- Funcționarul public cu statut special și-a recunoscut fapta, iar magistrații Judecătoriei Târgu Mureș l-au găsit vinovat, însă au amânat aplicarea pedepsei de un an și două luni pentru o perioadă de supraveghere de 2 ani, pentru că nu avea antecedente. Asta înseamnă că a rămas cu cazierul curat.
- În sprijinul său a venit și directorul Penitenciarului, care a spus la dosar că-l apreciază.
- Decizia nu a fost atacată, astfel că a rămas definitivă.
- În 2023, data comiterii faptelor de care e acuzat acum de procurorii DIICOT, el lucra în continuare la Penitenciarul Tg. Mureș, unde era încadrat din 2007.
Arestat pentru 30 de zile de Tribunalul Tg. Mureș și cu contestația respinsă de Curtea de Apel Tg. Mureș, fondatorul asociației care deținea Căsuța Lu Min din Bărdești, azilul groazei din Mureș, a mai avut probleme legale și în urmă cu mai puțin de un deceniu.
Acum, în centrul dintr-o localitate aflată lângă reședința de județ au fost găsiți pacienți cu dizabilități grave, inclusiv tineri, ținuți ascunși în subsol, pe saltele murdare de urină, fecale și sânge. În acest caz a fost deschis dosar penal.
A decontat de la Penitenciar suma de 13.895 de lei
Atunci, între 2014 și 2015, cel care avea să rămână angajat al Penitenciarului Tg. Mureș și-a înșelat angajatorul, au hotărât mai întâi procurorii, apoi judecătorii mureșeni.
Concret, în acea perioadă, el a depus declarații către angajator, Penitenciarul, că nu deține locuințe în Târgu Mureș. Astfel, el a decontat, pentru chirie, suma de 13.895 de lei.
Mai mult, Păpuc nu și-a pus locuința din oraș nici în declarația de avere.
Trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg. Mureș în 2017, dosarul s-a plimbat între Judecătoria din oraș și Tribunal. A rămas la prima instanță. Apoi, în 2018, la termenul din 25 septembrie, Păpuc, „în prezența apărătorului ales”, „a recunoscut în totalitate faptele” de care era acuzat.
„A indus și menținut în eroare Penitenciarul Târgu Mureș”, a concluzionat completul de la Penitenciarul Târgu Mureș. Care l-a găsit vinovat pentru înșelăciune în formă continuată.
„Atitudine sinceră, recunoscând și regretând faptele”
Pe 10 octombrie 2018, în ședință publică, Judecătoria Târgu Mureș l-a găsit vinovat.
Completul s-a oprit la o pedeapsă de un an și doi ani de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 2 ani.
Judecătoria Târgu Mureș a transmis către ziar că nu s-a înregistrat vreun apel în dosarul 2996/102/2017, astfel că decizia a rămas definitivă.
Ce înseamnă asta?
Păpuc a avut o perioadă de 2 ani în care nu avea voie să calce strâmb. În cazul în care o făcea, se activa pedeapsa de un an și două luni de închisoare.
„Potrivit art. 88 Cod penal, dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credință, nu respectă măsurile de supraveghere ori nu execută obligațiile impuse sau săvârșește cu intenție sau intenție depășită o nouă infracțiune, instanța revocă amânarea și dispune aplicarea și executarea pedepsei”, arată decizia Judecătoriei Tg. Mureș în dosarul 2996/102/2017.
În plus, pedeapsa nu rămâne în cazierul bărbatului.
Directorul Penitenciarului a spus la dosar că-l apreciază
Judecătorii au luat decizia amânării pedepsei din mai multe motive, pe lângă durata de sub 2 ani:
- Au constatat că Păpuc „a avut o atitudine sinceră, recunoscând și regretând faptele”;
- Au menționat că acesta „nu este cunoscut cu antecedente penale, a cooperat cu organele de cercetare penală”;
- L-au caracterizat drept „o persoană echilibrată, capabilă, în decursul activității sale dând dovadă de o bună pregătire de specialitate, de seriozitate, responsabilitate și inițiativă în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, corectitudine și atașament față de instituție”;
- Au reținut că Păpuc „a manifestat sprijin organizatoric și este apreciat de șefii ierarhici și de colegi, având capacitatea de a se integra cu ușurință în colectivul de muncă, aspecte ce rezultă din caracterizarea depusă la dosar de către directorul Penitenciarului”, unde el lucra din 2007;
- Angajatul penitenciarului „și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității”.
Instanța apreciază că stabilirea unor pedepse în cuantumul indicat este suficientă pentru îndreptarea inculpatului și avertizarea ca pe viitor să respecte dispozițiile legale.
Extras din sentința penală nr. 1018 a Judecătoriei Tg. Mureș:
Declarația din 2015, goală
Pe site-ul ANI, integritate.eu, declarația de avere a lui Cosmin Ionuț Păpuc a rămas goală pe 2015.
Pe atunci agent operativ, el își trecuse doar un BMW fabricat în 2001 și venituri în valoare de 18.000 de lei.
Practic, el decontase pentru chirie trei sferturi din veniturile sale anuale declarate în 2015.
În schimb, în declarația de avere din 2017, când dosarul a fost trimis în judecată, apare apartamentul de 73 de metri pătrați din Târgu Mureș, cu anul dobândirii 2014.
Centrul – închis, pacienții – mutați, iar șefii – arestați
Cosmin Ionuț Păpuc, administrator al căminului Căsuța Lu Min, Jolan Pascu, împuternicită, președinta asociației care patrona centrul, și Flavius-Teodor Pascu, un polițist de la IPJ Mureș, care nu era angajat la centru, însă era rudă cu președinta, au fost arestați preventiv în dosarul azilului din Bărdești, care a fost închis după o vizită neanunțată a Centrului de Resurse Juridice (CRJ) joi, 27 iulie.
Adulți și copii cu dizabilități grave „zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele”, au descris membrii CRJ situația la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu Min din localitatea Bărdești, județul Mureș. Centrul a fost imediat închis, beneficiarii – mutați.
Cazul a venit la puțină vreme după controalele statului în urma scandalului azilelor groazei, care a dus la demisia a doi miniștri, Marius Budăi și Gabriela Firea.
Marți, 2 august 2023, Libertatea a arătat că, încă de acum un an, AJPIS Mureș a trimis două adrese către DGASPC Maramureș, care avea, la acea dată, 25 de beneficiari cazați la unul dintre centrele Asociației Re-Min, prin care îi cerea să-i transfere de acolo „de urgență”, pentru că azilul funcționează ilegal.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
durban22 • 04.08.2023, 09:10
Inchisoare cu amanarea pedepsei ?!.Nu am mai auzit asta in viata mea!!.DACA SI NOI LE-AM DA PENSIILE SPECIALE AMANATE PENTRU MULT DAR FOARTE MULT MAI TARZIU...