„Am avut alaltăieri o intervenţie în timpul şedinţei de Guvern şi am cerut atât vicepremierului, ministrului de Interne, cât şi doamnei ministru al Justiţiei să ia legătura cu alte state, cu Italia, cu alte state europene, să cumpărăm odată acele brăţări. Când eşti în control judiciar, când stai şi aştepţi o decizie a instanţei, să se impună aceste brăţări. Nu numai pentru fapte de corupţie, ci şi pentru alte fapte”, a spus Ciolacu la România Tv, potrivit News.ro.
El a precizat că acesta este un instrument justițiar folosit de SUA şi în Europa.
„În loc să stăm şi să dăm explicaţii cum a reuşit cineva să fugă, e atât de simplu. Le-am spus «Vedeţi care sunt procedurile cele mai scumpe, cumpăraţi, că nu trebuie să cumpăraţi un milion, ca şi cu vaccinurile». Cred că trebuie să iei câteva sute”, a adăugat Ciolacu.
Premierul PSD s-a referit şi la costurile prinderii lui Cătălin Cherecheş, fostul primar din Baia Mare, fără să ofere un ordin de mărime.
„Haideţi să şi prevenim, pentru că costurile de a-l prinde pe Cherecheş au fost unele majore. Mai mult, ai pus un angrenaj întreg european, mai mult, ai solicitat partenerilor tăi să te ajute, că nu îl prinzi întâmplător. Înţelegem ce s-a întâmplat acolo. Dar nu pot să uit că a putut să treacă cu un buletin al altcuiva cu 10 ani mai tânăr şi «dom’le eram obosit, a fost o neglijenţă». Am o experienţă de viaţă şi eu, mi-e greu să cred. Am înţeles că sunt întâmplări şi coincidenţe. Nimic nu e întâmplător”, a mai punctat Ciolacu.
Cherecheș, prins în Germania, la patru zile după fugă
Cătălin Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA în mai 2016, pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzat de anchetatori că, în calitate de primar și ordonator principal de credite pentru susținerea financiară a Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare, „a pretins și primit de la o persoană din conducerea clubului, atât în mod direct, cât și prin intermediar, suma totală de 70.000 de lei”.
Fostul edil, condamnat definitiv pe 24 noiembrie la cinci ani de închisoare de Curtea de Apel Cluj, a plecat din țară în acea dimineață, intrând în Ungaria pe la vama Petea cu cartea de identitate a unei rude. El a fost dat în urmărire și a fost emis mandat european de arestare, iar șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis din funcție.
Pe 28 noiembrie, la patru zile după ce a fugit, Cherecheș a fost prins în zona gării din Augsburg, Germania. El s-a deplasat cu un Mercedes Benz C Klasse AMG, care aparținea mătușii sale, până în apropiere de gara din Augsburg. Când au ajuns acolo, cei doi au încercat să lase mașina și să ia un taxi. A fost momentul în care Cherecheș a fost legitimat și reținut de polițiștii germani. În momentul reținerii, Cherecheș a opus rezistență și a fost rănit în zona feței, în special la bărbie.
În momentul reținerii, asupra lui au fost găsite un act de identitate italian pe numele său, documente din România, alte legitimații și mai multe sume de bani în euro, forinți și lei, au declarat surse judiciare pentru Libertatea. Este vorba despre 3.265 de euro, aproximativ 150 de euro în forinți și circa 320 de euro echivalent în lei.
Cherecheș a fost închis miercuri, 29 noiembrie, la penitenciarul din Augsburg-Gablingen. El a refuzat să fie extrădat în România, lucru care ar fi durat doar 10 zile, de aceea termenul de predare maxim va fi de 60 de zile, dar depinde de instanțele din Germania.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Narcisu • 02.12.2023, 13:47
Frumos domnule Ciolacule ,acum cumpărați brățări pentru infractori ,dar nu vedeți esența problemei..
Frumosul1 • 02.12.2023, 11:05
Să cumpere brățări sa poată monitoriza suspecții o măsură foarte bună