MENIU CAUTĂ
29 Mar. 2017 13:52 , de Valentina Postelnicu

Grindeanu a primit de la oamenii de afaceri americani o listă cu cinci recomandări pentru întărirea relaţiilor comerciale

Distribuie

Grindeanu a primit de la oamenii de afaceri americani o listă cu cinci recomandări pentru întărirea relaţiilor comerciale. Premierul s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Victoria, cu membrii celei de-a cincea misiuni economice anuale în România a Consiliului de Afaceri Americano - Român (AMRO).

La reuniune au participat 12 dintre cele mai puternice companii americane care derulează investiţii în România sau care sunt interesate să investească în ţara noastră: Amgen, Archer Daniels Midland, Bell Helicopter, The Boeing Company, ExxonMobil, General Dynamics, Medtronic, Mega Company, MetLife, Oshkosh Defense, Pfizer, Smithfield, Timken.

Potrivit Executivului, discuţiile s-au axat pe întărirea Parteneriatului Strategic cu SUA şi a colaborării excelente dintre cele două ţări în domeniul securităţii. „Ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de a imprima aceeaşi dinamică şi în ceea ce priveşte dimensiunea economică”, precizează sursa citată.

Totodată, şeful Executivului, Sorin Grindeanu, i-a asigurat pe oamenii de afaceri americani că România este un factor de stabilitate politică şi economică în regiune. „Suntem foarte interesaţi de dezvoltarea componentei economice a Parteneriatului strategic dintre ţările noastre şi apreciem rolul pe care organizaţia dumneavoastră îl joacă în promovarea României ca un mediu solid pentru dezvoltarea de noi investiţii din partea companiilor americane’, a declarat premierul.

El a subliniat în acelaşi context că are rolul de a crea condiţii pentru ca România să fie atractivă pentru investitori şi să sprijine crearea de locuri de muncă. „Tocmai, de aceea, îi încurajez pe miniştri ca la întâlnirile bilaterale pe care le vor avea cu investitorii americani să discute proiecte concrete şi benefice pentru economia românească”, a afirmat Grindeanu.

Prim-ministrul le-a transmis membrilor misiunii AMRO că autorităţile române vor continua să facă paşi concreţi pentru simplificarea cadrului legal privind proiectele strategice în domenii-cheie, cum ar fi energia, apărarea şi transporturile.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii companiilor au prezentat guvernului un document intitulat ‘Calea spre prosperitate’ (‘Roadmap to Prosperity’) care conţine cinci recomandări pentru întărirea relaţiilor economice dintre România şi SUA.

Cele cinci recomandări sunt:

  • continuarea îmbunătăţirii mediului de afaceri din România
  • un dialog la nivel înalt între cele două guverne pe teme economice
  • profundarea cooperării pentru dezvoltarea capacităţii strategice de securitate, inclusiv în domeniul energiei
  • sprijinirea sistemului de educaţie şi sănătate pentru consolidarea competitivităţii economice
  • sprijin pentru companiile româneşti care îşi doresc să investească în SUA.

„Documentul a fost transmis şi preşedintelui SUA, Donald Trump, şi administraţiei americane”, precizează comunicatul.

Nu în ultimul rând, investitorii americani şi-au exprimat intenţia de a-şi dezvolta afacerile în România şi de a lansa noi investiţii în domenii precum sănătatea, cercetarea şi dezvoltarea, asigurări, construcţii, apărare, energie şi finanţe. Discuţii aplicate vor continua zilele acestea în cadrul întâlnirilor dintre miniştri şi reprezentanţii companiilor americane pe domenii de interes, mai informează Guvernul.
Sursa foto: Guvernul României

Loading...
Comentarii