Mergi direct la conținut »
UPDATE / Peste 50 de morţi în Fâşia Gaza, în ziua inaugurării Ambasadei SUA din Ierusalim. Israelul a cerut continuarea operațiunilor militare
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > UPDATE / Peste 50 de morţi în Fâşia Gaza, în ziua inaugurării Ambasadei SUA din Ierusalim. Israelul a cerut continuarea operațiunilor militare

UPDATE / Peste 50 de morţi în Fâşia Gaza, în ziua inaugurării Ambasadei SUA din Ierusalim. Israelul a cerut continuarea operațiunilor militare

Cel puțin 41 persoane au murit în Fâșia Gaza în ziua inaugurării Ambasadei SUA din Ierusalim, după ce forțele israeliene au deschis focul asupra protestatarilor de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, scrie presa internațională. Totodată, mii oameni au fost răniți în urma confruntărilor.

UPDATE 20.00: Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a anunțat că a cerut continuarea operațiunilor militare șică ţara sa va continua să acţioneze pentru a împiedica tentativele de trecere a frontierei dinspre Fâşia Gaza, scriu agențiile internaționale. ”Forţele israeliene răspund cu mijloace de dispersare a revoltei şi tiruri, acţionând în conformitate cu procedurile standard, ca reacţie în faţa celor peste 40.000 de protestatari palestinieni”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat anterior că printre civilii ucişi’ în Fâşia Gaza se află și copii sub 16 ani. ”Mai mult de 2.000 de palestinieni au fost răniţi”, a adăugat el.

Cele 52 de decese consemnate luni ridică la 106 numărul palestinienilor ucişi în Fâşia Gaza de la declanşarea, pe 30 martie, a unei mişcări masive de protest

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut luni trei zile de doliu şi o grevă generală în teritoriile palestiniene, denunţând încă o dată gestul Statelor Unite de mutare a ambasadei lor la Ierusalim.

UPDTAE 19.00: Noul bilanț arată că cel puțin 52 de palestinieni au fost uciși, luni, de trupele israeliene în Fâșia Gaza. Mii de oameni s-au adunat la granița dintre cle două state protestând față de mutarea Ambasadei SUA de la tela Aviv la Ierusalim.

UPDATE 18.00: Armata israeliană a anunţat luni că a desfăşurat un raid aerian asupra a „cinci ţinte teroriste într-o tabără de antrenament militar aparţinând Hamas” în nordul Fâşiei Gaza. „Atacul a fost efectuat ca răspuns la acţiunile violente ale Hamas din ultimele ore”, a precizat armata într-un comunicat.

Întrebarea pusă de Radu Tudor la dezbatere. Iohannis: 'Ați atins o chestiune foarte sensibilă'
Recomandări

Întrebarea pusă de Radu Tudor la dezbatere. Iohannis: 'Ați atins o chestiune foarte sensibilă'

UPDATE 16.50: Numărul deceselor în rândul protestatarilor palestinieni din Fâșia Gaza a ajuns la 41, transmite  ministrul palestinian al Sănătății, citat de CNN.

Acesta este cel mai mare număr de decese suferite într-o zi în ultimele șase luni de când au reînceput conflictele între israelieni și palestinieni ca urmare a anunțțului lui Donald Trump privind mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim.

Până acum, cel mai mare număr de morți a fost înregistrat pe pe 30 martie, 17 persoane.

UPDATE 16.10: Cel puţin 37 de palestinieni au fost ucişi, luni până la începerea ceremoniei de inaugurare a Ambasadei SUA din Ierusalim, în Fâşia Gaza de soldaţi israelieni la frontieră, arată un nou bilanţ transmis de Ministerul Sănătăţii local.

Considerați că Dragnea a fost bun sau rău pentru România? Răspunsul dat de Dăncilă
Recomandări

Considerați că Dragnea a fost bun sau rău pentru România? Răspunsul dat de Dăncilă

Guvernul palestinian acuză Israelul de comiterea unui „masacru oribil”. Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al guvernului palestinian, Youssouf al-Mahmoud, cere „o intervenţie internaţională imediată pentru a opri masacrul oribil comis în Gaza de forţele de ocupaţie israeliene împotriva poporului nostru eroic”.

UPDATE: Potrivit Al Jazeera, 30 de palestinieni au fost ucişi de către armata israeliană şi 1.000 au fost răniţi în urma confruntărilor de la graniţa Fâşiei Gaza cu Israel. A fost rănit şi un soldat israelian.


Mii de palestinieni s-au adunat luni dimineaţă în apropierea frontierei dintre Fâşia Gaza şi Israel pentru a protesta împotriva deschiderii Ambasadei Statelor Unite în Ierusalim. Mai multe grupuri mici dintre ei au încercat să se apropie periculos de bariera de securitate păzită de armata israeliană.

Acela a fost momentul în care soldații israelieni au deschis focul. 12 palestinieni au fost uciși și alți peste 200 au fost răniți, transmite Semiluna Roşie palestiniană.

Raed Arafat recunoaște că memoria sistemului unic de urgență se șterge cu fiecare dispecer intrat în tură!
Recomandări

Raed Arafat recunoaște că memoria sistemului unic de urgență se șterge cu fiecare dispecer intrat în tură!

Israelul afirmă că trupele sale au folosit muniţie de război pentru a împiedica distrugerea sau spargerea gardului de la graniţa cu Fâşia Gaza.

Pe de altă parte, serviciul de securitate intern israelian – Shin Bet – a anunţat că membri ai mişcării palestiniene Hamas intenţionează să treacă gardul de la frontiera cu Israelul dacă demonstranţii palestinieni doboară bariera de securitate.

”Militanţii terorişti Hamas nu au permisiunea de a se apropia de gard, de teamă că vor fi ucişi sau capturaţi de forţele armate israeliene, cu excepţia cazului în care gardul va cădea. Atunci, sub acoperirea mulţimii, ei vor încerca să intre în Israel cu arme şi să comită atacuri”, se arată într-o declaraţie a Shin Bet, în urma mărturisirii făcute de un presupus membru al mişcării Hamas.

În urmă cu câteva zile, Israelul a anunţat că mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, încearcă să întreprindă atacuri în zona gardului de la graniţă şi în cele din urmă împotriva comunităţilor evreieşti de la graniţă.

Organizaţiile pentru drepturile omului susţin că folosirea forţei de către armata israeliană este disproporţionată faţă de ameninţarea reprezentată de palestinieni, care aruncă pietre şi cocteiluri Molotov şi incendiază anvelope de maşină.

Reuniune de urgență a Ligii Arabe

În urma tensiunilor din zonă, Liga Arabă a anunțat că va organiza, miercuri, o reuniune de urgență la nivel de reprezentanţi permanenţi, pentru a discuta despre transferarea de către SUA a ambasadei lor de la Tel Aviv la Ierusalim.

Reuniunea va avea loc „la cererea statului Palestina”, pentru a discuta asupra „mijloacelor de a face faţă deciziei ilegale a SUA”, a anunţat luni, pentru presă, secretarul-adjunct pentru problema palestiniană al LA, Said Abou Ali.

Ivanka Trump, prezentă la inagurarea ambasadei SUA din Ierusalim

Transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim concretizează promisiunea făcută la 6 decembrie anul trecut de preşedintele american Donald Trump, când acesta a anunţat şi recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel – decizie ce a marcat o ruptură faţă de ultimele decenii de diplomaţie americană şi care a generat satisfacţie în rândul israelienilor şi mânie printre palestinieni.

Ceremonia de inaugurare are loc astăzi, după ce aseară a avut loc o recepție organizată de MAE israelian, la care a fost prezent și un reprezentant al Ambasadei României din Israel. În cadrul recepției, premierul Benjamin Netanyahu a îndemnat ţările prezente să urmeze modelul lui Donald Trump şi să înceapă relocarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim.

Mai mulți palestinieni au fost uciși în ultimele luni în Fâșia Gaza după ce Statele Unite au anunțat mutarea ambasadei și recunoașterea Ierusalimului drept capitala spraelului. Conflictul dintre cele două națiuni a reizbucnit după anunțul președintelui american, Donald Trump, privind relocarea reprezentanței diplomatice.


Citește și: ANALIZĂ | Revoluția fiscală a determinat creșterea primelor cu 68% în primul trimestru, dar salariile au scăzut cu 13%


Close
Închide
  Close