Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Sute de persoane au luat parte la marșul de solidaritate cu femeile care sunt victime ale violenţei

Sute de persoane au luat parte la marșul de solidaritate cu femeile care sunt victime ale violenţei

Organizațiile neguvernamentale din domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor au ieșit în stradă astăzi, la Marșul “Împreună Pentru Siguranța Femeilor”.

De Florinela Iosip, Eli Driu (foto), Livia Lixandru,

UPDATE: 16.30. Câteva sute de oameni s-au strâns în centrul Capitalei la marșul anual organizat față de violența la adresa femeilor.

„Cea mai mică lovitură nu e dragoste, e ură!”, „ Un, doi, trei, agresorii jos cu ei! ”, „Nu e un caz izolat, se cheamă patriarhat”, „Vrem dreptate în justitie și încredere în poliție!” – sunt câteva dintre scandările celor prezenți la marș.

Ambasadorul SUA la București, în mijlocul protestatarilor

Printre protestatari s-au aflat și Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm.

De asemenea, nu au lipsit pancardele cu mesaje cum ar fi: „Rușinea e a agresorilor” sau „Indiferența hrănește violența”.

Marşul s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Universităţii (Parcul Colţea) – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei.Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor organizează în București, începând cu ora 15.00, cea de-a cincea ediție a Marșului “Împreună pentru siguranța femeilor” pentru a-și arăta solidaritatea cu femeile supraviețuitoare ale violenței și pentru a menține presiunea publică necesară pentru respectarea drepturilor femeilor și fetelor.

Ce se întâmplă dacă Viorica Dăncilă vine la dezbaterea lui Iohannis de la BCU. Reacția lui Rareș Bogdan
Recomandări

Ce se întâmplă dacă Viorica Dăncilă vine la dezbaterea lui Iohannis de la BCU. Reacția lui Rareș Bogdan

Marșuri similare se vor desfășura și în alte trei mari orașe din România – Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Evenimentul se va desfășura sub sloganul „Credeți-ne!”

În București, marșul se va desfășura pe traseul Piața Universității (Parcul Colțea) – Piața Romană – Piața Victoriei și va reuni atât reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor, precum și persoane care doresc să transmită un mesaj de solidaritate cu victimele violenței de gen.

Evenimentul de anul acesta se va desfășura sub sloganul ”Credeți-ne!”, aducând în prim plan nevoia femeilor de a avea încredere pentru a ieși din relațiile abuzive sau pentru a reclama actele de hărțuire sau viol.

Au nevoie de încredere în forțele proprii, încredere că familia nu le va judeca și nu le va acuza pe ele pentru agresiunea partenerilor, încredere că nu vor suferi repercusiuni, încredere că polițiștii și judecătorii le vor crede.

Profilerul Poliţiei Române despre cazul băieţului de 11 ani, violat şi găsit mort, în 2004, pe câmpul de lângă Ciolpani
Recomandări

Profilerul Poliţiei Române despre cazul băieţului de 11 ani, violat şi găsit mort, în 2004, pe câmpul de lângă Ciolpani

1 din 4 femei a fost agresată

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener, cel puțin o dată în viață, potrivit datelor European Union Agency for Fundamental Rights.

Stop violence against and sexual abuse women who are suffer from abuse and harassment which in fear of home violence.

În primele 6 luni ale anului 2019 au avut loc 11.896 de infracțiuni din sfera violenței domestice, conform cifrelor publicate de Poliția Română.

În prima jumătate a anului 2019, 3.616 ordine de protecție provizorii au fost emise de către polițiști și 3.520 ordine de protecție emise de către instanțele de judecată;

Din 38.445 de fapte de violență în familie sesizate la poliție în 2018, au ajuns în instanță doar 3,5% adică 1.360 inculpați, în scădere față de anul 2017.

Cad capete după cazul ursului lăsat în agonie şi apoi împuşcat. Reacția Ministerului de Interne
Recomandări

Cad capete după cazul ursului lăsat în agonie şi apoi împuşcat. Reacția Ministerului de Interne

Prin această acțiune, Rețeaua VIF își propune să semnaleze autorităților necesitatea finanțării programelor de prevenție, conștientizare și educație, a includerii în bugetele locale a fondurilor pentru servicii sociale, publice și neguvernamentale, necesare supraviețuitoarelor violenței și pentru  adăposturile de urgență.

Totodată, ONG-urile pun accent pe importanța formării continue a personalului din poliție, medicină legală, servicii sociale pentru a putea interveni cât mai eficient în cazurile de violență împotriva femeilor.

Suntem îngrijorate de lipsa accesibilității la servicii sociale publice oferite la nivel local în cazurile de violență împotriva femeilor. Serviciile publice nu sunt specifice pentru victimele violenței domestice, cele existente nu sunt suficient promovate pentru a fi cunoscute, procedurile de acces sunt greoaie și descurajante iar majoritatea adăposturilor nu pot primi femeile în regim de urgență.

Cristina Horia, directoare a Fundației Sensiblu:

Organizațiile membre ale Rețelei VIF consideră că identificarea și tratarea cu prioritate a cazurilor de acte sexuale cu minore trebuie să fie o urgență pentru autorități, la fel și înființarea centrelor specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal specializat care să acționeze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică și consiliere legală.

Condamnăm comportamentul unor polițiști în relația cu femeile care reclamă agresiunile. Refuzul unor polițiști de a înregistra plângerile femeilor, în mod special ale femeilor rome sau ale altor femei din grupuri vulnerabile și atitudinea lor descurajantă atârnă greu în decizia femeilor de a merge mai departe pe drumul instituțional necesar eliberării din situația de violență sau de a se întoarce la agresor.

Andreea Rusu, de la Centrul Filia:

Următoarele ambasade și reprezentanţe ale instituţiilor internaţionale au semnat o declarație comună în sprijinul marșului: Albania, Argentina, Austria, Belgia, Canada, Chile, Croaţia, Cehia, Danemarca, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Peru, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Sursa foto principală: ©Raja Van Ik

Close
Închide
  Close