Mergi direct la conținut »
Primele ordine de protecție provizorii au fost emise de polițiști. 150 de agresori au fost separați de victime în 10 zile
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Primele ordine de protecție provizorii au fost emise de polițiști. 150 de agresori au fost separați de victime în 10 zile

Primele ordine de protecție provizorii au fost emise de polițiști. 150 de agresori au fost separați de victime în 10 zile

Ordinul care le permite poliţiştilor să emită un ordin de protecţie provizoriu a intrat în vigoare în 28 decembrie 2018. În zece zile, oamenii legii au intervenit în 150 de cazuri de violenţă domestică, urmate de protecția victimelor.

De Remus Vlad,

Cele mai multe ordine de protecție provizorii au fost date în Bucureşti și Braşov – câte 18, Vâlcea – 16, Brăila – 13 şi Sibiu – 10.

Unul dintre cazurile în care au intervenit poliţiştii şi au emis un ordin de protecţie provizoriu a avut loc la sfârşitul anului trecut, în localitatea suceveană Arbore. Un bărbat în vârstă de 43 de ani și-a amenințat și bătut soția, după ce a venit beat acasă. Femeia a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a fost transportată cu o ambulanţă la spitalul din Rădăuţi.

Noua legislație permite polițiștilor care intervin la cazuri de agresiune în familie să emită, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu.

Ordinul este valabil cinci zile, iar în acest fel, victima nu mai este nevoită să aştepte încuviinţarea unui judecător pentru protejarea sa de către agresor.

Până la intrarea în vigoare a acestui act normativ, poliţiştii îl puteau doar amenda pe agresor, iar ordinul de protecţie era emis doar de o instanţă.

Ce presupune intervenţia poliţiştilor în sprijinul victimelor

După ce oamenii legii primesc apelul prin numărul de urgență 112, merg la domiciliul unde s-a reclamat fapta şi discută cu victima.

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus
Recomandări

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus

 

Ordinul stabilește clar atât procedura de intervenție a polițiștilor la astfel de cazuri, cât și pașii pentru emiterea ordinului de protecție valabil cinci zile.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și eliminarea riscurilor imediate. Ei le spun victimelor și agresorilor ce drepturi și obligații au, dar și ce măsurile vor fi luate în urma evaluării situației de la faţa locului.

21 de întrebări la care trebuie să răspundă victimele violenței din familie

Dacă victima este în pericol, poliţistul va întocmi un formular de evaluare a riscului, ce cuprinde 21 de întrebări.

Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Întrebările la care trebuie să răspundă victima sunt:

 1. Agresorul/Agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?
 2. Au fost agresați și alți membri de familie/copii?
 3. Agresorul/Agresoarea a amenințat vreodată că îi va răni sau ucide pe vreunul dintre ei?
 4. În urma prezentului incident ați suferit leziuni? Echimoze □ Excoriații □ Plăgi tăiate/înțepate/împușcate □ Arsuri □ Mutilări □ Altele □
 5. Agresorul/Agresoarea a folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?
 6. Agresorul/Agresoarea a vandalizat sau a distrus bunuri, a agresat/maltratat animale de companie ale victimei/familiei?
 7. Vă este teamă de viitoare agresiuni sau violențe asupra dumneavoastră sau a altor membri de familie?
 8. Agresorul/Agresoarea este o persoană violentă?
 9. Agresiunile au crescut în intensitate și frecvență în ultima perioadă?
 10. Agresorul/Agresoarea deține în mod legal/ilegal arme letale sau neletale?
 11. Agresorul/Agresoarea este consumator/consumatoare de substanțe stupefiante?
 12. Agresorul/Agresoarea a fost diagnosticat/diagnosticată cu afecțiuni psihice sau alte boli care îi pot afecta discernământul?
 13. Agresorul/Agresoarea are probleme cu consumul de alcool?
 14. Agresorul/Agresoarea vă interzice să vă întâlniți cu familia, prietenii sau alte persoane, vă controlează frecvent activitățile zilnice, convorbirile telefonice, corespondența (inclusiv electronică)?
 15. Ați mai fost victima vreunui astfel de incident în relația dumneavoastră cu agresorul/agresoarea?
 16. Agresorul/Agresoarea v-a împiedicat să vă despărțiți de el/ea?
 17. Împotriva agresorului/agresoarei a mai fost emis ordin de protecție/ordin de protecție provizoriu?
 18. Există o altă persoană, asociată agresorului/agresoarei, care v-a amenințat sau de care vă este frică? Dacă răspunsul este DA, menționați numele, prenumele și relația acesteia cu agresorul/agresoarea
 19. Cunoașteți dacă agresorul/agresoarea a mai avut probleme cu legea? În caz afirmativ, vă rog, detaliați. Violență domestică □ Violență sexuală □ Alt tip de violență □ Altele □
 20. Vă simțiți amenințat(ă), urmărit(ă), hărțuit(ă) de agresor/agresoare?
 21. Agresorul/Agresoarea v-a interzis vreodată să cereți ajutor sau să apelați la sprijinul organelor de aplicare a legii?

Când este obligat agresorul să părăsească locuința

Dacă la două din primele şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un „risc iminent pentru victimă” şi va putea emite ordinul de protecţie provizoriu.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 
Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”
Recomandări

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”

 

Din acel moment, agresorul trebuie să părăsească locuinţa în care s-a produs fapta, nu înainte de a fi lăsat să-şi ia actele, bani, medicamente şi alte bunuri personale de strictă necesitate.

Acestuia i se poate interzice să se apropie la mai puţin de 500 de metri de victimă, de familie şi de locul de muncă al acesteia.

Dacă agresorul va încălca vreuna dintre aceste reguli, el poate ajunge în spatele gratiilor.

În aceste cinci zile, în care victima este protejată de ordinul emis de poliţişti, aceasta poate merge în instanţă pentru a cere un ordin de protecţie pe o perioadă mai mare de timp.

Peste 35.000 de violențe domestice în 2018

Potrivit statisticilor poliţiei, în primele 11 luni ale anului trecut au fost sesizate 35.623 de infracțiuni din sfera violenței domestică. 52,3% dintre acestea au fost la orașe și 47,7 % la sate.

Cele mai multe au fost fapte de „lovire sau alte violențe” – 58,6%, urmate de „amenințare” – 7,25%, „abandon de familie” – 21,33% și „nerespectare a ordinelor de protecție” – 3,71%.

Close
Închide
  Close