Pelerinajul de Rusaliile catolice din Miercurea Ciuc datează de aproape cinci secole. Ceea ce a fost un simbol al victoriei împotriva principelui Ioan Sigismund, care a încercat fără succes să-i convertească pe secui la religia unitariană, a devenit astăzi cel mai mare pelerinaj al catolicilor din estul Europei.
„Pentru pelerinii care vin în această zi înseamnă acea victorie din 1567 prin care au rămas fideli la credința lor catolică. E un gest, un fapt de mărturie că suntem credincioși, suntem catolici și suntem copii ai lui Dumnezeu și fii ai Fecioarei Maria. Și în fiecare an ne adunăm în acest număr mare”, spune preotul Guia Laurean Hugó, rectorul Bisericii Franciscane de la Șumuleu Ciuc.
Un obicei vechi de aproape cinci secole
Stăm de vorbă în fața altarului din biserica franciscană, în timp ce, în spatele nostru, câțiva credincioși se roagă în băncile aliniate la stânga și la dreapta. Alții așteaptă pe trepte să urce la statuia Sfintei Fecioare Maria.
Lăcașul, construit acum peste 300 de ani, și-a păstrat aerul și ornamentele din vechime. Câteva elemente aduc aminte de istoria recentă: dozatoarele cu dezinfectant puse peste tot și ecranul de proiecție pentru versurile Liturghiei.
Spre deosebire de o biserică ortodoxă, unde iconostasul acoperă în întregime spațiul, în mănăstirea franciscană, statuia Sfintei Fecioare Maria este cea care se impune și este așezată în cel mai important loc, la altar. Statuia este centrul și simbolul pelerinajului de la Șumuleu Ciuc.
Timp de aproape cinci secole, mesajul pelerinajului, axat pe credință și iubire, a rămas același, crede rectorul Bisericii Franciscane. S-a schimbat însă tipologia pelerinilor, iar evenimentul reușește an de an să adune la un loc oameni diferiți din toate punctele de vedere, inclusiv al religiei, spune călugărul de 33 de ani.
În momentul de față este un loc de pelerinaj unde nu vin doar romano-catolicii, ci vin și acele persoane care sunt de alte religii. Vin ortodocși, protestanți, vin persoane care nu trăiesc în nicio credință. Dacă nu credința, limba este cea care cumva ne adună, pentru că vorbim cu toții maghiara. Dar eu zic că mai presus de asta ne adună faptul că toți suntem fii ai lui Dumnezeu și fii ai Sfintei Fecioare Maria.
Guia Laurean Hugó, rectorul Bisericii Franciscane:
Motivul pentru care oamenii participă la un eveniment religios care nu face parte din obiceiurile și tradițiile propriilor religii este simplu, crede Hugó, el însuși dintr-o familie în care se întrepătrund două religii, catolică și ortodoxă. La început îi împinge curiozitatea, apoi puși în fața dificultăților unui pelerinaj, descoperă și alte conotații.
„Adesea stai în ploaie, rabzi de foame, pierzi acea comunitate de acasă. Cumva prin tot ceea ce întâlnești în pelerinaj te marchează și te ajută să devii matur în credința ta, în personalitatea ta”, explică rectorul Bisericii Franciscane.
Cu gând de mulțumire
De altfel, așa e și viața, spune călugărul. Pelerinajul este doar rezumatul ei.
Cumva, acest drum al pelerinajului simbolizează și viața noastră pământească ce este o călătorie din această lume la viața veșnică. Ceea ce se întâmplă în aceste zile de pelerinaj e, pe scurt, viața omului în care întâlnim dificultăți, soare, ploaie, oboseală, sacrificii.
Guia Laurean Hugó, rectorul Bisericii Franciscane:
În jur de 40.000 de oameni sunt așteptați să participe sâmbătă la pelerinajul de Rusaliile catolice din cartierul din Miercurea Ciuc. Pelerinii vor avea mai multe căi de acces către şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, în funcție de zona geografică din care vin.
40.000 înseamnă mulți oameni, dar foarte puțini în comparație cu anii trecuți, când au participat la adunarea religioasă de două-trei ori mai mulți pelerini. Pandemia de coronavirus îi afectează pe credincioși pentru al doilea an la rând. Hugó își amintește că anul trecut, de Rusalii, au fost doar 16 oameni în biserică, iar afară alte câteva sute. A fost trist, spune el.
Mai multe restricții
Din cauza pandemiei, la pelerinajul de la Șumuleu, cel mai mare din estul Europei, nu vor putea veni oameni din alte colțuri ale țării organizați cu autocarele și vor avea acces doar cei care vin pe jos, cu căruța ori cu mașinile personale, a anunțat zilele trecute primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila.
De asemenea, vor fi nevoiți să poarte măști de protecție și să păstreze distanța de cel puțin un metru și jumătate.
Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului. Trandafirul este în continuare în dreapta statuii.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 13
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro