De Mihai Niculescu,

„Obiect de reglementare: completarea Legii nr.95/2006 şi a Legii nr.46/2003, în vederea asigurării serviciilor medicale scutite de la coplată pentru copiii până la vârsta de 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele care sunt victimele traficului de persoane, în situaţia în care acestea nu sunt înscrise în registrele de stare civilă şi nu deţin un cod numeric personal”, arată actul normativ.

Camera Deputaților a adoptat, pe 18 septembrie, proiectul de lege prin care este asigurat accesul copiilor fără CNP la servicii medicale gratuite.

Inițiativa legislativă a fost votată de toți cei 281 de deputați prezenți.

„Conform acestei inițiative, toți copiii din România vor avea acces gratuit și nediscriminatoriu la servicii de sănătate, indiferent dacă au CNP sau nu. Aceste drept este prevăzut deja atât de Constituția României, cât și de legislația privind sănătatea și drepturile pacientului, însă nu poate fi exercitat în lipsa unor acte de identitate. De asemenea, prin aplicarea măsurilor prevăzute în textul legislativ propus, reprezentanții unităților medicale vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal”, arăta într-un comunicat al inițiatorului proiectului, deputatul Oana Bîzgan.

Potrivit sursei citate, dintre persoanele care ar urma să beneficieze de pe urma acestei propuneri fac parte, pe lângă copiii cu vârsta sub 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane.

DNA Timișoara are program special: doar DOUĂ ore cu publicul pe săptămână! Site-ul instituției spune că ar lucra 30 de ore
Recomandări

DNA Timișoara are program special: doar DOUĂ ore cu publicul pe săptămână! Site-ul instituției spune că ar lucra 30 de ore

Aceste persoane vor începe imediat procesul de înregistrare și eliberare a documentelor de identitate, urmând ca apoi să beneficieze de servicii medicale ca orice alt cetățean cu acte, în condițiile stipulate de lege.

„Numărul persoanelor fără acte de identitate este în continuare necunoscut, deoarece aceste persoane nu sunt luate în evidență. În 2016, Ministerul Afacerilor externe a aproximat că în România există peste 160.000 de persoane fără acte de identitate, dintre care aproximativ 10.000 nu au avut niciodată certificat de naștere. Cauzele sunt multiple: fie sunt copii ai căror părinți nu au acte de identitate, fie sunt copii abandonați, fie părinții au acte de identitate, însă nu fac demersurile necesare”, au precizat inițiatorii legii.

Citeşte şi:

Olandezul pedofil Johannes Visscher, subiectul unui documentar din 1997: „Creierul meu este o bombă”

„Polițistul și primarul zic că suntem jegoși. Dar suntem amărâți, nu jegoși”. Cazul elevei coborâte din autobuz: discriminare sau corectitudine politică?

Colectiv: justiție, nu privilegii! | Și alți români au fost infectați în spitale și merită tratament gratuit

Cine a prezis exact cum va muri Kobe Bryant. In 2012 a scris: ”Va muri într-un accident de elicopter”
GSP.RO

Cine a prezis exact cum va muri Kobe Bryant. In 2012 a scris: ”Va muri într-un accident de elicopter”

Horoscop 27 ianuarie 2020. Balanțele au furtună în relația de cuplu
HOROSCOP

Horoscop 27 ianuarie 2020. Balanțele au furtună în relația de cuplu