Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia a depus marți, 19 martie, la Curtea de Apel Constanța, o cerere de strămutare a procesului lui Vlad Pascu. 

Potrivit Codului de Procedură Penală, Curtea de Apel strămută judecarea unei cauze, de la o judecătorie la o alta din circumscripția sa, „atunci când există o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea judecătorilor instanței este afectată datorită împrejurărilor cauzei, calității părților ori atunci când există pericol de tulburare a ordinii publice”.

Contactați de Libertatea, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia nu au dorit să dezvăluie motivele exacte pentru care au solicitat strămutarea procesului lui Vlad Pascu.

De ce s-a cerut recuzarea judecătoarei Popoviciu 

Curtea de Apel Constanța va analiza cererea procurorilor pe 2 aprilie. Pe 4 aprilie, la Judecătoria Mangalia ar trebui să fie un nou termen în proces, la care se va discuta schimbarea încadrării juridice a faptelor de care este acuzat Vlad Pascu, din ucidere din culpă în omor calificat. 

La ultima ședință de judecată, din 14 martie, Vlad Pascu a cerut, iar instanța a admis ca el să fie judecat în procedura simplificată, care prevede că recunoașterea faptelor reduce cu o treime limitele pedepsei.

Tot atunci, avocatul Adrian Cuculis, care-i reprezintă la proces pe părinții studentei ucise în accident, dar și pe tinerii răniți, a cerut recuzarea judecătoarei Ancuța Popoviciu. Asta după ce, la primul termen al procesului, magistratul a intrat în sala de judecată mestecând gumă, iar apoi a întrebat dacă e prezent la proces și unul dintre tinerii uciși în accident.

Doamna judecător a dat dovada de gravă neglijentă în administrarea dosarului atribuit spre soluționare în momentul în care, procedând la apelul părţilor, a strigat una dintre persoanele decedate în vederea prezentării cărţii de identitate a acesteia.

Cererea de recuzare a judecătoarei Popoviciu:

Părinții studentei ucise în accident și tinerii răniți mai spun că „faptele doamnei judecător dovedesc pe deplin neglijență în instrumentarea dosarului” și, în aceste condiții, ei nu mai au încredere „în efectuarea actelor de justiţie într-o modalitate temeinică şi legală”.

Cum motivează Judecătoria Mangalia respingerea cererii de recuzare

În aceeași zi, cererea de recuzare depusă de avocatul Cuculis a fost respinsă, ca nefondată. În motivarea deciziei, Judecătoria Mangalia precizează că motivele de recuzare invocate, „respectiv că titulara completului P2 trebuia să citească temeinic dosarul, precum şi faptul că părţile civile şi-au exprimat nemulțumirea în legătură cu atitudinea doamnei judecător, nu se încadrează în dispoziţiile legale enunţate privitoare la incompatibilităţi, respectiv la motivele de recuzare”.

Judecătorul fondului nu este incompatibil să soluţioneze cauza, acesta nu şi-a exprimat părerea asupra soluţiei ce ar putea fi pronunţată în cauză, motivele invocate de către petenţi fiind cel mult chestiuni ce ţin de pregătirea profesională a doamnei judecător.

Încheierea Judecătoriei Mangalia:

Judecătoria Mangalia mai adaugă că „pentru motivele ce ţin de conduita sau pregătirea profesională a judecătorului, există instituţii prevăzute de lege (e.g. Inspecţia Judiciară, etc.), care pot să facă asemenea aprecieri în urma analizării situaţiei de fapt, judecătorul chemat să decidă asupra recuzării neavând acest drept.”

Și Inspecția Judiciară face verificări în cazul judecătoarei 

Pe 23 februarie anul acesta, după ce presa a dezvăluit ce s-a întâmplat în sala de judecată, la primul termen al procesului, Inspecția Judiciară a anunțat că s-a autosesizat şi a declanşat, în cazul judecătoarei Popoviciu, verificări care vizează:

  • respectarea obligației de studiere a dosarelor anterior ședinței de judecată (inclusiv din perspectiva prezenței în instituție a judecătorului anterior acestei date); 
  • maniera de gestionare a dosarelor și ședințelor de judecată; 
  • comportamentul judecătorului în ședințele de judecată, în principal cu referire la ședința de judecată din data de 22.02.2024;
  • existența unor eventuale situații de incompatibilitate în legătură cu dosarul privind accidentul de la 2 Mai.

Până acum, nu au fost finalizate verificările prealabile. Termenul de efectuare a lor prealabile e de 45 de zile şi poate fi prelungit cu alte 45 de zile.

Procurorii cer strămutarea procesului lui Vlad Pascu. Decizia, după ce cererea de recuzare a judecătoarei a fost respinsă deoarece „motivele invocate țin cel mult de pregătirea profesională”
Mașina pe care o conducea Vlad Pascu, atunci când a ucis-o pe Roberta. A fugit imediat după accident și a fost găsit în Vama Veche. Foto: Captură video

Un cocktail de droguri, o mașină scumpă şi două vieţi secerate

Pe 19 august anul trecut, la ora 5:20 dimineața, Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de tineri care mergeau pe marginea șoselei, din Vama Veche spre 2 Mai. În urma impactului, trei tineri au fost răniţi, iar doi au murit. 

Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti. 

Vlad Pascu avea 19 ani şi conducea, în acea noapte, mașina tatălui său: un Mercedes decapotabil, model de epocă. Expertiza tehnică a stabilit că înainte de impact, maşina avea 103 km/h, în condiţiile în care, pe acea bucată de drum (curbă deosebit de periculoasă), viteza maximă admisă era de 50 km/h.

La scurt timp după producerea accidentului, Vlad Pascu a fost prins în Vama Veche. Întrebat de ce este atât de avariată maşina lui, el a explicat: „am lovit o pasăre”.

Testat pentru droguri, Pascu a ieşit pozitiv la cocaină, amfetamine şi metamfetamine. Analiza probelor de urină a arătat că, pe lângă cele trei tipuri de droguri, Pascu mai consumase şi ecstasy.

Procurorii cer strămutarea procesului lui Vlad Pascu. Decizia, după ce cererea de recuzare a judecătoarei a fost respinsă deoarece „motivele invocate țin cel mult de pregătirea profesională”
Matei Vlad Pascu, filmat cu o oră înainte să ucidă doi oameni pe șosea. Foto: Captură video

Oprit de poliție, înainte de accident, şi lăsat să plece

În noapte de 18/19 august 2023, Vlad Pascu petrecuse în Vama Veche, alături de câţiva prieteni pe care i-a plimbat cu Mercedesul decapotabil. Au dat turul staţiunii, apoi au mers până în Mangalia și înapoi.  

„Conducea haotic, făcea drifturi şi avea viteză foarte mare, chiar şi 200 km/h”, au declarat, în anchetă, prietenii lui Pascu. Doi dintre ei afirmă că i-au cerut să oprească şi au coborât din maşină. 

La ora 00:40, un bărbat care a văzut maşina lui Pascu în trafic a sunat la 112, semnalând că e posibil ca şoferul să fie beat sau drogat. Două ore mai târziu, Mercedesul a fost oprit în Vama Veche, de o patrulă mixtă polițist-jandarm, care a găsit, într-o portieră a maşinii, patru pastile sedative şi un joint.

Însă Pascu a fost testat doar pentru consum de alcool. Și, pentru că rezultatul era negativ, la ora 4:30, a fost lăsat să plece. Tânărul a urcat din nou la volan, iar în mai puţin de o oră, a provocat accidentul mortal. 

Procurorii spun că şi victimele sunt vinovate

Cercetările din acest dosar au fost finalizate în octombrie, anul trecut. Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia precizează, în rechizitoriu, că „accidentul a fost cauzat de un cumul de factori”, iar vinovaţi sunt şoferul care conducea drogat şi cu viteză, dar şi victimele care, circulând pe marginea şoselei, „pe partea dreaptă a sensului lor de mers”, „au creat o stare pasivă de pericol”.

Procurorii au fost de acord cu experţii care susţin că, dacă tinerii implicaţi în accident „s-ar fi deplasat pe acostamentul din stânga, ar fi dispus şi ei de posibilități de evitare a accidentului”. 

Aflat în arest preventiv din 19 august anul trecut, Vlad Pascu cere periodic să fie lăsat în arest la domiciliu, ca să se poată pregăti pentru admiterea la facultate. Solicitarea i-a fost respinsă, până acum, de judecători.  

Anul trecut, după producerea accidentului, Vlad Pascu şi părinţii lui au fost inculpaţi într-un dosar de trafic de droguri. Mama tânărului, Miruna Pascu, e acuzată şi de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare, iar tatăl, Claudiu Pascu, pentru deţinere, fără drept, de muniţie letală. Dosarul a fost trimis în judecată de DIICOT şi este încă în camera preliminară de la Tribunalul Bucureşti.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (7)

Mitica_Cornel   •   21.03.2024, 16:56

Asa este, victimele sunt si ele vinovate. Iar vina lor cea mai mare este ca se aflau in aceasta tara. De neiertat. Apoi ca au indraznit sa plece de acasa la mare si au mai avut si tupeul sa mearga pe langa soseaua pe unde circula drogatul. Asadar: daca criminalul ramas in viata recunoaste ca a fost drogat, baut, a condus ca un dement si a omorat doi copii, va beneficia de o reducere cu 1/3 a condamnarii. Cum copiii ''vinovati'' nu mai sunt printre noi nu mai pot recunoaste nimica si deci vor fi cu 1/3 mai vinovati.

Iuliana61   •   21.03.2024, 12:35

Dacă acei polițiști care au constatat că individul Vlad Pascu era drogat și beat,i-ar fi suspendat permisul și din acel moment individul devenea pieton,doi tineri nu si-ar fi pierdut viața. Domnilor polițisti( cei în cauză) dormiți liniștiți? De ce închideți ochii față de aceste abuzuri? Ar trebui să fiți inculpați și voi,pe lingă drogatul acela.

iugavirgil   •   21.03.2024, 10:06

a inceput jocul de albire si de scapare a inculpatului . probabil va iesi dupa plata unei cautiuni uriase daca este adevarat ca familia detine zeci de apartamente . le vor vinde en gros si isi vor scapa odrasla de inchisoare

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
FANATIK.RO
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
FANATIK.RO
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Observatornews.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI