Spre deosebire de situația din primele trei valuri, numărul copiilor spitalizați și care necesită îngrijire în Terapie Intensivă a crescut vizibil în raportările oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică. 

Astăzi, 10 septembrie, au fost raportate 107 cazuri de copii spitalizați, 5 dintre aceștia se află la Terapie Intensivă. Autoritățile au confirmat vineri 2.520 de cazuri noi de infectare cu coronavirus

Un studiu citat de The Guardian, realizat în Australia, țară lovită puternic de tulpina Delta, a concluzionat că doar 2% dintre copiii infectați au avut forme mai grave ce au necesitat spitalizare. 

Totodată, o amplă analiză a New York Times, care citează mai multe studii științifice, arată că nu este clar că varianta Delta a infecției cu SARS-CoV-2 determină cazuri mai grave la copii, dar din cauza contagiozității foarte mari în SUA se înregistrează foarte multe cazuri în rândul minorilor. 

Copiii trebuie feriți și de adulții din anturajul lor

Medicul Doina Azoicăi, profesor universitar, președinte al Societății Române de Epidemiologie, a explicat pentru Libertatea că este greu să facem o comparație științifică între felul în care sunt afectați copiii acum, în valul IV, de tulpina Delta, față de primele tulpini aflate în circulație. Nu există date atât de diversificate pentru astfel de concluzii. 

Observațional însă, Doina Azoicăi spune că raportarea zilnică de cazuri înregistrate în rândul copiilor este mai mare acum decât a fost la începutul anului. 

„Acest lucru se poate explica prin faptul că contagiozitatea acestei tulpini Delta este mult mai mare față de tulpinile anterioare. Prin urmare este mai mare și posibilitatea să fie infectați copiii, mai ales de la adulții care sunt în anturajul lor și care nu sunt vaccinați sau nu se protejează. Pe de altă parte, este cert o tendință de afectare a grupurilor de vârstă mai tinere, fiindcă vârstnicii și adulții cu comorbidități au fost mai complianți la posibilitatea de a se proteja prin vaccinare”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi. 

Protecția de tip „cocooning”, singura soluție pentru cei sub 12 ani ce nu se pot vaccina

Medicul îi îndeamnă pe toți tinerii adulți să se vaccineze, fiindcă singura metodă de a proteja copiii sub 12 ani, pentru care nu există încă vaccin aprobat la nivel european, este cea de tip „cocooning”

„Adulții trebuie să se vaccineze, dacă știu că intră în contact cu copiii care sunt și ei vulnerabili, susceptibili să se infecteze și nu au posibilitatea să se vaccineze. În aceasta constă strategia de tip «cocoon», toți cei din anturajul copiilor trebuie să fie vaccinați, să respecte regulile non-farmacologice, iar atunci probabilitatea ca acești copii să facă boala este foarte mică. Este atât de clar și de logic. Nu înțeleg de ce lumea nu realizează că este un pericol”, a mai spus prof. dr. Doina Azoicăi. 

Peste 100 de copii cu COVID, în spitale. Medic: „Tulpina Delta e mult mai contagioasă, dar cazurile nu sunt mai grave”
Prof. dr. Doina Azoicăi

34.709 elevi cu vârste între 12 şi 15 ani şi 153.000 cu vârste între 16 şi 19 ani s-au vaccinat împotriva COVID-19, conform datelor prezentate de ministrul educației Sorin Cîmpeanu pe 30 august.

Președintele Societății Române de Epidemiologie a mai atras atenția și asupra faptului că în momentul de față nu există rezultate concludente care să indice că oricare dintre sutele de tratamente împotriva COVID-19 aflate în dezvoltare dă roade. În ciuda faptului că au existat unele variante în Israel prezentate public ca fiind promițătoare la începutul anului, în momentul de față nu există dovezi științifice care să le afirme sau să le infirme. 

„Este foarte neplăcut, pentru că atingerea țelurilor din strategia de vaccinare nu a funcționat la nivel global, nu doar în România, dar nu avem certitudinea că știm sigur care sunt mecanismele fiziopatologice prin care acționează virusul. Nu putem să spunem că suntem în situația de a avea un tratament pe piață într-un orizont clar de timp, care să fie ca o garanție mai ales la cazurile grave”, a completat medicul. 

„Procentul celor care fac forme severe nu e mai mare”

Peste 100 de copii cu COVID, în spitale. Medic: „Tulpina Delta e mult mai contagioasă, dar cazurile nu sunt mai grave”
Dr. Adrian Marinescu. FOTO EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, director medical al Institutului Matei Balș din Capitală, a precizat pentru Libertatea că toate datele științifice existente acum confirmă că nu putem vorbi de cazuri mai severe la copii. Procentul rămâne același, dar sunt mai multe numeric.

„Explicația este simplă. Varianta indiană se transmite mult mai ușor ca înainte, ceea ce înseamnă că tinerii și copiii care interacționează mult se vor infecta, dar nu înseamnă că procentul celor care fac forme severe este mai mare. 

Nu mi-aș face griji că vor ajunge la Terapie Intensivă, dar trebuie să spunem ceva: nimeni nu are garanția că un copil va face neapărat o formă ca guturaiul, care să treacă în câteva zile. Mai ales că vorbim de copii supraponderali, unii cu afecțiuni cronice. 

Dr. Adrian Marinescu:

Mulți copii în primele valuri au fost asimptomatici

În ultimele 18 luni de pandemie, copiii infectați cu SARS-CoV-2 s-au prezentat la Spitalul de Copii din Iași atât cu simptome respiratorii, cât și digestive.

Dr. Cătălina Ionescu, medic primar pediatru, care lucrează în Unitatea de Primire a Urgențelor de la spital, spune că foarte multe cazuri au fost descoperite la copii care veneau pentru cu totul alte patologii și erau și testați pentru COVID. 

„Am avut cazuri de copii depistați pozitiv, nu în aceeași proporție ca adulții. Vom vedea ce întâmplă de acum încolo: contează mult cum vor fi expuși și dacă se respectă sau nu regulile de protecție sanitară, mai ales de către adulți. Copiii pe care i-am avut cu forme severe au avut vârsta foarte mică, fie nou-născuți, fie sugari, iar evoluția nu a fost ca la o boală respiratorie simplă, să-și revină în 3-7 zile. Pentru unii a fost necesară și o spitalizare de până la trei săptămâni”, a explicat dr. Cătălina Ionescu. 

Copiii care au murit în urma infecției s-au agravat în primele 24 de ore de la internare 

În cazurile copiilor care și-au pierdut viața în urma infecției, medicul spune că decesul a survenit la scurt timp după internare, nu a evoluat pentru mai multe zile, cum s-a întâmplat de multe ori la adulți. 

„De regulă, decesul s-a instalat în primele 24 de ore de la prezentare. De cele mai multe ori am avut copii cu comorbidități și toate acestea favorizează, creează un mediu propice pentru infectare. Există un potențial de agravare a bolii mult mai mare, fie că e vorba de orice altă infecție virală sau bacteriană, dar la rândul ei influențează evoluția bolii de bază. Totul e un circuit”, a specificat medicul. 

La nivelul zilei de vineri, 10 septembrie, trei dintre cei cinci copii internați la Terapie Intensivă în România se aflau la Spitalul de Copii din Iași. Ultima informare a medicilor i-a descris pe aceștia ca fiind în stare moderată.  

Citeşte şi:

Peste 2.500 de noi cazuri COVID și 41 de decese, în ultimele 24 de ore. Crește numărul pacienților de la ATI

Institutul Național de Neurologie, lot cu dedicație pentru Philips în licitație de 40 de milioane de lei, bani europeni. Ce spune managerul

Doar 1% dintre români declară că suferă de depresie cronică, cel mai mic procent din Europa

Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
PARTENERI - GSP.RO
Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
ȘOC! Epidemiolog celebru, avertisment înfiorător pentru România. Ce urmează în țară
Playtech.ro
ȘOC! Epidemiolog celebru, avertisment înfiorător pentru România. Ce urmează în țară
O româncă povesteşte cum s-a apucat de videochat şi a făcut 1 milion de dolari în câteva luni. Reacţia părinţilor când le-a spus adevărul
Observatornews.ro
O româncă povesteşte cum s-a apucat de videochat şi a făcut 1 milion de dolari în câteva luni. Reacţia părinţilor când le-a spus adevărul
Horoscop 28 septembrie 2021. Racii revin la sentimente mai bune, de voie, de nevoie, în tot ce este legat de evoluția profesională
HOROSCOP
Horoscop 28 septembrie 2021. Racii revin la sentimente mai bune, de voie, de nevoie, în tot ce este legat de evoluția profesională
VIDEO. Șefa Comisiei Europene a refuzat să dea mâna cu fostul ministru Cristian Ghinea: ”I’m sorry”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Șefa Comisiei Europene a refuzat să dea mâna cu fostul ministru Cristian Ghinea: ”I’m sorry”
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Telekomsport
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Tymbark CarboMix
PUBLICITATE
Tymbark CarboMix