MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

FOTO | Klaus Iohannis spune că nu a primit nicio întrebare de la foştii deţinuţi: „Încercarea PSD de a se folosi de necazul lor, pentru a-şi legitima atacul asupra justiţiei, este de-a dreptul jalnică”

Distribuie

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, o discuţie separată, la Palatul Cotroceni, cu cei doi foşti deţinuţi politic, după încheierea consultării cu reprezentantul PSD, Eugen Nicolicea. Cei doi i-au propus şefului statului o întrebare, la referendum, care se referă la prezenţa torţionarilor în funcţii înalte, în stat, cu referire la procurorul general Augustin Lazăr, a anunţat Eugen Nicolicea. Şeful statului a precizat, însă, după consultări, că nu a primit nicio întrebare de la cei doi, ci doar şi-au prezentat poveştile de viaţă.

Foto: Dumitru Angelescu

UPDATE ora 13.10 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Palatul Cotroceni, la finalul discuţiei cu PSD, că a ascultat de la cei doi foşti deţinuţi  „două poveşti de viaţă cutremurătoare”.

„Torţionarii comunişti trebuie să fie traşi la răspundere şi să suporte consecinţele legii pentru faptele lor, dar trebuie să spun în acelaşi timp că încercarea PSD de a se folosi de necazul acestor doi foşti deţinuţi pentru a-şi legitima atacul asupra justiţiei este o încercare de-a dreptul jalnică”, a spus şeful statului.

Klaus Iohannis a mai spus că nu îşi poate imagina că cineva care a fost nedreptăţit în perioada couninistă, şi şi-a bătut jos comuniştii de el, îşi doreşte altceva decât o justiţie corectă şi dreaptă.

„Pentru că românii trebuie să dea un răspuns asaltului PSD asupra justiţiei, convoc acest referendum”, a mai spus preşedintele.

Şeful statului a precizat, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că nu a primit niciun fel de întrebare de la cei doi foşti deţinuţi politic.

UPDATE ora 12.30 „Am cerut domnului preşedinte să semneze decretul, să îl revoce din funcţie ( pe procurorul general Augustin Lazăr, nr), a spus unul dintre foştii deţinuţi, Ioan Muntean, după discuţia cu şeful statului.

Iancu Marin a declarat, la rândul lui, că nu a ştiut cine a fost procurorul, din timpul detenţiei sale. „Când am văzut că au prezentat la TV lista cu deţinuţii politic, mi-au spus colegii că sunt pe acea listă. Nu m-a interesat pe mine, îm idoream să fiu liber”, a spus Marin.

Eugen Nicolicea a citit, la finalul discuţiei, propunerea de întrebare cu care cei doi foşti deţinuţi au au venit la preşedintele Klaus Iohannis:”Frați români, este moral, legal și constituțional ca la 30 de ani după Revoluția sângeroasă anticomunistă din decembrie 1989 să se tolereze în funcții înalte de conducere foști torționari? E normal ca la 30 de ani după căderea regimului opresiv comunist foștii torționari să fie promovați în funcții gigantice de conducere?”


Cei doi foşti deţinuţi politic, Ioan Muntean şi Marin Iancu au asistat la consultarea şefului statului cu reprezentantul PSD, pe tema justiţiei, însă nu au luat cuvântul.

Ulterior, după încheierea consultării, preşedintele a rămas să vorbească cu cei doi.

PSD a anunţat, printr-un comunicat oficial, că din partea formaţiunii vor participa, la discuţiile şefului statului cu partidele, deputatul Eugen Nicolicea. Acesta va fi însoțit de Marin Iancu şi Ioan Muntean, foşti deţinuţi politici.

Domnul Marin Iancu a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani și patru luni.

Deși îndeplinea condițiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci președinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiționată.

Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazăr. Și de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deținutul politic și-a ispășit integral pedeapsa, deși îndeplinea condițiile legale pentru a putea fi eliberat se arată într-un comunicat al PSD.

Consultările cu partidele parlamentare continuă vineri, la Palatul Cotroceni, pe tema justiţiei, pe agendă fiind trecute partidele de la Putere, PSD şi ALDE. Social-democraţii au decis să trimită trei persoane la discuţiile cu şeful statului, două dintre ele fiind foşti deţinuţi politic. ALDE, în schimb, nu a dorit să participe la discuţii şi a refuzat invitaţia preşedintelui.

Citeşte şi: Pentru cine lucrează Guvernul: pentru OMV Petrom sau pentru oameni?! Clanul Popescu din Târgoviște: soția cere din partea OMV Petrom, soțul aprobă din partea ANRM

Citește mai multe despre Klaus Iohannis pe Libertatea.

Comentarii