În luna martie ne amintim mai abitir despre nedreptățile la care se confruntă femeile și inechitățile de gen. Lucruri care din păcate nu se repară cu un mărțișor și o floare, dar care pot fi conștientizate prin lecția dată de un film. „Ordinul Divin” se poate vedea luna aceasta în cinematografe din București și din țară. Filmul spune povestea unei femei dintr-un sat mic din Elveția care luptă pentru drepturile femeilor de a vota.
Lungmetrajul realizat de Petra Volpe, a avut premiera internațională la renumitul Tribeca Film Festival din New York și a obținut deja mai multe premii. De ce ar trebui să vedem filmul, ne-a povestit într-un interviu Mirona Radu, regizor și producător, care se ocupă alături de echipa Clorofilm de distribuția în România a filmului.
Libertatea: De ce să mergem să vedem Ordinul Divin?
Mirona Radu: Ordinul Divin este un film cu totul remarcabil, din mai multe puncte de vedere. În primul rând este o comedie savuroasă, pe un subiect extrem de sensibil și grav pe tema egalității și a democrației, cu o imagine și muzică superbe. Apoi pentru Marie Leuenberger, care face un rol absolut fascinant.
E un film despre femei. Este și doar pentru femei?
Interesant că titlul de distribuție în Ungaria a fost chiar Despre femei. Cu siguranță nu este doar pentru femei. Poate de aceea am preferat titlul internațional care face referire la o percepție greșită pe care o putem avea că Divinitatea are niște reguli clare, pe care suntem obligați să le urmăm orbește, fără a ne pune întrebări. Personal, cred că Divinitatea așteaptă de la noi să ne iubim unii pe alții.
De ce să meargă bărbații la acest film?
Pentru că vor râde și se vor simți foarte bine. În același timp vor privi, poate, cu alți ochi femeile din viețile lor: iubitele, mamele, surorile. Dincolo de subiectul principal, câștigarea dreptului femeilor la vot, este vorba de respect și apreciere la justa valoare a femeii de lângă tine.
Ce te-a emoționat pe tine văzându-l? Cu ce mesaj ai plecat acasă?
Există un moment în film în care Nora, personajul principal, simte că nu poate lupta în continuare pentru drepturile femeilor. Copiii săi încep să fie ironizați la școală pentru acțiunile sale. Totuși, în momentul în care realizează că nu este singură și că întreaga comunitate suferă, găsește forța de a continua, devenind spre finalul filmului un model pentru copiii săi.
Femeile au dreptul să voteze și în Arabia Saudită, acum, din fericire. De ce drepturi simți că sunt încă private femeile de peste tot?
Filmul spune povestea unei tinere, soție și mamă, care realizează că este mai mult de atât, că este femeie, lucru pe care consider că multe femei încă îl uită.
Totuși, Ordinul Divin nu ar trebui văzut ca un film de propagandă pentru drepturile femeilor. El prezintă destinele unor personaje puse în fața unor evenimente istorice cărora se pot împotrivi sau alătura. În mod cert viețile lor nu mai pot rămâne neschimbate.
Ordinul divin este și un film multipremiat. Există și preconcepția că un film cu multe premii în festivaluri poate fi prea greu, profund, care îi dezarmează pe unii spectatori. Se aplică și în acest caz?
Dincolo de calitățile artistice evidente pentru care a fost de altfel și premiat, pentru că îmbină foarte reușit umorul și drama, este și un film de public. În Elveția de exemplu, a fost un mare succes de box-office. Poate asta este o soluție pentru filmele cu subiect atât de greu, să fie îmbrăcate într-un umor extrem de inteligent.
Filmul rulează din 9 martie în cinematografe. Poate fi văzut în perioada următoare în București (Cinema Elvire Popesco, Muzeul Țăranului Român, Cinema Union), Baia Mare (Cinema Dacia), Bârlad (Cityplex Victoria), Botoșani (Cinema Unirea), Brăila (Cinema Central), Caransebeș (Cinema 3D Luna), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex Tomis), Craiova (Cinema Modern), Pitești (Cinema Sebastian Papaiani), Reșița (Cinema Dacia), Târgu-Mureș (Cinema Arta).