Mergi direct la conținut »
UPDATE/ Klaus Iohannis, despre primele rezultate ale alegerilor europarlamentare: „PSD a obținut un rezultat pe măsura guvernării - nimic nu a făcut, nimic nu a primit”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE/ Klaus Iohannis, despre primele rezultate ale alegerilor europarlamentare: „PSD a obținut un rezultat pe măsura guvernării - nimic nu a făcut, nimic nu a primit”

UPDATE/ Klaus Iohannis, despre primele rezultate ale alegerilor europarlamentare: „PSD a obținut un rezultat pe măsura guvernării – nimic nu a făcut, nimic nu a primit”

„PSD a obținut un rezultat pe măsura guvernării: nimic nu a făcut, nimic nu a primit”, a comentat președintele Klaus Iohannis primele rezultate ale alegerilor europarlamentare. Șeful statului a criticat partidul de guvernământ și pentru modul în care s-a desfășurat votul în diaspora, unde mii de români nu au reușit să ajungă la urne.

De Cristina Radu,

Iohannis le-a mulțumit oamenilor pentru faptul că au ieșit într-un număr atât de mare la vot și pentru faptul că referendumul pentru justiție este validat, cel puțin din punct de vedere al prezenței.

Principalele declarații ale șefului statului:

 • „Dragi români, sunteți fantastici. Ați participat astăzi în număr mare la alegerile europarlamentare și la referendum. Participarea este senzațională. Ați dat un vot clar, un vot ferm, care nu poate fi ignorat de niciun politician în România. Referendumul a trecut cu brio. Așadar, dragi români, ați votat clar și ferm pentru o politică corectă, pentru o justiție dreaptă, independentă, pentru o bună guvernare, pentru români și România. Vă mulțumesc pentru această participare la referendumul pe care l-am convocat”.
 • „Am văzut cozi interminabile în diaspora. Le mulțumesc românilor care au avut răbdare să-și exprime votul pentru o Românie europeană. Dar nu pot să nu observ că PSD, a doua oară deja, și-a bătut joc de români, mai ales de românii din diaspora. Rușine, PSD.
 • „PSD a obținut un rezultat pe măsura guvernării. Nimic nu au făcut, nimic nu au primit”
 • „Guvernul PSD trebuie să plece. Este un rezultat care nu poate plă
 • „Ați votat pentru o Românie europeană, corectă, cinstită, dreaptă, prosperă și sigură. Vă mulțumesc!”
Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă

Conform primelor rezultate ale alegerilor, Partidul Social Democrat a obținut 25,8% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare, la egalitate cu Partidul Național Liberal. Alianța 2020 USR-PLUS s-a clasat pe locul al treilea, obținând 23,9% din voturi, potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL.

Rezultatele exit-poll-ului realizat de CURS și Avangarde – date valabile pentru ora 19:30, fără votul din diaspora:

 • PSD – 25,8%
 • PNL – 25,8%
 • USR-PLUS – 23,9%
 • ALDE – 4,9%
 • PRO Romania – 5,7%
 • UDMR – 5,4%
 • PMP – 5,2%
 • ALTII – 3,3% 

Ultimele cifre prezentate de BEC la ora 21.00 arătau o prezență de aproape 50% la alegerile europarlamentare. Prezența la vot a fost net superioară celei de la alegerile parlamentare din anul 2016. Atunci, prezența totală la vot a fost de 39,49%. La ultimele alegeri europarlamentare, din anul 2014, prezența a fost de 32,44%.

În ceea ce privește referendumul pentru justiție, peste 41% dintre români și-au exprimat opțiunea, fiind astfel depășit pragul de 30% necesar pentru ca acesta să fie validat.

Alegerile de duminică nu au fost lipsite de incidente. În principalele orașe din Europa s-au format cozi de mii de oameni în fața secțiilor de votare. Unii așteaptă chiar și de șapte ore și nu au reușit încă să voteze.

Close
Închide
  Close