„Compania mă pune în pericol degeaba. Nu folosesc transportul în comun pentru că multă lume nu poartă masca și nu este vaccinată. Nu pot să îmi fac curaj să intru dimineața la metrou. În două săptămâni am dat 400 de lei pe Uber. La sediu stau singură în birou. Dacă puteam să fac totul de acasă, de ce a trebuit să mă cheme înapoi?”, se întreabă ea retoric.

Aceasta spune că dacă productivitatea era problema, atunci cei care nu își făceau treaba acasă nu și-o fac nici când sunt fizic la birou.

„Ajung direct obosită”

O altă persoană reclamă faptul că sunt prea mulți la birou, iar o parte nu sunt nici vaccinați și nici nu poartă mască.

Arhiepiscopia Sucevei: a început cercetarea disciplinară a preoților care au făcut campanie pro-Călin Georgescu. „Au fost contactați deja de corpul de cercetare bisericească”
Recomandări
Arhiepiscopia Sucevei: a început cercetarea disciplinară a preoților care au făcut campanie pro-Călin Georgescu. „Au fost contactați deja de corpul de cercetare bisericească”

Problema sa este însă alta: „Mă trezesc, fac duș, mănânc, beau cafeaua, duc copilul la școală. Apoi pierd mai mult de o oră pe drum. Când ajung sunt deja obosită”, spune aceasta.

Alții zic că au făcut investiții degeaba

Un alt angajat, care lucrează la o firmă din comerț, are o altă doleanță. Acesta spune că a făcut investiții anul trecut în pandemie, dar a fost chemat înapoi la birou la relaxarea din februarie, astfel că acum simte că a cheltuit banii degeaba.

Acesta a primit laptop de la firmă cât a lucrat de acasă, vreme de aproape un an, dar spune că a fost nevoit să cumpere birou, imprimantă, cameră web, microfon și consumabile pentru munca de acasă.

Un alt angajat, din domeniul consultanței, spune că firma la care lucrează are un program hibrid, cu trei zile de lucru la birou și două de acasă. Doar că el dorește ca angajații să decidă de unde să lucreze și când să vină la birou.

„Am vrut să lucrez de la munte, de la Sinaia. Dar faptul că angajatorul mă forțează să vin trei zile pe săptămână la birou practic mă blochează, pentru că tot nu pot să plec din București”, spune acesta.

Aceștia nu au dorit să își prezinte numele sau firmele la care lucrează de teama unor repercusiuni asupra lor.

Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM: „Mii de conturi au lucrat pe TikTok pentru Călin Georgescu, cu finanțare externă. Compania a ignorat cu desăvârșire sesizările instituțiilor”
Recomandări
Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM: „Mii de conturi au lucrat pe TikTok pentru Călin Georgescu, cu finanțare externă. Compania a ignorat cu desăvârșire sesizările instituțiilor”

Asociație: 95% dintre companii vor lucra în sistem hibrid

Asociația Business Service Leaders în România (ABSL), organizație care cuprinde companii din domeniul serviciilor, precum outsourcing, cercetare și servicii IT, spune că un sondaj propriu realizat în perioada februarie-martie arată că primele cinci criterii pentru întoarcerea la birou au fost: alegerea individuală a angajaților, tipul proiectelor aflate în derulare, decizia echipei, performanța salariaților și stadiul în care se află un proiect.

Sondajul a arătat că 95% dintre companii vor lucra în sistem hibrid și doar 5% vor reveni 100% la birou.

Un procent de 40% dintre companii planifică reîntoarcerea începând cu perioada iulie-august, cifra ajungând la 61% pentru finalul lui 2021.

În privința perioadei lucrate de la birou, 45% dintre firme au indicat că intenționează să lucreze de la birou între 8 și 10 zile pe lună, în vreme ce alte 10 procente vor să vină la birou 12 zile pe lună.

O lună normală de lucru are 22-23 de zile lucrătoare.

Conform datelor asociației, experiența a arătat că atât telemunca, cât și munca de la birou în proporție de 100% au inconvenientele lor și nu corespund nevoilor companiilor pe termen lung.

Mai exact, salariații proaspăt angajați sunt mai greu de pregătit atunci când lucrează de acasă, iar echipele sunt afectate atunci când oamenii nu interacționează direct pentru perioade lungi de timp.

Cum explică psihologii fenomenul

Psihologul Alexandru Pleșea spune că economia de timp este principalul factor pentru care oamenii care lucrează de acasă nu mai vor să revină la birouri.

Oamenii s-au obișnuit cu modul confortabil de a lucra. Au văzut simplitatea lucrurilor, nu mai stau cu orele în trafic, nu mai stau să se pregătească. Pierd o treime din zi doar pe drum, pregătindu-se sau mâncând după lucru. Au văzut că pot să stea cu familia, să scrie de sub un stejar, nu dintr-un birou de sticlă. Timpul este principalul motiv.

Alexandru Pleșea, psiholog:

De asemenea, acesta spune că în estul Europei există o neîncredere între angajați și angajatori.

„La noi, în estul Europei, există și un deficit de încredere, că dacă nu vedem nu credem. De aici apar problemele, multe industrii și corporații au aceste probleme și trebuie să se adapteze la dorințele angajaților“, spune acesta.

Pleșea: Cei nedisciplinați vor fi chemați la birou

Pleșea spune că, în timp, lucrurile se vor simplifica, iar marele beneficiu e că angajații vor alege când și de unde să muncească.

„Oamenii disciplinați mental vor muncă de acasă, cei nedisciplinați vor fi chemați la birouri“, punctează acesta.

Probleme pentru corporațiile din America

Pleșea spune că a stat două luni în New York și a văzut cu ochii săi „exodul“ oamenilor care părăseau metropola în plină pandemie pentru a lucra la distanță.

Acum însă marile companii din Statele Unite au probleme în a readuce angajații la birouri.

Potrivit Chicago Business, angajații preferă să își părăsească locurile de muncă decât să renunțe la lucratul de acasă. Aceasta citează un sondaj care arată că 39% dintre adulți iau în considerare să părăsească compania dacă angajatorul nu este flexibil cu privire la muncă.

Procentul este și mai mare în generațiile tinere: la mileniali și Generația Z, adică cei născuți din anii 80 încoace, procentul este de 49%. Acest lucru înseamnă unu din doi angajați.

Apple a anunțat recent că va solicita din luna septembrie angajaților să revină la birou trei zile pe săptămână, potrivit Deadline.

Alte companii, precum Facebook și Twitter, au anunțat însă angajații că pot lucra de acasă „pentru totdeauna“, în vreme ce platforma de tranzacționare criptomonede Coinbase a renunțat la sediu pentru un model descentralizat de lucru.

În Statele Unite, procentul de vaccinare cu cel puțin o doză este de 51,45%, în vreme ce în România, procentul de populație vaccinată este de 23,27%, conform Ourworldindata.org.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Viva.ro
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce să plantezi în decembrie în grădină ca să ai recoltă bună la primăvară. Secretele grădinarilor cu experiență
FANATIK.RO
Ce să plantezi în decembrie în grădină ca să ai recoltă bună la primăvară. Secretele grădinarilor cu experiență
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Unica.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Observatornews.ro
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI