Căpitanul Volodimir Kiselov a avut de ales: ar fi putut să se retragă împreună cu unitatea sa, parte a forțelor speciale ucrainene, și poate că ar fi trăit pentru a-și revedea soția și fetița. Sau să rămână pe loc, sub focul intens al rușilor, și să le ofere oamenilor săi șanse mai mari de a scăpa.

În bătălia din 7 mai, purtată undeva în regiunea ucraineană Harkov, căpitanul de 32 de ani a ales a doua variantă. Unitatea sa de luptători de elită, membri ai celebrului Grup Alpha al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), s-a retras cu succes într-o poziție mai ușor de apărat, în timp ce căpitanul Kiselov, a cărui poreclă era „Vova”, și un coleg ofițer cunoscut sub numele de „Unchiul Sașa” au rămas în urmă pentru a asigura retragerea.

Amândoi au fost uciși.

„Vova și Unchiul Sașa au salvat restul grupului”, a declarat, pentru The Globe and Mail, Oleksandr Reznikov, un tânăr de 31 de ani care l-a cunoscut pe căpitanul Kiselov în armată și care a devenit cel mai bun prieten al acestuia. „Le-au spus celorlalți: «Cine să facă asta, dacă nu noi?»”.

Detaliile ultimei misiuni a lui Kiselov nu sunt publice, iar biroul de presă al SBU a declarat că nu poate comenta pierderile de luptă, atâta vreme cât războiul continuă.

Dar familia și prietenii căpitanului Kiselov cred că acesta a fost un erou care a contribuit la schimbarea cursului războiului pentru Ucraina. Ei doresc ca povestea sa – cel puțin ceea ce știu ei – să fie spusă.

 

Ei cred, de asemenea, că moartea sa ar fi putut fi prevenită, dacă Occidentul ar fi livrat mai rapid arme cu rază lungă de acțiune, reducând astfel nevoia ca unitățile forțelor speciale, precum cea a căpitanului Kiselov, să lanseze atacuri riscante asupra artileriei și blindatelor rusești.

Câteva nelămuriri privind sponsorizarea de 100.000 de euro acordată de CEC Bank pentru show-ul „Vocea României” de la PRO TV
Recomandări
Câteva nelămuriri privind sponsorizarea de 100.000 de euro acordată de CEC Bank pentru show-ul „Vocea României” de la PRO TV

Abia după câteva săptămâni de război, când a devenit clar că Ucraina opunea o rezistență feroce și de succes invaziei rusești, aliații occidentali au început să trimită Kievului artilerie grea.

În focul luptei, din prima zi a invaziei

Ucraina a vorbit mult despre pierderile provocate Rusiei, dar propriile pierderi militare sunt un secret bine păzit. Kievul a admis că între 2.500 și 3.000 de militari au murit, dar estimările occidentale spun că numărul este mai aproape de 11.000.

Săptămâna trecută, mama căpitanului Kiselov, văduva acestuia și sergentul-major Oleksandr Reznikov au vorbit cu jurnaliștii The Globe pentru a spune povestea militarului de carieră a cărui misiune era să rămână cât mai anonim posibil, pentru a lovi puternic în liniile inamice și în spatele acestora.

Kiselov și oamenii săi au jucat un rol crucial în bătălia pentru aeroportul Hostomel, de lângă Kiev, în primele ore ale războiului. Echipate slab și luate prin surprindere de încercarea îndrăzneață a rușilor de a captura aeroportul cu elicoptere și parașutiști, forțele ucrainene au zădărnicit totuși planul Rusiei.

Directorul Poliției Locale Sector 5 rămâne în funcție, după ce a fost condamnat pentru că a condus beat și a doua oară a șofat fără carnet
Recomandări
Directorul Poliției Locale Sector 5 rămâne în funcție, după ce a fost condamnat pentru că a condus beat și a doua oară a șofat fără carnet

În acest conflict, luptătorii Grupului Alpha, împreună cu unități din forțele speciale atașate serviciului de informații militare GUR din Ucraina, rezerviști locali și voluntari străini, au învins unele dintre cele mai bune unități din armata rusă.

Mai târziu, căpitanul Kiselov și oamenii săi au fost printre primii militari care au intrat în Bucha, orașul de la periferia Kievului, simbol al atrocităților comise de ruși. A fost o experiență care l-a bântuit pe ofițer în ultimele cinci săptămâni din viața sa.

Un copil bolnăvicios

Căpitanul Kiselov s-a înrolat în armată la 18 ani și a fost promovat rapid la gradul de ofițer. Destul de rapid a fost selectat pentru SBU.

Agenția succesoare a KGB-ului sovietic are o istorie lungă și controversată în Ucraina. A fost folosită ca instrument de represiune de către președintele Viktor Ianukovici, susținut de Kremlin, dar a trecut prin reforme substanțiale de când acesta a fost înlăturat, în urma revoluției din 2014.

După capturarea totală a Luhanskului, Rusia controlează mai bine de o cincime din Ucraina. Ce urmează pe frontul de est
Recomandări
După capturarea totală a Luhanskului, Rusia controlează mai bine de o cincime din Ucraina. Ce urmează pe frontul de est

Căpitanul Kiselov a făcut parte dintr-o nouă generație de ofițeri SBU care au crescut în Ucraina independentă. Aceștia au ajuns să înlocuiască agenți mai vechi, veterani ai KGB, a căror lipsă de loialitate reală a fost o sursă de îngrijorare pentru guvernele ucrainene succesive.

Mama sa, Olena Kiselova, a declarat că fiul său a fost întotdeauna foarte mândru că este ucrainean. „A fost un patriot liniștit. Nu se plimba țipând despre asta, dar iubea Poltava și iubea Ucraina”, a spus doamna Kiselova. „Mamă, vreau să fiu în SBU pentru că simt că este nevoie de mine acolo”, i-a spus el mamei.

Kiselov era un „băiat bolnăvicios”, care și-a dorit însă să se înroleze în armată. Și-a dezvoltat forța și abilitățile luând în secret lecții de kickboxing în timp ce ea credea că înoată cu prietenii. „Am deschis un ziar și am văzut o fotografie cu el după o competiție de kickboxing”, a spus ea. Băiatul bolnăvicios devenise un pasionat de fitness și se transformase într-un adult musculos și cu umerii largi, care alerga între 8 și 10 kilometri pe zi.

Rodat pe frontul din Donbas

După ce s-a alăturat SBU, căpitanul Kiselov a petrecut cinci ani în estul Ucrainei, luptând împotriva forțelor proruse în regiunea Donbas, în războiul care a precedat invazia la scară largă a Rusiei din acest an. Acolo l-a întâlnit pe sergentul Reznikov, care a spus că prietenul său era un lider înnăscut. „Era întotdeauna foarte încrezător. Toată lumea își dorea să facă parte din unitatea lui, pentru că era o garanție că te vei întoarce în viață”, a adăugat acesta.

În 2019, căpitanul Kiselov a fost chemat la Kiev pentru a se alătura echipei de operațiuni speciale a SBU. „Nu știu și nu v-aș putea spune ce au făcut acolo”, a spus sergentul Reznikov.

Într-un interviu anterior pentru The Globe, cu câteva săptămâni înainte de moarte, căpitanul Kiselov a spus că rolul Grupului Alpha era de obicei cel de a lupta în spatele liniilor inamice, atacând coloanele de trupe și blocând liniile de aprovizionare.

Astfel de sarcini au devenit și mai importante după 24 februarie. Kiselov și unitatea sa au fost trimiși la Hostomel cu doar 24 de ore înainte de începerea războiului. Ei au fost uimiți să vadă 30 de elicoptere rusești apărând la orizont la ivirea zorilor – fără ca acestea să fie susținute de forțe terestre sau măcar de lovituri aeriene.

„Tacticile lor nu au funcționat, pentru că li s-a spus că nu va exista rezistență”, a spus Kiselov, care a explicat că trei elicoptere au fost doborâte și că unele trupe de elită rusești au fost ucise sau capturate după ce au fost încercuite la sol.

„Avea sentimentul că va muri”

În timp ce strategia rușilor de la Hostomel a fost derutantă, ceea ce a văzut Kiselov la Bucha l-a șocat cu adevărat. Sergentul Reznikov – pe atunci membru al Forțelor de Apărare Teritorială rezerviste din orașul vecin Irpin – are un telefon plin de fotografii și clipuri îngrozitoare cu ceea ce a văzut pe 1 aprilie.

Familia căpitanului Kiselov a spus că acesta a fost cu siguranță zguduit de ceea ce a văzut. „Chiar nu a putut suporta faptul că au fost uciși civili. El literalmente nu a putut înțelege cum s-a întâmplat sau de ce s-a întâmplat”, a declarat văduva sa, în vârstă de 31 de ani, Aliona Kiselova, care locuiește în afara Ucrainei cu fiica de opt luni a cuplului.

Familia s-a întors pentru scurt timp în Poltava pentru înmormântarea de săptămâna trecută.

Retragerea rușilor din nordul Kievului a însemnat că principalul front al războiului s-a mutat de la periferia împădurită a capitalei spre terenul mai deschis din estul Ucrainei.

The Globe i-a întâlnit pe Kiselov și pe unul dintre colegii săi din forțele speciale pe 22 aprilie.

Kiselov a fost de acord cu interviul pentru a sublinia nevoia Ucrainei de artilerie cu rază lungă de acțiune, care, în opinia sa, se va dovedi decisivă în a doua fază a războiului. „Nu știu de ce a durat atât de mult această problemă”, a declarat sergentul Reznikov, cu referire la decizia occidentală întârziată de a oferi Ucrainei armele de care avea nevoie.

„Poate că este vorba de politică. Dar dacă am fi primit această artilerie mai devreme, am fi avut mult mai puține pierderi”, a spus acesta.

„Occidentul ne-a ajutat”, a spus și mama căpitanului Kiselov. „Dar prea puțin și prea târziu”, a adăugat ea.

Căpitanul Kiselov și-a sunat soția cât de des a putut în timpul războiului. După Bucha, părea diferit, mai puțin încrezător. „Avea sentimentul că va muri”, a spus ea.

„În ultima noastră conversație, chiar îl imploram să fie atent. I-am spus: «Te așteptăm și vrem să te întorci acasă cât mai repede posibil”. L-am rugat să ne acorde prioritate. Mi-a spus că dacă băieții lui ar fi în pericol, ar face orice pentru a-i proteja»”, a spus soția.

Pe 7 mai, la ora 9 dimineața, sergentul Reznikov a sunat-o pentru a-i da vestea de care se temea. Soțul ei, care își dorise dintotdeauna să construiască o casă în pădurile de pini de lângă Poltava, este acum înmormântat chiar acolo. A fost un soldat de meserie, a spus ea, dar președintele rus Vladimir Putin a fost cel care a pornit războiul care i-a ucis soțul.

„Dacă nu ar fi existat niciun război în țară, Vova ar fi fost încă printre noi”, a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News
Rareș Bogdan a dat-o de gol LIVE pe Denis Rifai: „Da, știu că asta sunteți”
GSP.RO
Rareș Bogdan a dat-o de gol LIVE pe Denis Rifai: „Da, știu că asta sunteți”
Iulia Vântur, despărțire ȘOC de Salman Khan. Cadoul de rămas-bun pe care îl face vedeta din România EXCLUSIV
Playtech.ro
Iulia Vântur, despărțire ȘOC de Salman Khan. Cadoul de rămas-bun pe care îl face vedeta din România EXCLUSIV
"Oamenii ţipau şi fugeau, a fost înfricoşător". Atacatorul din Chicago a fost reţinut după ce a ucis şase oameni şi a rănit alţi 30 la parada de Ziua Independenţei
Observatornews.ro
"Oamenii ţipau şi fugeau, a fost înfricoşător". Atacatorul din Chicago a fost reţinut după ce a ucis şase oameni şi a rănit alţi 30 la parada de Ziua Independenţei
Horoscop 5 iulie 2022. Racii au șansa de a reveni la gânduri mai bune în legătură cu anumite proiecte ale prietenilor sau rudelor
HOROSCOP
Horoscop 5 iulie 2022. Racii au șansa de a reveni la gânduri mai bune în legătură cu anumite proiecte ale prietenilor sau rudelor
Lovitură pentru fumători, de la 1 august
Știrileprotv.ro
Lovitură pentru fumători, de la 1 august
Becali l-a dat afară, şi-a schimbat meseria şi e cunoscut în online! Cu ce se ocupă fostul fotbalist al FCSB
Orangesport.ro
Becali l-a dat afară, şi-a schimbat meseria şi e cunoscut în online! Cu ce se ocupă fostul fotbalist al FCSB
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
PUBLICITATE
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
PUBLICITATE
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea