Documentul întocmit de Sue Gray și publicat astăzi este descris de guvernul britanic drept o „actualizare” și nu este clar dacă raportul complet va ajunge vreodată în spațiul public. Unele informații au fost eliminate din raport după ce Poliția Metropolitană a cerut să fie incluse „detalii minime” despre evenimentele pe care le investighează.
În raportul său, Sue Gray precizează că a analizat 16 evenimente separate. Unele dintre ele au avut loc în aceeași zi. Ea dezvăluie că 12 dintre aceastea fac acum subiectul unei anchete a poliției.
Raportul a constatat că „cel puțin unele dintre adunările în cauză” reprezintă un „eșec grav în a respecta nu doar standardele înalte așteptate de la cei care lucrează în cadrul guvernului, ci și standardele așteptate de la întreaga populație britanică la acea vreme”.
„Întâlnirile din sfera acestei investigații se desfășoară pe o perioadă de 20 de luni, care a fost unică în ceea ce privește complexitatea și amploarea solicitărilor față de funcționarii publici și față de publicul larg. Întreaga țară a făcut față provocării. Miniștrii, consilierii speciali și serviciul public, din care sunt mândră că fac parte, au fost o parte cheie a acestui efort național. Cu toate acestea, după cum am remarcat, un număr de adunări nu ar fi trebuit să aibă loc sau să se dezvolte așa cum s-a întâmplat”, se menționează în raportul întocmit de Sue Gray.
„Eșecuri de conducere și de judecată”
Aceasta notează că există mai multe învățăminte care ar trebui să se desprindă din aceste evenimente, „care trebuie abordate imediat la nivelul guvernului”, fără să fie nevoie să se aștepte încheierea investigației poliției.
Gray vorbește totodată despre „eșecuri de conducere și de judecată din partea diferitelor părți ale nr. 10 (Downing Street nr. 10, reședința premierului britanic – n.r.)”.
Uneori, se pare că s-a ținut cont prea puțin ceea ce se întâmplă în țară, când s-a luat în considerare oportunitatea unora dintre aceste adunări, riscurile pe care le prezentau pentru sănătatea publică și modul în care ar putea fi văzute de oameni.
Raportul întocmit de Sue Gray:
„Consumul excesiv de alcool nu este în niciun moment adecvat la locul de muncă. Trebuie luate măsuri pentru a se asigura că fiecare departament guvernamental are o politică clară și solidă referitoare la consumul de alcool la locul de muncă”, este o altă remarcă inclusă în raport.
În document se menționează și că în timpul pandemiei, grădina reședinței premierului britanic a fost folosită „pentru adunări fără autorizație sau supraveghere clară” – un lucru nepotrivit, notează Sue Gray.
„Grădina de pe strada Downing nr. 10 ar trebui să fie în primul rând folosită de prim-ministru și rezidenții privați de la nr. 10 și nr. 11. În timpul pandemiei, a fost adesea utilizată ca o extensie a locului de muncă, ca un mijloc mai sigur de a organiza întâlniri de grup într-un spațiu ventilat”, arată raportul.
Gray precizează și că „unii membri ai personalului au vrut să-și manifeste îngrijorarea cu privire la comportamentele la care au fost martori la locul de muncă”, dar au simțit că nu pot face acest lucru.
„Niciun membru al personalului nu ar trebui să se simtă incapabil să raporteze sau să conteste o conduită proastă atunci când este martor la aceasta. Ar trebui să existe modalități mai ușoare pentru angajați de a atrage atenția asupra acestor aspecte în mod informal”, constată înaltul funcționar.
Boris Johnson: „Nu este suficient să cerem scuze”
Într-o declarație susținută luni după-amiază în Camera Comunelor, premierul Boris Johnson a cerut scuze pentru „pentru lucrurile pe care pur și simplu nu le-am înțeles bine” și „modul în care a fost tratată această problemă”.
Johnson a adăugat că pandemia a fost „grea pentru toată lumea” și a recunoscut că le-a cerut oamenilor din întreaga țară să facă sacrificii mari.
„Am cerut oamenilor din toată țara să facă cele mai extraordinare sacrificii – să nu se întâlnească cu cei dragi, să nu viziteze rudele înainte de a muri și înțeleg furia pe care oamenii o simt. Dar nu este suficient să cerem scuze. Acesta este un moment în care trebuie să ne privim în oglindă și trebuie să învățăm”, a continuat premierul.
Deși Poliția Metropolitană trebuie încă să-și finalizeze ancheta și asta înseamnă că nu există detalii despre evenimente specifice în raportul lui Sue Gray, desigur, accept în totalitate constatările generale ale lui Sue Gray și, mai presus de toate, recomandarea ei că trebuie să învățăm din aceste evenimente și să acționăm acum.
Boris Johnson:
Astfel, Boris Johnson a promis că va face schimbări în modul în care sunt conduse Downing Street și Cabinetul său.