Complotul pentru uciderea președintelui din Haiti, Jovenel Moise, a fost pregătit după mai multe luni de planificare pe teritoriul mai multor țări și a implicat foști ofițeri militari cu experiență, potrivit oficialilor locali, citați de CNN.

VIDEO Preşedintele statului Haiti a fost asasinat, în urma unui atac asupra locuinței sale
Jovenel Moise conducea statul Haiti din februarie 2017

Iar după luni de planificare, săptămâna trecută, planul a fost pus în aplicare. Un comando de mercenari a luat cu asalt reședința privată a liderului de la Port-au-Prince și l-a asasinat.

Trupul lui Jovenel Moise a fost găsit plin de urme de gloanțe, potrivit unui oficial local. Avea și un picior rupt, dar și răni grave la față. Semne de tortură, susțin mai mulți oficiali guvernamentali. Soția lui Jovenel, rănită la rândul ei în atac, spune că totul a decurs foarte repede.

„Cât ai clipi, mercenarii au intrat în casa mea și l-au ucis pe soțul meu. L-au ciuruit”, a spus prima doamnă din Haiti într-o înregistrare audio difuzată în weekend.

În ciuda numărului foarte mare de gloanțe ce au fost trase în reședința președintelui, niciun membru al securității sau al personalului nu a fost rănit, potrivit autorităților.

Inteligența artificială ca bun public global. Ce pot face autoritățile, școala și societatea civilă pentru a ne pregăti pentru ce urmează?
Recomandări
Inteligența artificială ca bun public global. Ce pot face autoritățile, școala și societatea civilă pentru a ne pregăti pentru ce urmează?

Ce s-a întâmplat cu exactitate în interiorul casei președintelui și cine a stat în spatele planului sunt, deocamdată, întrebări fără răspuns. Mai multe anchete care implică Statele Unite și Columbia, pe lângă autoritățile din Haiti, au fost deschise.

Înalți oficiali străini, inclusiv membri ai Consiliului de Securitate Națională al SUA și șeful informațiilor naționale din Columbia, au vizitat Haiti în urma morții lui Moise.

O intervenție ca-n filmele de acțiune. Operațiunea care a dus la capturarea mercenarilor acuzați că l-au ucis pe președintele haitian
Mai multe trupe au început să patruleze pe străzile din Port-au-Prince, după asasinarea președintelui haitian | Foto: EPA

Într-o țară profund divizată politic, uciderea președintelui a sporit neliniștea tuturor. De la membri ai cabinetului președintului decedat, cei mai duri critici ai săi sau cetățeni obișnuiți din capitala Port-au-Prince, nimeni nu este mulțumit de explicațiile puține disponibile până acum.

„De unde au luat atacatorii mașinile? Cum au intrat în țară?”, sunt întrebările ministrului pentru alegeri Mathias Pierre. El a declarat pentru CNN că se așteaptă ca agenții de securitate să fie gata să încaseze un glonț pentru el.

Raed Arafat cumpără cu 12 milioane de euro, pentru IGSU, o clădire de la o firmă de imobiliare israeliană
Recomandări
Raed Arafat cumpără cu 12 milioane de euro, pentru IGSU, o clădire de la o firmă de imobiliare israeliană

Care a fost prima reacție a forțele de securitate haitiene la asasinat

O sursă familiară cu operațiunea a prezentat-o pentru CNN drept un asediu sângeros și o urmărire de mai multe zile prin capitala Port-au-Prince.

Imaginile publicate pe rețelele sociale din noaptea uciderii lui Moise prezintă bărbați neidentificați care trag în aer și strigă în engleză: „Operațiune DEA! Toată lumea să se retragă!”, în timp ce mercenarii pășeau pe stradă lângă conacul prezidențial.

Forțele de securitate haitiene care aflaseră despre atac s-au deplasat spre reședința președintelui la scurt timp, dar prea târziu pentru a-i salva viața lui Moise. Când au ajuns, un convoi de cinci mașini se afla lângă vila prezidențială.

O intervenție ca-n filmele de acțiune. Operațiunea care a dus la capturarea mercenarilor acuzați că l-au ucis pe președintele haitian
Vila în care locuia președintele Jovenel Moise | Foto: EPA

Trupele speciale se temeau că Moise sau alți oameni s-ar putea să fie luați ostatici. Așa că nu au atacat convoiul și l-au lăsat să plece, dar nu înainte să planifice o ambuscadă pe drum.

A emigrat în cel mai prietenos oraș din lume cu bicicliștii și a lucrat în Columbia, Palestina sau Uganda: „Suntem cu 50 de ani în urmă în urma Olandei. Dar nu suntem singurii”
Recomandări
A emigrat în cel mai prietenos oraș din lume cu bicicliștii și a lucrat în Columbia, Palestina sau Uganda: „Suntem cu 50 de ani în urmă în urma Olandei. Dar nu suntem singurii”

Așa că la intersecția spre drumul principal care ducea către centrul orașului, convoiul a întâlnit brusc o blocadă a poliției, cu sute de ofițeri.

Fără să poată să-și întoarcă mașinile, mercenarii au fugit și au renunțat la multe arme, pe care le-au lăsat în mașini.

În încercarea de a scăpa, unii au sărit în mocirla poluată a unui canal de drenaj, aflat pe marginea drumului, iar alții au fugit în clădirile din zonă. Cei mai mulți dintre ei s-au adăpostit într-un magazin gol, cu două etaje.

Mercenarii s-au baricadat într-o clădire abandonată, cu doi ostatici

Miercuri, înainte de răsăritul soarelui, forțele de securitate haitiene au aflat că președintele era mort și că suspecții aveau cel puțin doi ostatici, ambii membri ai gărzii președintelui.

De asemenea, forțele de securitate erau tot mai convinse că se confruntă cu adversari străini – posibil mercenari angajați.

„I-am putut auzi vorbind și strigând în spaniolă”, a spus sursa CNN. „Vorbeau și știau exact cu ce se confruntă”.

Au urmat dezbateri: să ia cu asalt clădirea sau să aștepte să facă cei din interior primul pas? Au ales a doua variantă, considerând că aceștia vor fi mai slăbiți în urma caniculei, dar și a lipsei de apă.

Unii dintre cei baricadați au început să-și sune familiile. De exemplu, în jurul orei locale 8 dimineața, o femeie din Columbia rurală a primit un telefon de la fratele ei, un bărbat pe care îl descrie ca „erou”.

Jenny Capador a declarat pentru CNN că fratele ei, Duberney, a sunat din Haiti, unde lucrase în securitate privată. Fratele i-a transmis că ceva nu a mers bine și este „asediat și sub focuri de armă, luptând”.

„Dar mi-a spus să nu-mi fac griji și să nu-i spun mamei, pentru că totul va fi bine”, a declarat ea. Capador a spus că fratele ei a fost angajat să protejeze, nu să omoare și refuză să creadă că el a fost responsabil pentru asasinarea președintelui Moise.

În acest timp, în Haiti, orele treceau, iar căldura era tot mai insuportabilă. La ora 15.00, forțele haitiene au decis să acționeze. Au aruncat trei canistre de gaze lacrimogene pe șoseaua din fața magazinului. Aproape imediat au început negocierile.

Primii dintre atacatori care au ieșit din clădire au fost cei doi bărbați cu cetățenie americană originari din Haiti. S-au identificat ca traducători, potrivit sursei.

Următoarea înțelegere a fost eliberarea celor doi ostatici, care au spus forțelor de securitate haitiene că zeci de oameni – înarmați cu puști de asalt de 5,56 mm – se aflau încă în clădire.

„La început, nu știam câți oameni erau. Apoi, ostaticii eliberați au spus că sunt vreo 25, iar eu am spus: «Oh, în regulă, avem de-a face cu un pluton»”, a spus sursa CNN.

O mică avangardă a forțelor haitiene a început un asalt pentru eliberarea magazinului ocupat. Potrivit CNN, presupușii mercenari erau bine înarmați și chiar au aruncat o grenadă asupra forțelor de securitate haitiene, care însă nu a explodat.

Cel puțin trei atacatori au murit în luptă. Urmele confruntării armate de două ore sunt încă vizibile: clădirea are mai multe găuri de la gloanțele trase. Dar cei mai mulți membri ai grupului au reușit să scape.

O intervenție ca-n filmele de acțiune. Operațiunea care a dus la capturarea mercenarilor acuzați că l-au ucis pe președintele haitian
Proteste în urma audierii foștilor senatori Youri Latortue și Steven Benoit în dosarul asasinării președintelui Moise | Foto: Profimedia

Fuga spre Ambasada Taiwanului

Mulți dintre mercenari au fugit pe dealul din spatele mazaginului abandonat și s-au baricadat în Ambasada Taiwanului. Nu este clar modul în care un grup de străini știa că Ambasada Taiwanului se află la mică distanță, dar mai mulți fugari au reușit să ajungă în interior.

Ideea adăpostirii în ambasadă a fost fie o alegere inteligentă, fie una extrem de norocoasă, deoarece spațiile diplomatice nu pot fi accesate pur și simplu de forțele de ordine.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Taiwan, Joanne Ou, a declarat că agenții de securitate au raportat că „un grup de persoane înarmate” au intrat fără permisiune pe terenul ambasadei. Personalul ambasadei a lucrat de acasă „din motive de siguranță” în acea zi, după asasinarea președintelui din ziua precedentă.

„După ce ambasada noastră a primit o cerere din partea autorităților din Haiti, am fost imediat de acord să lăsăm poliția din Haiti să intre în ambasada noastră pentru a ajuta la prinderea suspecților, astfel încât justiția să prevaleze și adevărul să poată ieși la iveală”, a spus purtătoarea de cuvânt al MAE taiwanez.

Joi, 11 dintre suspectați au fost găsiți și arestați fără incidente în interiorul ambasadei. Mai mulți aveau să fie prinși ulterior în cartiere din împrejurimi. Dar unii sunt încă dați în urmărire, iar poliția haitiană a solicitat locuitorilor să rămână vigilenți.

O intervenție ca-n filmele de acțiune. Operațiunea care a dus la capturarea mercenarilor acuzați că l-au ucis pe președintele haitian
Forțe speciale în zona reședinței președintelui Moise | Foto: EPA

Întrebările fără răspuns

Potrivit poliției haitiene, cel puțin 28 de persoane sunt acum suspectate de ucidere, dintre care 26 au fost identificate ca fiind din Columbia. 20 au fost reținute, inclusiv cei doi cetățeni americani care au spus că sunt traducători.

Câțiva dintre bărbații suspectați că sunt implicați în operațiune au lucrat anterior ca informatori pentru Agenția SUA pentru Controlul Drogurilor și pentru FBI, potrivit unor persoane care au primit informații din anchetă.

„La un moment dat, unul dintre suspecții care au participat la asasinarea președintelui haitian Jovenel Moise a fost o sursă confidențială pentru DEA”, a confirmat instituția într-un comunicat.

„În urma asasinării președintelui Moise, suspectul a luat legătura cu contactele sale din DEA. Un oficial al DEA repartizat în Haiti a cerut suspectului să se predea autorităților locale și, împreună cu un oficial al Departamentului de Stat al SUA, a furnizat informații guvernului haitian pentru a ajuta în prinderea și arestarea suspectului și a altei persoane.”

FBI a spus, ca răspuns la solicitarea CNN, că nu comentează privind informatorii, cu excepția faptului că sunt folosite „surse legale pentru a colecta informații” ca parte a investigațiilor sale.

Jenny Capador a aflat că fratele ei a fost ucis joi. Până vineri, poza lui Duberney Capador a fost arătată la o conferință de presă de către Poliția Națională Columbiană, unde a fost numit unul dintre presupușii asasini, potrivit investigațiilor preliminare ale poliției columbiene și haitiene.

La o conferință de presă, duminică, autoritățile haitiene au adăugat un nou nume anchetei, anunțând că au arestat un bărbat născut în Haiti, Christian Emmanuel Sanon, pe care îl suspectează că ar fi ajutat la orchestrarea asasinatului. Oficialii au spus că a folosit o firmă de securitate venezueleană din Florida pentru a recruta grupul.

Dar pe măsură ce intriga în jurul asasinării președintelui haitian se extinde în întreaga regiune, există încă mai multe întrebări decât răspunsuri, inclusiv cea mai importantă: ce s-a întâmplat în momentele dinaintea morții lui Moise.

Răspunsul trebuie găsit în Port-au-Prince, pe filmările de pe camerele de supraveghere de la reședința prezidențială și în mărturiile personalului și ale celor care asigurau securitatea, care erau acolo când aasinatul a avut loc, scrie CNN.

"Mâncarea e dezgustătoare, oamenii pot să te ucidă, iar femeile sunt ca porțelanul". Țara din Europa care a îngrozit-o pe soția lui Angel Di Maria
GSP.RO
"Mâncarea e dezgustătoare, oamenii pot să te ucidă, iar femeile sunt ca porțelanul". Țara din Europa care a îngrozit-o pe soția lui Angel Di Maria
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Playtech.ro
Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Viva.ro
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Preţul nepăsării pe care l-ar putea plăti o bucătăreasă româncă din Italia. Şi-a abandonat colega, când avea mare nevoie de ajutor: "Zace pe podea, printre legume"
Observatornews.ro
Preţul nepăsării pe care l-ar putea plăti o bucătăreasă româncă din Italia. Şi-a abandonat colega, când avea mare nevoie de ajutor: "Zace pe podea, printre legume"
Ce au făcut niște tineri care petreceau într-un sat din Vaslui când au auzit că o ambulanță a rămas blocată în nămeți
Știrileprotv.ro
Ce au făcut niște tineri care petreceau într-un sat din Vaslui când au auzit că o ambulanță a rămas blocată în nămeți
Amenzi de 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit cardul de energie. Ce reguli trebuie să respecte
FANATIK.RO
Amenzi de 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit cardul de energie. Ce reguli trebuie să respecte
Cuvintele care au oprit meciul Sepsi - U Craiova 1948. Ce au putut să scandeze fanii olteni | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Cuvintele care au oprit meciul Sepsi - U Craiova 1948. Ce au putut să scandeze fanii olteni | EXCLUSIV
Horoscop 30 ianuarie 2023. Leii au șansa de a obține un control mult mai bun asupra propriilor gânduri și de a le coordona mai bine
HOROSCOP
Horoscop 30 ianuarie 2023. Leii au șansa de a obține un control mult mai bun asupra propriilor gânduri și de a le coordona mai bine
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află
PUBLICITATE
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află