MENIU CAUTĂ
, de Cristina Radu

Prefectura București a atacat în instanță hotărârile de Consiliu General prin care companiile municipale au primit bani și delegarea unor servicii publice

Distribuie

Prefectura Capitalei cere Tribunalului București să anuleze o serie de acte subsecvente hotărârilor de înființare a companiilor municipale, prin care acestea au primit majorări de capital social, delegări de servicii publice și majorări de bugete.

Toate aceste hotărâri sunt suspendate de drept după deschiderea dosarului, iar activitatea companiilor municipale vizate este acum blocată.

„Acțiunea a fost formulată în exercitarea atribuțiilor  prevăzute de art. 19 alin. (1) lit. a) si e) din Legea nr.  340/2004 privind prefectul și instituția prefectului, republicată cu modificările și completarile ulterioare și în temeiul principiului anulării actului subsecvent ca urmare a anulării actului iniţial (resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis), care este regula de drept potrivit căreia anularea (desfiinţarea) actului juridic iniţial (primar) atrage şi anularea actului juridic subsecvent (următor), datorită legăturii lor juridice. Acţiunea a fost introdusă în temeiul art. 3 alin. (1) și (3) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, modificată, iar actele administrative emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, sunt suspendate de drept până la soluţionarea cauzei”, se arată într-un răspuns al Prefecturii Capitalei la solicitarea ziarului.

Companiile municipale, declarate ilegale

Acțiunea Prefecturii vine după ce Curtea de Apel a decis definitiv în 22 noiembrie că societățile comerciale ale Primăriei Capitalei au fost înființate ilegal.

Consilierii generali USR au contestat, anul trecut, în instanță înființarea lor, pe motiv că hotărârile au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul consilierilor generali, în loc de votul a două treimi, așa cum ar fi fost necesar pentru proiectele care privesc patrimoniul Capitalei.

La o zi de la pronunțarea instanței, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că aceste companii ale primăriei vor funcționa în continuare pentru că hotărârea Curții de Apel nu face nici un fel de referire la sistarea activității.

Ele au fost înființate în 2017, de atunci primind de mai multe ori majorări de capital și de buget, le-au fost delegate serviciile publice de la fostele administrații și regii, inclusiv patrimoniul, și au funcționat în continuare chiar și după decizia definitivă a CAB, făcând achiziții publice și cheltuind bani de la buget.

Firea încearcă să salveze societățile, care „se luptă cu hoția de la PMB”

Primarul Capitalei Gabriela Firea a chemat luni la discuții liderii de partide din Consiliul General pentru a dezbate situația juridică a patru dintre companiile municipale. Firea încearcă să salveze alte societăți comerciale care se ocupă de parcări, igienizare, consolidări și iluminat public, după ce a procedat la fel și în cazul Companiei Energetica, desființată și divizată în două companii pentru preluarea activității RADET.

Așa cum am găsit o soluție în cazul Companiei Termoenergetica, sunt convinsă că și în cazul altor domenii vom găsi soluții tehnice, viabile. (…) Toate companiile despre care am vorbit în această perioadă au fost înființate conform unei legi care este încă în vigoare, au fost înființate cu foarte multă bunăcredință, pentru servicii de calitate la prețuri corecte”, a declarat Gabriela Firea la începutul ședinței de lucru, la care au participat lideri ale partidelor din CGMB, reprezentanți ai companiilor municipale despre care se discută, și alți reprezentanți ai PMB.

În ciuda deciziei definitive dată de Curtea de Apel București, primarul general a subliniat încă o dată că societățile au fost înființate „pentru a lupta cu hoția de la primărie, pentru a avea servicii de calitate la prețuri mici”.

Organizarea acestei dezbateri a fost criticată de opoziție, care a spus că vine mult prea târziu.

Informația privind atacarea în instanță a actelor subsecvente hotărârilor de înființare a companiilor municipale a apărut prima dată pe Hotnews.

Citește mai multe despre prefectura Bucuresti și primaria capitalei pe Libertatea.

Comentarii