UPDATE 15.50 Prima şedinţă de Guvern va avea loc miercuri, începând cu ora 12.00.

UPDATE 14.24 Securitatea naţională trebuie garantată cu orice preţ, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, la ceremonia de preluare a mandatului de către noul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă.

UPDATE | Predare-primire la ministere. Preşedintele Klaus Iohannis a atacat dur guvernarea PSD. Prima şedinţă a Executivului Orban va avea loc miercuri
Foto: George Capoianu

„MApN şi dvs aveţi toţi o sarcină specială, o sarcină grea pe care împreună trebuie să o îndeplinim cu excelenţă. Securitatea naţională trebuie garantată cu orice preţ. Noi, toţi, împreună, conducerea Ministerului cu Guvernul şi cu mine trebuie să garantăm românilor securitatea naţională. Securitatea naţională nu este negociabilă şi nu are culoare politică”, a spus Iohannis.

UPDATE 13.39 Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a fost lăudată de către președintele Iohannis pentru că a intrat în conflict cu propriul partid atunci când PSD a amenințat independența sistemului judiciar.

UPDATE | Predare-primire la ministere. Preşedintele Klaus Iohannis a atacat dur guvernarea PSD. Prima şedinţă a Executivului Orban va avea loc miercuri
Foto: Vlad Chirea
Unul dintre intelectualii lui Băsescu a ajuns în conferințele AUR
Recomandări
Unul dintre intelectualii lui Băsescu a ajuns în conferințele AUR

”Am constatat că v-ați implicat total în rezolvarea problemelor care v-au revenit și că au fost situații critice în care dumneavoastră ați fost în contrasesns cu conducerea Guvernului și a partidului care a dat acel guvern și am apreciat postura pe care ați avut-o pentru independența justiției și nu pentru niște politruci care au încercat să subjuge sistemul de justiție”, i-a spus Iohannis Anei Birchall în discursul de la ceremonia prin care Cătălin Predoiu a preluat mandatul de ministru al Justiției

UPDATE 12.48 Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, și-a propus ca prim obiectiv să evite dezangajarea fondurilor alocate României. ”Încercăm în această perioadă să ne organizăm astfel încât să evităm riscul de dezangajare. Sigur, timpul este foarte scurt, dar începând de azi vom face analiza cu fiecare autoritate de management ce are acest risc de dezangajare şi tot ce depinde de noi va fi luat ca şi măsură pentru a trece cu bine sfârşitul de an şi a închide anul financiar cât se poate de bine pe fonduri europene”, a declarat, pentru Digi24, Ioan Marcel Boloș.

UPDATE 12.25:

”Ați fost o țintă constantă pentru pesediști

Marcel Vela și-a preluat mandatul de la Ministerul de Interne alături de șeful statului și șeful guvernului. ”Vă cer o schimbare de paradigmă. De azi veți pune în centrul preocupărilor dumneavoastră, a tuturor preocupărilor dumneavoastră, siguranța cetățeanului român”, s-a adresat Klaus Iohannis conducerii MAI.

Cel mai bine plătiți rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți. Cine este cel care primește 10 salarii din 10 funcții
Recomandări
Cel mai bine plătiți rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți. Cine este cel care primește 10 salarii din 10 funcții
UPDATE | Predare-primire la ministere. Preşedintele Klaus Iohannis a atacat dur guvernarea PSD. Prima şedinţă a Executivului Orban va avea loc miercuri
Foto: Vlad Chirea

Președintele a afirmat că Ministerul de Interne a fost ținta constantă a guvernării PSD care a încercat să-și promoveze oamenii în structurile MAI.

”Diletanţi pesedişti şi oameni care au văzut doar interesul propriu şi a găştii de partid pe care au creat-o au vrut să pună mâna pe toate marile sisteme din România şi dumneavoastră toţi aţi fost o ţintă predilectă pentru pesedişti”, le-a spus Klaus Iohannis celor din conducerea MAI, prezenți la ceremonie.

Poliţia Română, Jandarmeria Română, mai nou, Departamentul Situaţiilor de Urgenţă au fost sub un atac public constant. Asta fiindcă aţi tolerat sau aţi fost unii dintre dumneavoastră obligaţi să toleraţi înşurubarea unor persoane în funcţii publice care nu aveau ce căuta acolo. Vi s-au impus abordări care nu au nimic de-a face cu etica profesionistă. S-au folosit metode dintre cele mai perfide pentru a vă juca pe unii împotriva celorlalţi, pentru a institui un control politic acolo unde profesionalismul trebuie să-şi spună cuvântul.

Klaus Iohannis:

UPDATE 11.42: Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, nu intenționează să preia schița de buget lăsată de către predecesorul său, Eugen Teodorovici. ”Proiectul de buget lăsat de Eugen Teodorovici este pentru 28 de ministere. Din fericire pentru România o să avem 16 ministere, deci va trebui să lucrăm la acel proiect de buget să vedem dacă mai merge. Eu nu cred că putem să pornim de la el”, a spus Cîțu odată cu preluarea mandatului.

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții care vor să-și aleagă medicul specialist. Asigurare suplimentară pentru tratament dentar
Recomandări
Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții care vor să-și aleagă medicul specialist. Asigurare suplimentară pentru tratament dentar

Noul ministru a spus că va încerca să trimită proiectul de buget pe anul 2020 până pe 15 decembrie.

UPDATE 11.34

Iohannis: ”Lideri pesediști diletanți au decredibilizat politica externă a României”

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a venit să-și preia mandatul, însoțit de către președintele Iohannis și de premierul Orban, aceștia fiind întâmpinați de titularul de până acum al postului, Ramona Mănescu.

UPDATE | Predare-primire la ministere. Preşedintele Klaus Iohannis a atacat dur guvernarea PSD. Prima şedinţă a Executivului Orban va avea loc miercuri
Foto: George Capoianu

”Vreau să-i mulțumesc președintelui pentru încrederea acordată la preluarea mandatului și domnului Aurescu pentru colaborarea avută când era consilier prezidențial”, a spus Mănescu la ceremonia de predare-preluare a mandatului.

Președintele Iohannis a declarat, în discursul susținut în fața diplomaților din centrala MAE că politica externă a avut de suferit în ultimii trei ani și jumătate.

”Lideri pesediști diletanți au crezut că se pot profila folosind politica externă a României. Eroare! Singurul lucru obținut este decredibilizarea României în raport cu partenerii noștri. Știți foarte bine dosarele ratate în guvernarea pesedistă. Este cazul să reparăm ce au stricat pesediștii, este cazul să refacem încrederea partenerilor noștri în politica externă a României”, a spus șeful statului.

Premierul Ludovic Orban a anunțat unele măsuri organizatorice, una dintre el fiind plasarea Departamentului pentru Afaceri Europene sub o dublă coordonare: a ministrului de Externe și, ”când este cazul”, a primului-ministru.

”Departamentul pentru Românii din Străinătate trece în subordinea Guvernului și sub coordonarea primului-ministru, trecere determinată de faptul că problemele românilor din străinătate fac necesară o cooperare între mai mult entități ale statului român”, a mai anunțat Orban

Aurescu a descris preluarea funcției de ministru ca ”o întoarcere acasă”. Ministrul le-a cerut colaboratorilor din MAE un raport privind stadiul pregătirii alegerilor prezidențiale


Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi, la ceremoniile de primire a portofoliilor la Ministerele Justiţiei, Externe, Interne şi Apărare.

Este vorba de Cătălin Predoiu, noul ministru al Justiţiei, Bogdan Aurescu, fostul consilier prezidenţial, care va prelua portofoliul Externelor, ministrul Marcel Vela, la Interne şi Nicolae Ciucă, fostul şef al Statului Major al Armatei, la Apărare.

Luni seară, după depunerea jurământului, preşedintele a venit la Palatul Victoria, la invitaţia premierului Ludovic Orban. Acesta nu a stat decât câteva minute, şi le-a transmis celor din Cabinet succes în mandatul de un an de zile.

„Mulțumesc domnule prim-ministru. În primul rând, mulțumesc pentru invitația de a vă însoți la prima întrunire informală. Profit de ocazie să vă felicit domnule prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, să vă urez mult succes, chiar dacă mandatul este previzibil unul scurt, eu sunt convins că va fi unul puternic și de succes. În acest sens vă doresc numai bine tuturor”, a afirmat Klaus Iohannis.

Este a treia oară când şeful statului vine la Palatul Victoria. Prima dată a făcut-o în ianuarie 2017, când Guvernul Grindeanu se pregătea să dea Ordonanţa 13.

Şeful statului a venit, din nou, în 2018, în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă, la şedinţa de Guvern, tot în contextul unor zvonuri privind o posibilă Ordonanţă de amnistie şi graţiere.

Executivul PNL pregăteşte primul act normativ din mandat. Este vorba de Ordonanţa prin care se stabileşte noua structură a Guvernului, cu 16 ministere, faţă de 28, câte erau în fostul Cabinet PSD.

Vor fi comasate ministerere Transporturilor cu Comunicaţiile, Economia cu Energia si IMM-urilor, Mediul cu Apele şi Pădurile, Educaţia şi Cercetarea.

Cum arată noul Cabinet Orban

A doua Ordonanţă pe care o va adopta guvernul PNL va fi cea privind rectificarea bugetară de toamnă, pentru a se aloca bani administraţiilor locale care au rămas fără fonduri pentru cheltuielile curente.

Dacă Ludovic Orban spune că nu va abuza de Ordonanţele de Urgenţă, acesta precizează că Guvernul ar putea să îşi angajeze răspunderea în Parlament, pe anumite proiecte urgente.

„Sunt situaţii care reclamă, în cazul în care în dezbaterea parlamentară nu se pot adopta într-un termen, sunt situații în care este posibil să folosim şi procedura angajării răspunderii, cum e o situație pe care am anunțat-o deja și anume prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii care prevede pensionarea anticipată a aproximativ 2.800 de magistraţi”, a anunţat Orban, luni.

Urmărește-ne pe Google News
Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
GSP.RO
Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
BOMBĂ! Sfârșitul lui Putin se apropie! HALUCINANT ce fac oamenii din jurul lui! Informații incredibile!
Playtech.ro
BOMBĂ! Sfârșitul lui Putin se apropie! HALUCINANT ce fac oamenii din jurul lui! Informații incredibile!
Oxi rupe tăcerea despre Antena 1 și Chefi la Cuțite! Imaginile din finală, care nu s-au difuzat la TV: 'Am rămas mască! La montaj...'
Viva.ro
Oxi rupe tăcerea despre Antena 1 și Chefi la Cuțite! Imaginile din finală, care nu s-au difuzat la TV: 'Am rămas mască! La montaj...'
Momentul halucinant în care șoferul vâlcean încearcă să-și omoare tatăl și fratele, călcându-i cu mașina, a fost filmat
Observatornews.ro
Momentul halucinant în care șoferul vâlcean încearcă să-și omoare tatăl și fratele, călcându-i cu mașina, a fost filmat
O bătrână de 82 de ani fost arestată pentru că nu și-a plătit factura la gunoi. Care era prejudiciul
Știrileprotv.ro
O bătrână de 82 de ani fost arestată pentru că nu și-a plătit factura la gunoi. Care era prejudiciul
Panică totală după ce doi părinți au montat o cameră de supraveghere în camera bebelușului. Descoperirea i-a îngrozit
FANATIK.RO
Panică totală după ce doi părinți au montat o cameră de supraveghere în camera bebelușului. Descoperirea i-a îngrozit
Incredibil! Vedetă ziua, prostituată seara! Colegii de la Insula Iubirii, şocaţi de cele aflate
Orangesport.ro
Incredibil! Vedetă ziua, prostituată seara! Colegii de la Insula Iubirii, şocaţi de cele aflate
Horoscop 5 decembrie 2022. Leii au ocazia să stabilească ce e bun pentru ei, din planurile care se derulează acum la muncă sau în familie
HOROSCOP
Horoscop 5 decembrie 2022. Leii au ocazia să stabilească ce e bun pentru ei, din planurile care se derulează acum la muncă sau în familie
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic
PUBLICITATE
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic