Mergi direct la conținut »
Precizările MAE despre românul întemnițat de cinci ani în China: ”A beneficiat constant de asistență consulară; misiunile diplomatice nu pot interveni într-o procedură judiciară”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Precizările MAE despre românul întemnițat de cinci ani în China: ”A beneficiat constant de asistență consulară; misiunile diplomatice nu pot interveni într-o procedură judiciară”

Precizările MAE despre românul întemnițat de cinci ani în China: ”A beneficiat constant de asistență consulară; misiunile diplomatice nu pot interveni într-o procedură judiciară”

Ministerul Afacerilor Externe precizează că Marius Balo, profesorul român de la Universitatea din Beijing care a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru o fraudă de 80 de dolari, a avut parte constant de asistență consulară de la reținerea sa, iar MAE a pus în legătură ministerele Justiției din China și România pentru a discuta despre transferul deținutului în țară. Precizările MAE sunt o consecință a acuzațiilor aduse de către familia lui Balo, potrivită cărora autoritățile române au ignorat relele tratamente la care Balo este suspus în penitenciarul chinez.

De Adrian Ilie,

”Încă din momentul semnalării cazului, cetăţeanul român a beneficiat constant de asistenţă consulară din partea reprezentanţilor oficiului consular şi ai misiunii diplomatice, fiind contactat cu regularitate şi vizitat în repetate rânduri. Totodată, reprezentanţele diplomatice au menţinut legătura atât cu membrii de familie ai cetăţeanului român, cât şi cu avocatul acestuia”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

MAE a facilitat începerea negocierilor cu partea chineză pentru repatrierea cetățeanului român pentru executarea pedepsei în România. ”Subliniem că misiunile diplomatice nu pot interveni într-o procedură judiciară, administrativă sau de altă natură, gestionată de autorităţile unui stat terţ”, precizează sursa citată.

MJ încearcă să-l aducă în țară

Marius Balo, un profesor român care a predat la Universitatea din Beijing, a fost condamnat la opt ani de pușcărie pentru o fraudă de 80 de dolari.

Ministerul Justiției din România a început demersurile pentru a-l ajuta pe acesta să beneficieze de „respectarea deplină a drepturilor sale”. Marius Balo s-a stabilit în China în 2010 și a fost expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing și profesor la universitatea Renmin University

El a fost arestat de autorităţile chineze, în martie 2014, pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Avocații lui au spus că românul a primit 80 de dolari de la un cetățean chinez, dar nu știa că acesta era infractor. Marius a petrecut doi ani în arest preventiv, în condiţii foarte grele. El a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Amenda a fost achitată la scurt timp după condamnare.

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă

Românul susţine că este nevinovat şi că este o victimă a sistemului de justiţie chinez, iar în ultimii ani a cerut să fie mutat în ţară, pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Ministerul Justiției a anunțat că a făcut un prim pas în cazul lui Marius Balo. S-a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru „gestionarea eforturilor României în plan juridic și în plan diplomatic în acest caz”. „Ministerul Justiției depune toate eforturile privind obținerea tuturor elementelor legale necesare care să permită declanșarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetățeanului român, în contextul cooperării judiciare internaționale”, a precizat ministerul.

Citește și:Un profesor român a primit opt ani de pușcărie în China pentru o fraudă de 80 de dolari. Prima măsură a Ministerului Justiției

Close
Închide
  Close