De Valentina Postelnicu,

El a precizat că în România, numărul de decese este mult mai mic, în condiţiile în care au revenit peste 25.000 de mii de români din ţări cu focare importante de coronavirus.

Şeful Executivului a spus, despre capacitatea de testare, că teoria potrivit căreia numărul de îmbolnăviri este mic pentru că nu se fac teste, este una „falsă”.

„Este o teorie falsă. România a crescut capacitatea de diagnosticare, sunt alți parametri, nu depindem numai de capacitatea de diagnosticare. Am plecat de la câteva sute de teste pe zi și am urcat la peste 2.500 de teste pe zi. Până la finalul săptămânii avem obiectivul să depășim 3.000 pe zi. Legat de numărul de centre de testare, noi a trebuit să achiziționăm PCR-uri. Noi, pentru a putea crește capacitatea de testare am mobilizat toate entitățile. E vorba și de câte persoane trebuie testate, am redus timpul între momentul recoltării și timpul de diagnosticare, creșterea capacității de testare nu se desfășoară peste noapte. Creștem capacacitatea de diagnosticare în fiecare zi și va crește până la necesar, fie 5.000 sau 6.000 de teste pe zi”, a arătat Ludovic Orban.

Afaceri păguboase. Cum a pierdut România 4 miliarde de euro
Recomandări
Afaceri păguboase. Cum a pierdut România 4 miliarde de euro
 

Premierul a precizat că singura testare cu rezultat corect, fără eroare, este cea cu aparatele PCR.

Despre situaţia de la Suceava, Ludovic Orban a afirmat că spitalul judeţean era unul cu dotări.

„Nu am timp acum să fac o analiză, sunt provocări mari în toată ţara”, a spus premierul, arătând că Guvernul a luat toate măsurile care se puteau lua.

Despre testarea cadrelor medicale: Respectăm procedura Ministerului Sănătăţii

Premierul a spus că, în privinţa procedurii de testare, există o procedură decisă la nivelul Ministerului Sănătăţii, în funcţie şi de procedurile de la nivel european.

„Testăm în baza acestei proceduri. Dacă este cazul să testăm medici, vom testa şi medici, în măsura în care intră în categocia de persoane pentru care se impune acest lucru”, a spus el.

Pe 9 aprilie, vin în ţară 2 milioane de măşti FFP2, din China

Premierul a mai spus că până acum au fost livrate, din ce ştie el, între 5 şi 7.000 de materiale şi echipamente, în spitale.

VIDEO Klaus Iohannis anunţă redeschiderea teraselor şi a plajelor, de la 1 iunie. Ieşirea din localitate, fără declaraţie
Recomandări
VIDEO Klaus Iohannis anunţă redeschiderea teraselor şi a plajelor, de la 1 iunie. Ieşirea din localitate, fără declaraţie
 

Despre achiziţia de materiale, premierul a precizat că România a avut incusiv un contract cu China, de 2 milioane de măşti, FFP2, pentru protecţia personalului medical, care nu s-a putut onora, pentru că Guvernul chinez a decis să nu mai dea drumul la aceste materiale.

„În următoarea săptămână, urmează să primim pe 3-4 aprilie 200.000 de măşti FFP 2, pe 7 aprilie 100.000 de combinezoane, 16 extractoare automate. (…) Pe data de 8 aprilie trebuie să recepţionăm 110 paturi pentru un spital modular. De asemenea, avem cantităţi care sunt contractate de ONAC – 250.000 de măşti FFP 2, 250.000 de măşti FFP 3, care urmează să intre în ţară în termen de maximum şapte zile, conform graficelor de livrare. (…) Nu e 100% că vom avea intrările la termenele respective. Pe 9 aprilie este estimat să vină transportul cel mai important, care constă în două milioane de măşti FFP 2, care face parte din contractul pe care îl avem cu China pe o cantitate, din informaţiile pe care le am, de 12 milioane măşti FFP 2”, a declarat Orban.

PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
Recomandări
PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
 


Premierul a spus că există şi un contract pentru achiziţia a peste un milion de măşti FFP 2 şi peste un milion de combinezoane cu o companie din Turcia, dar că a apărut interdicţia de export stabilită de Guvernul turc.

Orban a arătat că a intervenit pe linie politico-diplomatică şi că inclusiv preşedintele Klaus Iohannis a comunicat cu omologul său turc. „În urma acestor intervenţii s-au deblocat cantităţi, numai că au apărut întârzieri în ceea ce priveşte livrarea acestor cantităţi”, a precizat Orban.

Orban: Vârful epidemiei de noul coronavirus ar putea fi în perioada 20 aprilie – 1 mai


Premierul a afirmat că, potrivit evaluărilor actuale, vârful epidemiei de noul coronavirus ar putea fi în perioada 20 aprilie – 1 mai, menţionând că aceasta este opinia celor mai mulţi specialişti, pentru că e greu de făcut o predicţie de probabilitate 100%.

„Nu sunt un expert, am consultat mai multe opinii, ele nu sunt unanime, sunt împărţite, dar cele mai multe păreri converg spre un vârf al epidemiei cam între 20 aprilie şi 1 mai, urmând ca, după aceea, să scadă riscul de răspândire. Sigur, acestea sunt evaluări actuale. Este vorba de un virus imprevizibil şi este foarte greu de făcut predicţii care să aibă un grad de probabilitate de îndeplinire de 100%”, a declarat Orban.

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite