Într-o declarație adresată pieței de valori, a doua companie petrolieră ca mărime a Rusiei a declarat că Alekperov a informat oficial compania despre decizia sa de a demisiona, joi.
Guvernul Regatului Unit a declarat că Alekperov este vizat de sancțiuni din cauza rolului său în sectorul energetic din Rusia, inclusiv din cauza deținerii a 8,5% din acțiunile Lukoil, care valorau 3 miliarde de lire sterline înainte ca acțiunile să fie suspendate.
„Prin calitatea sa de director al Lukoil, Alekperov continuă să obțină un beneficiu de la și/sau să sprijine guvernul Rusiei, lucrând ca director […] trustee, sau echivalent, al entităților care își desfășoară activități în sectoare de importanță strategică pentru guvernul Rusiei. Rusia, și anume sectorul energetic rus”, se arată în comunicatul autorităților britanice.
Cel mai recent raport anual al Lukoil care detaliază plățile sale de impozite către guvernul rus nu pare să fie disponibil pe site-ul companiei. Dar copiile arhivate arată că a contribuit cu peste 5 miliarde de lire sterline la vistieria Kremlinului, doar în 2020.
Sancțiunile impuse lui Alekperov, a cărui avere personală a fost estimată anterior la 20 de miliarde de dolari, probabil că i-au îngreunat exercitarea atribuțiilor de președinte al companiei.
Restricțiile îl împiedică pe oligarh sau oricare ambarcațiune sau avion care îi aparține, să intre în Regatul Unit și UE, unde Lukoil are interese comerciale semnificative.
Lukoil se numără printre cele 27 de companii ale căror acțiuni au fost suspendate de Bursa de Valori din Londra, la începutul lunii martie, pentru a evita turbulențele pieței. Compania cu sediul la Moscova nu este supusă sancțiunilor.