În perioada rece şi umedă a anului, când imunitatea organismului scade și flora bacteriană se poate dezechilibra mult mai ușor, ești mai predispus la contractarea unei infecții urinare. Infecţiile urinare sunt însoţite de o serie de simptome care creează disconfort, cum ar fi: urinări dese, usturime şi dureri la urinare, stări de greaţă şi vărsături, febră şi frisoane.

Totuşi, dacă este tratată la timp, infecţia urinară nu este gravă. Tocmai de aceea este important să înţelegi care sunt primele simptome, ce complicaţii pot apărea şi cât de necesar este consultul unui medic.

Cauzele apariţiei infecţiei urinare

Acest tip de infecție apare în mod obișnuit atunci când bacteriile pătrund în tractul urinar prin uretra și încep să se înmulțească în vezică. Iată mai jos câteva dintre cele mai comune cauze ale apariţiei infecţiei urinare.

 • Igiena necorespunzătoare a aparatului genital – după urinare, ştergerea trebuie făcută din faţă spre spate, pentru a nu aduce bacteriile din jurul anusului către vagin şi uretră.
 • Lenjeria intimă din materiale sintetice sau pantalonii foarte strâmţi favorizează apariţia infecţiilor urinare, în special în timpul verii, aşa că este recomandat să porţi lenjerie intimă din bumbac şi articole vestimentare lejere.
 • Spălăturile vaginale distrug flora bacteriană, care protejează sistemul urinar de bacterii.
 • Perioada menopauzei şi a premenopauzei cauzează scăderea nivelului de estrogen și pariţia infecţiei urinare.
 • Clorul, apa sărată şi nisipul sunt alți factori care facilitează instalarea unor infecţii urinare, aşa că este recomandat să speli costumul de baie după fiecare folosire.
 • Folosirea toaletelor publice poate fi de asemenea riscantă, pentru că poţi lua contact cu bacterii precum stafilococul auriu sau E.coli.
 • Sistemul imunitar slăbit, alimentaţia necorespunzătoare şi lipsa de vitamine (A,C sau E) se regăsesc, de asemenea, printre cauzele apariţiei infecţiilor.
Statele care au votat împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European. Cum a votat până la urmă România
Recomandări

Statele care au votat împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European. Cum a votat până la urmă România

Cum poţi să previi infecţia urinară

Pentru a preveni apariţia infecţiilor urinare trebuie să ţii cont de igiena locală, dar şi de consumul lichide. Apa ajută la diluarea urinei şi creşte frecvenţa urinării, iar astfel bacteriile vor fi eliminate mai uşor din tractul urinar. Iată ce trebuie să faci:

 • Consumă cât mai multe lichide, în special apă plată şi ceaiuri.
 • Evită să speli hainele, în special lenjeria intimă, cu detergenţi puternici.
 • Evită produsele de îngrijire intimă care pot afecta uretra, cum ar fi gelurile de duş parfumate, pudra sau deodorantele.
 • Consumă cât mai mult ceai de merişoare, pentru că acesta împiedică înmulţirea bacteriilor pe pereţii tractului urinar.
 • Nu te abţine de la urinare, pentru că atunci când urina stagnează mai mult timp în vezică, se produce un mediu propice dezvoltării bacteriilor.
 • Poartă îmbrăcăminte adecvată, care să-ţi menţină echilibrată temperatura corpului pe timpul iernii.
 • În cazul în care apar primele simptome ale infecţiei urinare, poţi lua un supliment care menţine sănătatea aparatului urinar si îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor. Poţi comanda aici Uractiv, pentru a ameliora disconfortul creat de infecţia urinară.
Un bărbat s-a îndrăgostit de o prostituată. Ce gest nebunesc a făcut când a văzut-o într-o mașină cu un client
Recomandări

Un bărbat s-a îndrăgostit de o prostituată. Ce gest nebunesc a făcut când a văzut-o într-o mașină cu un client

Infecţiile urinare netratate pot cauza în timp alte afecţiuni şi complicații grave, precum distrugerea sistemului urinar, insuficienţă renală, deshidratare şi septicemie. Infecţiile urinare constituie o problemă majoră în special pentru gravide, care sunt mult mai predispuse la această afecţiune, din cauza modificărilor hormonale.

Acordă atenție apariției simptomelor și nu ezita să apelezi la ajutorul unui specialist, pentru că infecţia urinară nu trebuie să beneficieze de un tratament la întâmplare. Greşelile repetate în cazul unei infecţii urinare simple pot conduce chiar la distrugerea unei părţi funcţionale a rinichiului.

Cătălin Moroșanu, dezvăluire incredibilă despre relația cu soția. Cei doi au împreună o fetiță în vârstă de 8 ani
GSP.RO

Cătălin Moroșanu, dezvăluire incredibilă despre relația cu soția. Cei doi au împreună o fetiță în vârstă de 8 ani

Horoscop 21 septembrie 2019. Trei zodii au o șansă URIAȘĂ să își schimbe viața în bine
HOROSCOP

Horoscop 21 septembrie 2019. Trei zodii au o șansă URIAȘĂ să își schimbe viața în bine