Cu toate acestea, ei avertizează că dacă pe piață sunt de acum căpșune sau roșii „de România”, respectivii producători le-au important din Spania, iar acestea au o calitate îndoielnică. „Noi suntem în grupuri mari de producători pe Facebook și vorbim foarte mult între noi, de asta și știm cam tot ce există în momentul de față pe piață”, a declarat Radu Ioan Victor, unul dintre tinerii producători care au făcut o cooperativă în Oltenia după ce s-a întors din Marea Britanie.
Acesta se ocupă cu cultivatul căpșunelor și spune că, cele mai noi căpșune românești vor ajunge la tarabe de abia după 10 mai. „A trebuit să le plantăm mai târziu pentru că frigurile de la finele lui februarie și începutul lui martie ne-au întîrziat foarte mult,. Cine vine acum cu căpșune în piață și spune că sunt din România e țepar, cu atât mai mult cu cât le dă la un preț de 8-9 lei. În România prețul de start al sezonului la căpșune este de 15-20 de lei”, a mai spus Ionuț.
Căpșune „românești” din Spania
Potrivit lui, cele de 8-9 lei/kg sunt aduse din Spania, une cele frumoase, care au aromă dar și gust de căpșună adevprata costă acum 4-5 euro, iar cele care ajung la noi de 2 euro pe kilogram sunt cele cu calitate îndoielnică, fructe care au fost și tratate pentru a rezista drumului și comercializării.
„Același lucru se va întâmpla și cu cireșele de Mai, care s-ar putea să ajungă pe piață la începutul lui iunie pentru că de abia au înflorit. La fel și caisele timpurii. La noi aici în zonă sunt cam cât o monedă de 50 de bani, deci sigur vor mai avea de așteptat”, mai spune fermierul.
Producătorii din sudul țării se află toți în aceeași situație pentru că temperaturile de până la -20 de grade Celsius, dacă nu le-au decimat producțiile, le-au crescut costurile cu menținerea în viață a plantelor din sere și solarii. „Noi am băgat aici câteva mii de lei numai în acele zile, în lemne și cărbuni pentru a putea să menținem temperaturi constante și ridicate în solarii. Unii dintre noi avem chiar solarii cu straturi duble, care ne-au mai conferit un mic avantaj în lupta cu frigul. Toate aceste costuri s-ar putea să se vadă și în prețul de la tarabă”, mai spune fondatorul cooperativei din Oltenia.
Ardei gras cu întârziere și preț mare
Marian Ciupitu este un al fermier din sudul țării care a mers foarte mult pe roșii și ardei gras sau Capia. Și, cum era de așteptat, și aceste recolte vor avea ceva întârzieri până vor ajunge pe tarabele românilor. Recoltele lui ca și ale lui Ionuț se vor vinde cu precădere în sudul țării, dar vor ajunge și în Rahova, în București, de unde vor pleca în toată țara. Prețurile de pornire pentru ardei vor fi de 8-9 lei pe kilogram.
Roșiile nu își permit să ve lândă la prețul lor real, chiar dacă sunt soiuri românești. „La căpșune mai poți ridica prețul pentru că discuți de aromă și gust, dar la roșii când în vin la hipermarket cu 5 lei kilogramul sau în piață cu 10 lei, tu nu poți să le dau cu 15 lei, chiar dacă în primă instanță merită. Vine lângă tine samsarul care a luat roșiile din afară cu 10 lei, mai pune doi lei și le dă cu 12 lei, iar românul cumpără că la roșii nu contează calitatea pentru cumpărător atât de mult cât să nu se uite la preț”, mai spun fermierii.
Fermierii nu exclud și situația în care sunt colegi „de pâmânt” cu ei care scot pe piață legume și fructe românești ceva mai devreme, dar cantitățile sunt mult prea mici pentru a spune că vom avea produse autohtone conform caledarului.
Citește și:
Retrocedare de 25 de hectare în Sectorul 2. Stadionul echipei Juventus Colentina și Parcul Motodrom rămân la Primăria Capitalei, proprietarul va fi despăgubit