UPDATE ora 12:30 Metsola, membră a grupului Partidului Popular European (PPE), a fost aleasă preşedinte al PE cu 458 de voturi ”pentru”. De altfel, eurodeputata a avut cele mai mari şanse pentru funcție. La cei 43 de ani, Roberta Metsola a devenit cea mai tânără persoană ce deţine această funcţie.
Știre inițială: Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, își alege astăzi, 18 ianuarie, noul preşedinte pentru următorii doi ani şi jumătate. Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a grupului Partidului Popular European (PPE) are cele mai mari șanse, relatează Agerpres.
Metsola ar urma să-i ia locul lui David Sassoli, care a murit pe 11 ianuarie, la vârsta de 65 de ani, la centrul de oncologie din Aviano, în Italia, unde era spitalizat de la finalul lunii decembrie. Sassoli a suferit în trecut de leucemie, iar în septembrie 2021 a fost internat pentru pneumonie.
Mandatul lui Sassoli se încheia în această lună și a fost pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a încetat din viață.
Social-democratul italian David Sassoli, care înainte de a intra în politică a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost numit preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019.
Dacă va fi aleasă preşedinte al PE, Roberta Metsola, 43 de ani, ar deveni cea mai tânără persoană ce deţine această funcţie. Ea asigură preşedinţia interimară a Parlamentului, în calitate de primul vicepreşedinte în ordinea precedenţei.
Ceilalţi candidaţi la preşedinţia Parlamentului European sunt Sira Rego (grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică), Kosma Zlotowski (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) şi Alice Bah Kuhnke (grupul Verzilor).
Candidaţii pentru postul de preşedinte pot fi propuşi fie de un grup politic, fie de un grup de eurodeputaţi care atinge aşa-numitul prag redus, şi anume 1/20 din deputaţi, sau 36 din 705 deputaţi atunci când sunt ocupate toate locurile. Candidaţii pot fi propuşi sau retraşi înaintea fiecărei runde de vot.
Preşedintele PE este ales cu majoritatea absolută a voturilor valabile. Din cauza pandemiei de COVID, votul, care este secret, se va desfăşura de la distanţă.