Mergi direct la conținut »
Pesta porcină africană a ajuns și în China. Au fost sacrificați aroape 40.000 de porci
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Pesta porcină africană a ajuns și în China. Au fost sacrificați aroape 40.000 de porci

Pesta porcină africană a ajuns și în China, cel mai mare producător şi consumator mondial de carne de porc, care țară care a raportat luna trecută primul caz de pestă porcină africană în provincia Liaoning din nord-estul ţării. Între timp, virusul s-a răspândit spre sudul Chinei, ceea ce a impus sacrificarea a 38.000 de porci.

În aceste condiții, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a organizat miercuri, 5 septembrie, la Bangkok, o reuniune de urgenţă a experţilor în sănătatea animală, din Asia, pentru a pune la punct un răspuns regional la ameninţarea reprezentată de epidemia de pestă porcină din China.

„Este vital ca regiunea să fie pregătită să facă faţă probabilităţii crescute ca virusul pestei să depăşească frontierele”, a precizat FAO, într-un comunicat, citat de Agerpres.

La reuniunea de la Bangkok particpă specialişti din nouă ţări vecine Chinei (Cambodgia, Japonia, Laos, Mongolia, Myanmar, Filipine, Coreea de Sud, Thailanda şi Vietnam), vor încerca să evalueze situaţia şi să pună la punct un plan de coordonare a măsurilor de răspuns în regiune.

Pesta porcină, deja prezentă în Africa, Rusia şi în unele ţări din Europa de Est, printre care Bulgaria şi România, este dificil de gestionat deoarece nu există un vaccin eficient.

La noi, Pesta porcină africană a ajuns la Parchetul General. Dosar penal după mai multe plângeri.

Din datele prezentate recent de ministrul Agriculturii, Petre Daea, cel care declara că virusul „nu vine călare pe bicicletă” și de aceea e dificil de controlat, în țara noastră, peste 140.000 de porci au fost sacrificaţi deja din cauza pestei porcine africane, adăugând că repopularea fermelor se va face cam în 90 de zile.

Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
Recomandări
Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
 

Daea susţine că trebuie spus foarte clar populaţiei că nu există altă cale, deşi este dureroasă, decât sacrificarea porcilor în cazul acestei boli extrem de grave.

Guvernul a anunțat miercuri, pe 5 septembrie, despăgubirile pentru pesta porcină: Ministerul Finanțelor Publice a transferat ANSVSA 40 de milioane de lei.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
Recomandări
Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
 

Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.


Citește și: Dăncilă refuză invitația lui Klaus Iohannis la consultări: „Mâine plec într-o vizită oficială în Spania, cu mai mulți miniștri”


 

Close
Închide
  Close