MENIU CAUTĂ
20 Aug. 2018 16:39

Pesta porcină africană, identificată în a treia exploataţie comercială din judeţ Tulcea

Distribuie

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a identificat un nou focar de pestă porcină africană (PPA) într-o exploataţie comercială din comuna Văcăreni. Numărul societăţilor comerciale afectate de acest virus a ajuns la trei în Tulcea.

„În judeţ, avem trei exploataţii comerciale în care s-a identificat PPA (pesta porcină africană – n.r.), cea din apropiere de municipiu, cea din Satu Nou şi ferma din Văcăreni, această exploataţie de creştere şi îngrăşare a porcului având un efectiv de 1.800 de capete. Mâine (marţi, n.red.), vor începe operaţiunile de ucidere a suinelor din ferma din Văcăreni”, a declarat luni directorul DSVSA, Mitică Tuchilă, potrivit Agerpres.

În gospodăriile populaţiei din judeţ, în prezent, sunt active 507 focare unde 377 de suine au murit din cauza PPA, iar alte 3.031 au fost sacrificate, pentru prevenirea extinderii focarelor.

„La Peceneaga, am încheiat acţiunea. Mai avem o echipă la Ostrov care urmează să încheie procedura zilele următoare şi vom continua cu Grindu şi Garvăn. Am făcut uciderea preventivă în nordul judeţului, acolo unde boala a apărut, în partea de est a judeţului, unde presiunea virală a fost destul de mare ca urmare a contactului mistreţilor cu populaţia de porci domestici crescuţi în stare de semi-libertate şi acum avem o presiune în partea de vest, presiune care vine din Insula Mare a Brăilei. Uciderea preventivă se face în toate ţările, zonele în care au apărut sau evoluează boli majore. Una dintre aceste boli majore este şi PPA pe care o putem considera o panzootie”, a mai spus directorul DSVSA.

PPA nu afectează oamenii, dar are impact la nivel social şi din punct de vedere economic. Această boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice are o evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc, iar pentru ea nu există vaccin şi nici tratament. Boala nu este periculoasă pentru oameni, însă ei pot reprezenta o sursă de infecţie prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate în focare şi nerespectarea normelor sanitar-veterinare.

Recent, a fost identificat și primul caz de pestă porcină din județul Ilfov. Este vorba despre o stână, lângă care s-a aflat un coteț cu 15 porci. Focarul se află la granița dintre Tunari și comuna Ștefăneștii de Jos, în dreptul cartierului rezidenţial Cosmopolis.

Citește și

Sursă românească de lângă magnatul Tesla: Elon Musk este presat să se despartă de cântăreața Grimes ca să rămână în fruntea companiei!

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Antonella sau drumul de la un corp de băiat la o femeie liberă
Comentarii