William, nu este primul membru al familiei regale care vizitează Israelul, alţi membri ai familiei regale, cum ar fi ducii de Gloucester sau de Kent, veri ai Reginei, au efectuat astfel de vizite, însă nicio figură de importanţa prinţului William – al doilea în ordinea succesiunii la tronul britanic – nu a mai vizitat oficial teritoriile palestiniene.
Ducele de Cambridge va merge în această vizită singur, care este parte dintr-un turneu în Asia Mică, fără soția sa, Kate Middleton, care la doar două luni de la naștere, nu va efectua încă deplasări în afara țării.
Prinţul (36 de ani) soseşte luni seara pe Aeroportul Internaţional din Tel Aviv venind din Iordania, într-o perioadă sensibilă pentru Israel.
Vizita lui William are loc într-un moment extrem de dificil pentru regiune, în contextul în care un nou război ar putea avea loc în Gaza între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care conduce enclava palestiniană după decizia lui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului.
Din cauza situaţiei din Gaza, prinţul va vizita Cisiordania şi Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului, pe care Israelul a anexat-o şi pe care palestinienii o revendică drept capitală a statului la care aspiră.
În contextul conflictului israeliano-palestinian, britanicii subliniază ca William nu este o figură politică. Cu toate acestea, vizitele oficiale regale sunt organizate la solicitarea guvernului britanic, iar Palatul Kensington a oferit prea puţine explicaţii cu privire la motivele unei astfel de călătorii în acest moment.
Deplasarea lui William în regiune începe duminică în statul vecin Iordania, unde prinţul se va întâlni atât cu prinţul moştenitor Hussein bin Al Abdullah, cât şi cu tineri iordanieni, soldaţi britanici şi refugiaţi sirieni.
Cu toate acestea, de cealaltă parte a Iordanului, voci din Israel au denunţat deja faptul că programul oficial al prinţului menţionează o vizită în Ierusalimul de Est plasându-l în teritoriile palestiniene ocupate. „Ierusalimul unificat este capitala Israelului de peste 3.000 de ani”, a declarat pe Twitter ministrul israelian pentru Ierusalim, Ze’ev Elkin, care va candida pentru funcţia de primar la alegerile municipale din toamnă.
Comunitatea internaţională consideră Ierusalimul de Est drept un teritoriu palestinian ocupat.
După sosirea la Tel Aviv, prinţul va sta în Ierusalim la Hotelul King David, fost cartier general al administraţiei britanice pe durata mandatului pentru Palestina, înainte de crearea statului Israel în 1948. Marţi, William va depune o coroană de flori la Memorialul Shoah-ului, înainte de a se întâlni separat cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele Reuven Rivlin.
A doua zi, el va fi primit de către preşedintele palestinian Mahmud Abbas la Ramallah, în Cisiordania ocupată, şi va vizita refugiaţi şi tineri palestinieni.
Joi, prinţul îşi va încheia şederea cu o vizită la Muntele Măslinilor, în Ierusalimul de Est.
Citește și: Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din Turcia. Șase aspiranți își dispută mandatul de super-președinte