Efectele schimbărilor climatice se resimt deja în România, țară în care, începând cu 1960, temperatura medie a crescut cu 1 grad Celsius. Mai mult decât atât, în perioada 1960-2010, România s-a confruntat cu aproximativ 400 de inundații majore, 39 dintre acestea fiind catalogate drept istorice. În plus, un cutremur major ar face ravagii în România, 75% din populație locuind în zone expuse acestui risc, în vreme ce alunecările de teren amenință 34 de municipii, 78 de orașe mici și 875 de comune din România.
Schimbările climatice – o problemă mondială
Cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), din iulie 2017, arată că, din 1960, numărul dezastrelor naturale s-a triplat și că, în fiecare an, acestea provoacă, la nivel global, moartea a peste 60.000 de persoane. Specialiștii avertizează că, în perioada 2030-2050, numărul deceselor provocate de dezastrele naturale va crește anual cu aproximativ 250.000.
Până la sfarșitul secolului, susțin specialiștii, temperatura medie globală va crește cu până la 5 grade Celsius, ceea ce demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că schimbările climatice sunt cât se poate de reale și de amenințătoare. Pe hartă a țărilor în care impactul schimbărilor climatice va fi resimțit cel mai puternic, România este marcată cu portocaliu, alături de țări precum Ucraina și Serbia, culoare care indică faptul că se află într-o zonă critică.
Cum stăm la protecția prin asigurare obligatorie a locuinței împotriva dezastrelor naturale?
Cu toate acestea, gradul de protecție prin asigurarea locuinței, deși obligatorie, prin lege, este încă scăzut – 18,8%. Un lucru îmbucurător este că luna trecută au fost emise cu 5,73% mai multe polițe de asigurare obligatorie a locuințelor decât în septembrie 2017.
Creșterile cele mai importante ale subscrierilor au fost înregistrate în Ilfov (+1,01%) și în Brașov (+0,9%). Cele mai asigurate zone în acest moment sunt Bucureștiul, cu un grad de acoperire de 38,29%, Ilfov cu 34,14% și județul Timiș, cu 29,36%.
La polul opus în ceea ce privește gradul de protecție prin asigurare se află județele Olt, cu 8,35%, Mehedinți, cu 8,36% și Gorj cu 8,65%.
”Ne bucurăm că subscrierile de asigurări obligatorii de locuințe au intrat pe un trend crescător. Este, desigur, nevoie de un grad de acoperire mult mai mare, dar fiecare pas înainte contează pentru o țară cu un nivel atât de ridicat de expunere la riscuri catastrofale, cum este România. Important este și că aceste creșteri vin într-o perioadă în care nu au fost înregistrate evenimente catastrofale, ceea ce înseamnă că cei care au încheiat polițe PAD au facut-o din convingerea că este o protecție de care au nevoie, indiferent de realitățile imediate”, declară Nicoleta RADU, Director General, PAID România.
Ce daune s-au plătit în octombrie?
În ceea ce privește daunele plătite, acestea au fost în valoare de 343.539 lei în luna octombrie, cu 48,7% mai mult decât în luna septembrie. Cea mai mare parte a despăgubirilor a fost acordată în baza dosarelor deschise pentru daune produse de alunecări de teren, iar județele în care s-au înregistrat au fost Vrancea, Vâlcea, Argeș și Buzău.
Au fost achitate și daune produse de inundații în județele Vrancea, Vâlcea, Argeș, Vaslui, Buzău, Prahova, Ilfov, Caraș-Severin, Harghita, Galați, Suceava, Timiș, Teleorman, Bihor, Hunedoara, Tulcea, Maramureș, Alba și Bacău. De asemenea, au fost plătite și dosare pentru urmări ale cutremurelor de intensitate mică în Vaslui, Buzău și Galați.
Emisă de către PAID România, asigurarea obligatorie a locuinței costă doar 10 sau 20 de euro pe an, în funcție de tipul locuinței, și oferă o despăgubire maximă de 10.000 sau 20.000 de euro. Practic, cu o investiție lunară de numai 0.33 sau 0.66 euro te poți asigura că, în cazul unui dezastru, ai ajutorul necesar să o iei de la capăt.