Mergi direct la conținut »
Povestea lui Emi, băiatul din Vaslui care și-a salvat surorile din incendiu și pe cel mai bun prieten de la înec. Trăiește la limita sărăciei. „Ne avem unul celălalat”, spune mama lui
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Povestea lui Emi, băiatul din Vaslui care și-a salvat surorile din incendiu și pe cel mai bun prieten de la înec. Trăiește la limita sărăciei. „Ne avem unul celălalat”, spune mama lui

Emanuel Bojian din Vutcani, jud. Vaslui, avea șase ani când și-a salvat surorile din casa bunicilor cuprinsă de flăcări. Gestul băiețelului a mișcat atunci, în decembrie 2017, pe toată lumea. Pompierii vasluieni i-au dat o medalie, iar ministrul de interne Carmen Dan l-a răsplătit, după o jumătate de an, pe 1 iunie, cu o bicicletă.După aceea, nimeni nu s-a mai interesat de soarta puștiului, care la începutul lunii mai a mai salvat un copil de la moarte. Pe prietenul lui, care a fost la un pas să se înece într-un pârâu din localitate. Libertatea l-a căutat pe Emanuel și vă spune povestea unui copil cu instinct de salvator. Cu geanta cu cărți și caiete în spate, îmbrăcat în trening, îndreptându-se în pas vioi spre casă. Așa l-am găsit pe micuțul din Vutcani la aproape doi ani și jumătate de când și-a salvat de la moarte cele două surori și a devenit cunoscut în întreaga țară. Curajul de care a dat dovadă i-a adus popularitate și printre colegii de școală, care de atunci îl strigă “eroul”.

De Theodor Istrate,

Ziua în care și-a scos surorile din casa în flăcări

Era într-o dimineață de decembrie 2017 când casa bunicilor, care aveau grijă de copii în lipsa părinților plecați la muncă în Spania,  a luat foc.  Micuții erau singuri în casă. Bunicul era plecat la muncă, în sat, iar bunica la magazin. Emanuel dormea într-o cameră, fetițele, care aveau una câteva luni, cealaltă 2 ani, în altă cameră. Băiatul s-a trezit din cauza fumului înecăcios de la acoperișul care se aprinsese de la coșul necurățat. N-a intrat în panică și nici n-a fugit. S-a dus glonț în camera surorilor sale și le-a scos, cu mare greutate, afară.

Emi, alături de mama lui, Bianca Bojian, și de surorile Ioana și Amalia

“Când era mic, l-am învățat să fugă în caz de pericol. Când au venit și surorile lui pe lume, i-am spus să aibă grijă de fete ca de ochii din cap. Așa a făcut și atunci când Ioana și Amalia au fost în pericol. Și nu i-a fost deloc ușor, pentru că fata de 2 ani nu voia să iasă din casă. Era speriată, mai ales că fusese trezită din somn”, ne-a povestit acum Bianca Bojian, mama băiatului.

Desculț și dezbrăcat, Emi a fugit apoi cu sora mai mică în brațe și cu cea mai mare de mână pe drumul din piatră spre sat. A mers așa vreo câteva zeci de metri, în ciuda frigului, până când un vecin i-a văzut și i-a luat în casă.

”Noi eram în Spania și am aflat de la o cumnată ce s-a întâmplat. Am venit acasă într-un suflet”, spune mama copiilor.

După nenorocire, bunicii și copiii s-au mutat într-o casă pusă la dispoziție de primarul comunei Vutcani, Silviana Bahrim. Apoi, o fundație s-a implicat și le-a cumpărat o locuință.

Exemplul danez. Marile magazine returnează ajutoarele primite de la stat: „Nu cred că este drept să luăm acești bani, alții pot beneficia mai mult de ei”
Recomandări
Exemplul danez. Marile magazine returnează ajutoarele primite de la stat: „Nu cred că este drept să luăm acești bani, alții pot beneficia mai mult de ei”
 
Din fosta casă a bunicilor a mai rămas doar o bucată de zid

“La noi a durat două săptămâni să ajungem acasă, în țară. Ambasada din Spania nu ne-a ajutat cu nimic și de asta a durat atât. Când am ajuns, deja era cumpărată casa și copiii cu socrii se mutaseră în ea”, adaugă Bianca Bojian.

Curajul copilului a mișcat atunci pe toată lumea. Emi a fost vizitat de pompierii vasluieni, dar și de ministrul Carmen Dan, care i-a dat un trofeu. Tot atunci, băiatul a primit și o bicicletă pe care acum nu o mai poate folosi. “Era prea mare pentru mine, așa că o mai dădeam la copiii din sat. Zilele trecute s-a stricat. I s-a rupt lanțul și acum nu mai am ce face cu ea. Tati a spus că a vorbit cu cineva să o repare”, se arată încrezător Emanuel.

”Mă bucur când pot să ajut pe cineva”

Emi și bicicleta pe care n-o mai poate folosi

De bicicleta primită de la ministrul Dan se leagă și cea de-a doua faptă a lui Emi, de la începutul lunii mai. Băiatul se afla împreună cu un prieten de-al său, cu doi ani mai mare, în zona râului din Vutcani, pe care acesta din urmă a încercat să-l traverseze pe o punte îngustă. La un moment dat, copilul de 10 ani s-a dezechilibrat și a căzut în apă. Fără să stea pe gânduri, Emil a reușit să-l prindă de mână și să-l tragă pe mal.

Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
Recomandări
Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
 

Băiatul ne arată locul din care și-a salvat prietenul

“Nu mi-a fost greu, deși m-am chinuit un pic. Apa era mare în locul în care a căzut, deși nu pare, iar mai încolo e un fel de cascadă. Mă bucur de fiecare dată când pot să ajut pe cineva. De aceea, când o să fiu mare, vreau să mă fac pompier”, ne-a spus Emanuel.

“Are în instinct chestiunile acestea de a salva sau de a ajuta pe cei aflați în suferință. Obișnuiește să vină acasă cu pisicuțe, căței răniți, pe care îi îngrijește. De aceea, o să-l ajutăm ca visul său de a deveni pompier să devină realitate”, ne-a declarat mama băiatului.

TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
Recomandări
TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
 

Venitul familiei, doar din alocații și ajutor social

Dorința lui Emanuel de a deveni salvator profesionist nu va fi foarte ușor de împlinit. Și asta din cauza condițiilor modeste în care trăiește familia sa. Veniturile lunare abia depășesc cu puțin suma de 1.200 de lei, compuse din alocațiile copiilor, ajutorul social și alocația complementară. 

“Suntem la limită. Mai luăm de la magazin pe datorie. Noroc că ne mai așteaptă. Soțul mai merge și mai muncește cu ziua prin sat. Și astăzi, când ați venit dumneavoastră, este la cineva pentru a mai aduce un ban în casă. Eu nu pot să plec să lucrez undeva pentru că nu au cu cine să stea copiii, iar singuri nu mai am curaj să-i las”, ne-a mărturisit Bianca Bojian.

Cu toate că nu are bani prea mulți, familia lui Emi nu se plânge. “Nu ducem lipsă de nimic. Ne avem unul pe celălalt, copiii sunt sănătoși și asta cred că este cel mai important”, este convinsă mama micului erou din Vutcani.

Close
Închide
  Close