Mergi direct la conținut »
Obligat să ia viața de la zero | Cătălin reînvață să meargă și să vorbească la 17 ani
Ştiri Libertatea > Ştiri > Obligat să ia viața de la zero | Cătălin reînvață să meargă și să vorbească la 17 ani

Obligat să ia viața de la zero | Cătălin reînvață să meargă și să vorbească la 17 ani

Cătălin Carabet este băiatul cel mare al unei familii de ţărani din sudul ţării, acolo unde soarele arde grâul şi pielea oamenilor ce muncesc rodul pământului. Până în urmă cu patru ani, Cătălin îşi bucura părinţii cum putea, cum o face orice copil. Acum are aproape 17 ani, zace într-un pat de spital din Bucureşti, iar mama lui ne cere disperată ajutorul.

De Simona Ionescu,

Adriana Carabet crede în puterea lui Dumnezeu şi a doctorilor că băiatul ei se va face bine. Că, într-o zi, Cătălin se va putea da jos din pat şi va merge prin grădina casei părinteşti, că îşi va putea lua în braţe frăţiorul de 5 ani. Că ea o să-i arate din nou cum să articuleze cuvintele, căci îi e tare dor să-l audă iar spunându- i “mama”. Da, la 17 ani, copilul ei trebuie să reînveţe să vorbească! Şase luni a stat în comă. L-a dărâmat …o varicelă!

Povestea lui Cătălin, spusă de mama lui, curge exact ca un torent ce a măturat în calea lui copaci, arbuşti, garduri şi maluri de pământ. “Medicii l-au diagnosticat, în 2012, cu cancer la un testicul. A fost operat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti. Au urmat şedinţe de citostatice şi mult chin şi suferinţă. După ultima şedinţă de citostatice, Cătălin a făcut varicelă. Copilăria lui s-a încheiat atunci, la 13 ani, deşi am crezut că totul se va termina cu bine. Abia acela a fost momentul în care a început chinul cel mare”. Au plecat acasă, după ce starea de sănătate a băiatului s-a ameliorat, dar, după o perioadă, Cătălin s-a simţit iar rău şi mama l-a adus cu Salvarea la Spitalul “Marie Curie” din Bucureşti. “A făcut două stopuri respiratorii şi a intrat în comă. Şase luni a stat legat la aparate, nu ştiam ce se va întâmpla cu el. L-au tăiat la gât şi i-au băgat o canulă ca să respire. Doctorii ne-au spus că nu are şanse, dar Dumnezeu i-a dat putere să lupte şi să iasă învingător. I-a dat o nouă şansă la viaţă şi acum ne luptăm din toate puterile să îl recuperăm. Medicii de la secţia ORL i-au scos canula din gât, după 3 ani. I-au făcut un transplant de trahee, ca să poată respira normal. Nişte oameni minunaţi, dar băiatul meu trebuie să ia viaţa de la început”, ne-a spus mama.

Medicul militar Mihai Mărginean: „Pacienții sunt niște eroi. Hai să ne imaginăm cum se vede terapia intensivă prin ochii lor”
Recomandări

Medicul militar Mihai Mărginean: „Pacienții sunt niște eroi. Hai să ne imaginăm cum se vede terapia intensivă prin ochii lor”

 

scrisoare_ajuta-copiii

De acum, se va recupera acasă

Cătălin nu vorbeşte şi nu merge. Va trebui să reînveţe. De aproape două luni este internat la Centrul Naţional Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie “Dr. Nicolae Robănescu”, unde face recuperare. Va fi externat, însă, şi va continua şedinţele în alte centre sau cabinete particulare. Şedinţele de logopedie şi de kinetoterapie trebuie să fie intense şi periodice. “Vă rugăm să ne ajutaţi! Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă, dar nu mai avem nici o posibilitate financiară acum. Efectiv trăim toţi patru din ajutorul lui şi alocaţia celui mic. Eu, mai mult plecată cu băiatul prin spitale, nu mai pot munci, soţul stă în gospodărie cu cel mic. La ţară e greu… Trebuie să-i continuăm recuperările şi tratamentul necesar, ca să poată duce şi Cătălin o viaţă cât de cât normală, de aceea vă cer ajutor, oricât de mic ar fi”, ne-a scris Adriana Carabet când ne-a trimis actele medicale ale copilului, care relevă suferinţa prin care a trecut în ultimii 4 ani. Ca să-l ajutaţi pe Cătălin puteţi trimite un SMS la numărul 8828, cu numele “Catalin” sau puteţi face donaţii în contul afişat în pagină, pe numele băiatului.

Doi jurnaliști polemizează în legătură cu românii din diaspora. „Nu sunt «sclavi» și nici «mână de lucru ieftină»”
Recomandări

Doi jurnaliști polemizează în legătură cu românii din diaspora. „Nu sunt «sclavi» și nici «mână de lucru ieftină»”

 

Cum poţi ajuta

Donează 2 euro* la 8828

Donează în conturile Fundaţiei Ringier
RO 29 RZBR 0000 0600 1552 6176 – LEI
RO 02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EURO , deschise la Raiffeisen Bank

*Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Telekom şi Orange, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reţinută la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite în reţeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.

Close
Închide
  Close