„Ne bazăm această evaluare pe controlul pe care prințul moștenitor îl avea asupra luării deciziilor în Regat, implicarea directă a unui consilier-cheie, a membrilor echipei de securitate, precum și pe sprijinul prințului pentru măsurile violente pentru a reduce la tăcere disidenții din străinătate, inclusiv Khashoggi”, se arată în raportul la care CIA a contribuit în cea mai mare parte.
Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018, după ce a intrat în consulatul saudit din Istanbul, Turcia, unde se crede că a fost ucis și trupul său, dezmembrat. Rămășițele sale nu au fost găsite niciodată.
În 2019, prințul a spus că și-a asumat „întreaga responsabilitate” pentru crimă, dar că a refuzat să dea ordinul.
Riadul neagă implicarea prințului
Riadul susține că editorialistul Washington Post a fost ucis ca parte a unei operațiuni de extrădare care a mers prost, spunând că nu a existat nicio implicare din partea prințului moștenitor, care este conducătorul de facto, și ale cărui politici au fost adesea criticate în articolele lui Khashoggi.
Publicarea raportului declasificat vineri va marca o schimbare semnificativă în relațiile SUA – Arabia Saudită, notează sursa citată.
Președintele Joe Biden a promis că va avea o abordare mai tradițională, spre deosebire de relația confortabilă observată la Donald Trump. Fostul președinte a fost alături de Arabia Saudită, în ciuda problemelor privind încălcarea drepturilor omului, al rolului țării în războiul din Yemen și multe altele.
Trump a respins apelurile din partea politicienilor și a grupurilor pentru drepturile omului de a publica raportul în 2018.
S-a spus că aceasta este o încercare de a menține legăturile cu aliatul său arab, pe măsură ce au crescut tensiunile cu Iranul – rivalul saudiților în regiune. La aceasta s-ar fi adăugat dorința de a promova vânzările de arme din SUA.
Biden are o altă abordare față de Arabia Saudită
Joe Biden a avut joi prima conversație telefonică cu regele Salman după preluarea mandatului de președinte al SUA.
Telefonul de curtoazie, care vine la mult timp după preluarea puterii de către Biden, ar fi o reflectare a nemulțumirii sale.
Cu toate acestea, după convorbire, Casa Albă nu a menționat despre cazul Khashoggi. În raportul Casei Albe se vorbește despre „parteneriatul de lungă durată” dintre SUA și Arabia Saudită, Biden salutând eliberarea unui avocat pentru drepturile femeilor și a unora dintre deținuții politici.
După preluarea mandatului, Joe Biden a pus capăt vânzărilor de arme care ar putea fi utilizate în Yemen și a detașat un trimis special care să ajute la eforturile diplomatice de a pune capăt războiului civil din această țară.