MENIU CAUTĂ

Previziune șocantă a medicilor: 10 milioane de persoane vor muri din cauza infecțiilor din spitale. Românii nu se spală pe mâini!

Distribuie

Cel mai periculos inamic din spitalele din România sunt microbii și tot mai mulți pacienți sunt infectați și mor, pentru că germenii sunt rezistenți la antibiotice. Nou-născuții sunt extrem de expuși, pentru că imunitatea lor nu este formată iar în ultimii ani au fost înregistrate numeroase decese. De notorietate este și moartea fostului ”cârcotaș” Toni Tecuceanu, care a primit inițial diagnosticul de gripă, dar familia a reușit să dovedească în instanță că a murit din cauza infecțiilor nosocomiale. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă asupra mizeriei din spitalele românești și arată că în anii următori, numărul deceselor s-ar putea dubla. Cea mai simplă metodă de prevenire este...spălatul pe mâni, capitol la care românii sunt deficitari!

Medicii ieșeni susțin ca situația ar putea deveni dramatica dacă nu se iau de urgență masuri care sa oprească răspândirea germenilor. Astfel, în spitalele din Iași se iau masuri speciale prin care sa se prevină apariția infecțiilor nosocomiale. Personalul medical este primul vizat de aceste acțiuni, a explicat pentru bzi.ro prof. univ. dr. Maria Stamatin.

”Putem ucide și nu să salvăm vieți”

Cauza comună a apariției infecțiilor este…lipsa igienei mâinilor, chiar și în situația doctorilor sau asistentelor!

„Dacă suntem cu mâna murdară, putem ucide și nu să salvăm vieți. Pentru că, din păcate, infecțiile nosocomiale sunt cu o incidență din ce în ce mai crescută. Organizația Mondială a Sănătății vorbește despre faptul că 30 de milioane de persoane sunt afectate anual de infecții nosocomiale, din care 6 milioane sunt nou-născuți. Infecția nosocomiala poate ucide 1,2 milioane, dintre care 500.000 nou-născuți. Se pleacă de la ideea că putem face ceva pentru a preveni această infecție și s-a constatat că infecția nosocomiala poate fi prevenită printr-o igienă corectă a mâinilor. Nici acum, în acest secol, nu toți o facem așa cum trebuie și cu simț de răspundere. Tot un semnal de alarmă tras de Organizația Mondială a Sănătății este că în anul 2050 vor muri anual 10 milioane de persoane din cauza infecțiilor cu germeni rezistenți la antibiotice. Pe zi ce trece, germenii au devenit rezistenți la antibiotice, iar antibiotice nu s-au mai fabricat de prin 1971. Deci, trebuie să vedem cum facem acest management al antibioticelor. Cel mai simplu lucru care poate fi făcut pentru a preveni infecția de spital este să ne spălam corect și să ne dezinfectăm mâinile corect” , a explicat prof. univ. dr. Maria Stamatin.

Sursa foto: bzi.ro

 

Comentarii