Înaintea plecării, Scholz a vorbit despre o strategie duală în relație cu Rusia. Pe de o parte, el va face loc negocierilor pentru detensionarea crizei, varianta preferată de la bun început de Berlin.
Pe de altă parte, există și amenințarea. „În cazul unei agresiuni militare împotriva Ucrainei care îi amenință integritatea teritorială și suveranitatea, asta va duce la sancțiuni dure, pe care le-am pregătit cu atenție și pe care le putem impune imediat împreună cu aliații din Europa și NATO”, a spus el duminică.
Într-un mesaj postat luni pe Twitter, Scholz a trimis Rusiei un mesaj dur.
„Aşteptăm din partea Moscovei semne imediate ale dezescaladării”, a scris Scholz, apreciind că „o nouă agresiune militară ar avea consecinţe grele pentru Rusia„ şi calificând situaţia drept „extrem de gravă”.
Mizele miniturneului diplomatic al lui Scholz ar putea fi uriașe. Deplasarea lui Olaf Scholz la Moscova este „probabil ultima şansă” pentru a obţine pacea, a declarat duminică seară ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, la postul german Bild TV, potrivit Agerpres.
Susținere financiară pentru Ucraina
Fiecare vizită va avea problemele ei. La Kiev, la întâlnirea cu președintele Vladimir Zelenski, Scholz va trebui probabil să explice ezitările în susținerea militară arătată Ucrainei.
Berlinul a refuzat să livreze arme Kievului, preferând deocamdată să trimită doar un transport de căști de protecție.
Guvernul a semnalat că acest lucru nu se va schimba. În schimb, scrie Deutsche Welle, Scholz ar putea aproba o serie de livrări de echipament neletal, care includ sisteme electronice de urmărire, echipament pentru deminare, costume de protecție, sisteme de vedere pe timp de noapte și stații radio digitale.
De asemenea, Scholz va promite Ucrainei susținere financiară, așa cum a tot făcut în ultimii ani. Germania a fost cel mai mare donator în ultimii ani, oferind Ucrainei ajutor financiar în valoare de aproape două miliarde de euro pentru stabilizarea economiei.
Așteptările sunt mari și la Kiev. Într-un interviu acordat duminică postului public german de radio, ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, a solicitat un plan de ajutor „de mai multe miliarde” de euro, care să fie anunţat în timpul vizitei cancelarului Olaf Scholz la Kiev.
Istorie și Nord Stream 2
Apoi, vizita la Moscova, scrie Deutsche Welle, diferă de cea efectuată săptămâna trecută de președintele francez Emmanuel Macron.
Relațiile bilaterale germano-ruse nu pot fi văzute în afara contextului istoric, au subliniat surse guvernamentale de la Berlin. Regiunea a suferit enorm din cauza Germaniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar guvernul de la Berlin este recunoscător că a putut reface relațiile în ultimele decenii.
Așa cum au explicat și alți experți germani, acest trecut este crucial în explicarea atitudinii conciliante a Berlinului.
Apoi, există problema gazului. Scholz nu a spus clar care sunt sancțiunile ce vor fi impuse Rusiei în cazul unei acțiuni militare în Ucraina, dar este clar că în joc se află și conducta Nord Stream 2, care trebuie să aducă gaze naturale din Rusia în Germania, pe sub Marea Baltică.
Președintele SUA Joe Biden a subliniat că gazoductul, finalizat, dar încă nefuncțional, va fi sistat, în cazul unui conflict. Scholz a evitat să fie ferm pe această temă, deși a spus și el că această variantă este luată în calcul.
Problema este că, în vreme ce ar lovi Rusia din punct de vedere economic, sistarea proiectului ar putea cauza probleme și Germaniei.
„Germania nu are prea multe pârghii, cu excepția faptului că ar putea sista Nord Stream 2, singura pârghie”, a explicat pentru Associated Press Claudia Kemfert, expertă la Institutul German pentru Cercetare Economică.
Altfel, Germania este foarte susceptibilă la șantaj. Nu putem face prea multe. Ne-am angajat să obținem livrările de gaz, spre deosebire de alte state europene, nu am diversificat sursele și am întârziat tranziția energetică. Am făcut o mulțime de lucruri greșite și acum plătim prețul.
Claudia Kemfert:
În ciuda acestei vulnerabilități, și a contextului istoric, experții au subliniat că este important ca Scholz să fie pe aceeași linie de discurs cu aliații americani și europeni, în special în timpul discuției cu Vladimir Putin.
„Scholz trebuie să transmită un mesaj foarte clar la Moscova și acesta trebuie să fie acela că există unitate în alianța occidentală. În același timp, trebuie să clarifice faptul că costurile (unei intervenții militare) vor fi mari”, a explicat pentru Associated Press Markus Ziener, expert la German Marshall Fund.