Mergi direct la conținut »
UPDATE | Preşedintele Klaus Iohannis va declara anul 2019 drept "Anul omagierii victimelor comunismului"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE | Preşedintele Klaus Iohannis va declara anul 2019 drept "Anul omagierii victimelor comunismului"

UPDATE | Preşedintele Klaus Iohannis va declara anul 2019 drept „Anul omagierii victimelor comunismului”

Preşedintele Klaus Iohannis va declara anul 2019 drept "Anul omagierii victimelor comunismului", în cadrul unei ceremonii publice care va avea loc luni la Palatul Cotroceni, în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, a anunţat Administraţia Prezidenţială. La ceremonia solemnă "30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 - Anul omagierii victimelor comunismului" vor participa foşti deţinuţi politic, disidenţi anticomunişti, revoluţionari, urmaşi ai familiilor eroilor martiri din Decembrie 1989, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi jurnalişti.

De Valentina Postelnicu,

Preşedintele Klaus Iohannis, nemulţumit de „lipsa inexplicabilă de inițiativă a Guvernului și a Parlamentului României pentru a marca, așa cum se cuvine, împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist”

UPDATE. Consilierul prezidenţial Andrei Muraru a explicat de ce preşedintele a luat această decizie.

„Acest eveniment va marca debutul seriei de activităţi care fac parte din programul preşedintelui Klaus Iohannis, care se va desfăşura pe durata acestui an. La 30 de ani de la Revoluţia sângeroasă din 1989, preşedintele Klaus Iohannis consideră prioritare asumarea corectă a trecutului traumatic, condamnarea abuzurilor şi crimelor comunismului, precum şi consolidarea democraţiei”, a scris Muraru, pe Facebook.

Consilierul arată că, în unele state foste comuniste, implicarea autorităților s-a materializat deja în programe omagiale, demarate cu mult timp înainte.

„La noi nu s-a întâmplat nimic și nici nu există vreun semn că s-ar întâmpla ceva. Încă din vara anului trecut, Președintele Iohannis a solicitat autorităților să demareze pregătirile pentru proiectele și manifestările dedicate împlinirii, în 2019, a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989. Luând act de lipsa inexplicabilă de inițiativă a Guvernului și a Parlamentului României pentru a marca, așa cum se cuvine, împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist, Președintele României a decis lansarea acestui program. În întregul său mandat, Președintele Iohannis a fost profund atașat angajamentului său de a afirma idealurile Revoluției și de a încuraja prezentarea și punerea în valoare a diferitelor fațete ale rezistenței anticomuniste și reconstrucției democratice. Acest program este o continuare firească a acestor demersuri”, a mai explicat Muraru.

Astfel, în anul în care se împlinesc trei decenii de la încheierea Războiului Rece şi de la căderea Cortinei de Fier în Europa, preşedintele Klaus Iohannis subliniază importanţa sacrificiului pentru apărarea valorilor democratice şi a drepturilor omului şi onorează memoria celor care au luptat pentru libertate împotriva regimului dictatorial, cu o componentă importantă pe Revoluţia din Decembrie 1989″, arată Administraţia Prezidenţială.

La ceremonia solemnă „30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor comunismului” vor participa foşti deţinuţi politic, disidenţi anticomunişti, revoluţionari, urmaşi ai familiilor eroilor martiri din Decembrie 1989, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi jurnalişti.

„Preşedintele Klaus Iohannis consideră că un astfel de program, pentru omagierea celor care s-au sacrificat în numele valorilor care guvernează societatea de astăzi, poate contribui la construirea memoriei unei societăţi puternice, bazate pe egalitate şi dreptate, precum şi la educarea tinerilor în spiritul afirmării unei culturi a libertăţii, valorilor fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi pluralismului”, mai precizează sursa citată.

Citeşte şi:

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019 | Barometrul Academiei Române: Peste 39 la sută dintre români vor merge „sigur” la vot

 
 
Close
Close
Închide