Mergi direct la conținut »
CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID/ Socialiştii promit europenilor salarii minime egale între Est şi Vest! Fixează campania pe economie, resping naționalismul și mizează pe sprijinul tinerilor
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID/ Socialiştii promit europenilor salarii minime egale între Est şi Vest! Fixează campania pe economie, resping naționalismul și mizează pe sprijinul tinerilor

CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID/ Socialiştii promit europenilor salarii minime egale între Est şi Vest! Fixează campania pe economie, resping naționalismul și mizează pe sprijinul tinerilor

De Ștefan Pană,

  • Salariul minim net în Franța este de 1350 de euro, în România, de 265 de euro și în Bulgaria, de 200 de euro.


Corespondență de Ștefan Pană (Museo Reina Sofia, Madrid)

Congresul socialiștilor europeni, care a avut loc în weekend, la Madrid, a fost momentul în care stânga europeană, din care face parte și PSD, şi-a lansat manifestul social şi economic. Un document de numai patru pagini, care cuprinde direcţiile mari pe care partidele de stânga din UE trebuie să le urmeze.

Discursurile au fost categorice, nici un lider al stângii nu a spus însă şi cum s-ar putea pune în practică dezideratele lor, dar au venit cu exemple de creștere a salariului minim reușite sub guvernările social-democratice din Portugalia, România, Germania și Suedia.

„O furtună se abate asupra Europei”: naționalismul

Adversarul tradiţional al PES în Uniunea Europeană este PPE, Partidul Popularilor Europeni, cea mai mare familie politică din UE. Ei sunt cei pe care socialiştii îi numesc „demagogii” Europei. Cu toate acestea, la Congresul PES s-a vorbit mai mult de extremişti şi eurosceptici, a căror creştere este înregistrată în sondaje şi care îşi fac simţită prezenţa în multe parlamente şi guverne naţionale.

Este ceea ce José Luis Ábalos, unul dintre liderii partidului socialist spaniol, a numit „furtuna perfectă care ameninţă Europa”. Brexitul, de exemplu, este, pentru socialişti, un simptom. Boala se numeşte naţionalism.

José Luis Ábalos, unul dintre liderii partidului socialist spaniol, ministru al Dezvoltării în Spania și secretar al organizației partidului PSOE

„Europa a cunoscut ziduri precum cel al Berlinului. Acum, avem ziduri făcute nu din piatră, ci din rasism şi şovinism. Noi, socialiştii, nu vrem astfel de ziduri”, a spus şi liderul socialiştilor germani, Andrea Nahels.

Andrea Nehels, liderul Partidului Social Democrat german (SPD)

Mesajul lor este clar: partidele extremiste şi naţionaliste trebuie respinse, pentru ca Europa să aibă o şansă de dezvoltare.

„Nu toate graniţele stau pe hartă. Şi societatea poate fi tăiată de linii invizibile, precum inegalitatea socială” – Brendan Howlin, liderul laburiştilor irlandezi.

Brendan Howlin, liderul Partidului Muncitoresc Irlandez (Foto: William Murphy)

„UE nu există pentru pieţe. Există pentru oameni”

Aceste cuvinte au fost rostite în Congresul PES de către Stefan Löfven, premierul Suedei, o ţară care a aplicat cu succes modelul economic de stânga.

Stefan Löfven, premierul Suedei

Mesajele păreau, în ciuda a ceea ce doreau socialiştii europeni, mai mult îndreptate înspre liderii partidelor de stânga, decât înspre oameni. Erau sloganuri de genul celor care să fie duse acasă şi ambalate în funcţie de situaţia fiecărei societăţi în parte. Pentru că, oricâte bune intenţii afişau socialiştii europeni, modul efectiv în care acestea puteau fi aplicate lipsea, cel puțin în discursurile de la Madrid și în documentul originiar și compactat.

„Aceste sloganuri sunt exact sloganurile pe care le vom promova şi noi în campanie”, le-a spus Luca Visentini socialiştilor europeni. El este este unul dintre liderii confederaţiei sindicatelor europene, care reprezintă 45 de milioane de muncitori. Vocea lui este ascultată de liderii PES.

„Nu mai putem avea un salariu minim în Bulgaria care este de 10 ori mai mic decât în Franţa. Nu mai putem spune că educaţia copiilor noştri nu este la fel. Toate trebuie să fie la fel”, a spus Visentini, un mesaj preluat şi repetat de mulţi dintre liderii PES.

Luca Visentini, secretarul general al Confederaţiei Sindicatelor Europene

 Multinaţionalele, în atenţia socialiştilor

Subiectul marilor companii şi al modului în care ele plătesc taxe a fost pe agenda politicienilor de stânga de la Bucureşti de ceva timp. Este o preocupare şi la nivel european, iar discursurile împotriva lor sunt la fel de cateforice.

Liderul socialiştilor belgieni, de exemplu, a criticat Europa pentru că nu a luat suficiente măsuri împotriva băncilor care au produs criza din 2008.

„Multinaţionalele şi cei superbogaţi – trebuie taxe şi sancţiuni mai mari. Sunt marile bănci care au sărăcit atâţia şi atâţia oameni”, a spus el.

Pamela Rendi-Wagner, liderul socialiştilor austrieci, a dat exemplul gigantului Amazon, care a evitat impozitarea în 2018 în SUA.

„Ceva este în neregulă cu sistemul şi trebuie să schimbăm asta. Trebuie să echilibrăm lucrurile. Noi trebuie să facem asta, nu conservatorii sau extremiştii, nu demagogii de dreapta”, a spus ea, ridicând sala în picioare.

Pamela Rendi-Wagner, liderul socialiştilor austrieci

Socialiştii promit o „primăvară europeană”

La Congresul din Madrid, socialiştii l-au desemnat şi pe Frans Timmermans, actualul prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, pentru poziţia de lider al instituţiei. Dacă va câştiga, vom vedea după alegerile europarlamentare. Bătălia se dă între el şi Manfred Weber, liderul PPE.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene

Timmermans este cunoscut pentru conduita sa legată de statul de drept şi consolidarea democraţiei, dar în discursul său s-a concentrat mai mult pe promisiunile economice. A sintetizat temele celorlalţi lideri de stânga din Europa şi a promis că asta va fi direcţia în care socialiştii vor merge.

Ei mizează pe generația tînără, sensibilă la disparitățile de salarii și pe cauzele sociale mai largi.

„În întreaga Europă, vine primăvara! Văd tineri manifestând pentru ecologie, femei care se opun inegalităţii şi violenţei, văd progresiști care fac campanie pentru schimbare. Primăvara vine”, a spus Timmermans.


CITEȘTE ȘI:

CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID/ Liviu Dragnea atacă „instituțiile de forță din România”, la Congresul socialiștilor europeni: „După 15 ani de dominație a dreptei, s-au distrus speranțe și destine”

CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID/ Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES: Afară cu corupţii!/ VIDEO

CORESPONDENȚĂ DIN MADRID / Ana Gomes, europarlamentarul care l-a huiduit pe Dragnea: „Românii votează cu picioarele, pleacă din ţară din cauza corupţiei. Nu putem închide ochii la asta” / VIDEO

Viorica Dăncilă, ignorată de Frans Timmermans la congresul PES de la Madrid – VIDEO

Close
Închide
  Close