Părinții celor doi studenți uciși în accident, în noaptea de 18/19 august anul trecut, au plecat din București de la 4 dimineața, ca să ajungă la timp la procesul celui acuzat de moartea copiilor lor. Judecătoria Mangalia are sediul într-o clădire veche de peste un secol și dispune de doar două săli de judecată. În cea de la parter, care are 40 de metri pătrați, va fi judecat Vlad Pascu

La ora 9 dimineața, când era programat să înceapă procesul, sala era plină. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre tinerii care au murit în accident, a venit la proces ținând în mâini un portret înrămat al fiului decedat. Stă în picioare, la fel ca și ceilalți părinți îndoliați. 

Cine este judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu

Cea desemnată să se ocupe de acest dosar este judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu. Conform CV-ului public pe internet, ea a absolvit Facultatea de Științe Juridice din Oradea, în 2006, apoi a urmat un masterat în Drept Privat și a devenit judecător în 2011. 

Anul trecut, Inspecția Judiciară a constatat că ea a săvârșit abateri disciplinare „constând în lipsa de diligență în vederea realizării unui management riguros al cauzelor”, „în așa fel încât să se asigure soluționarea acestora cu celeritate și într-un termen rezonabil”.

UE declară război Beijingului în cazul subvențiilor pentru firmele chineze. „Am devenit dependenți de gazele rusești. Să nu repetăm greșeala cu China”
Recomandări
UE declară război Beijingului în cazul subvențiilor pentru firmele chineze. „Am devenit dependenți de gazele rusești. Să nu repetăm greșeala cu China”

Inspecția Judiciară a mai constatat că judecătoarea Popoviciu nu și-a respectat obligația de a întocmi minutele și că a încălcat „cu neglijență normele de drept procesual, cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiție și afectarea imaginii justiției ca serviciu public”.

În luna mai a anului trecut, analizând raportul Inspecției Judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii a sancționat-o pe judecătoarea Popoviciu cu avertisment. 

„Acest proces va fi un fiasco”

La primul termen al procesului lui Vlad Pascu, judecătoarea a intrat în sală mestecând gumă. După ce magistratul s-a așezat la prezidiu, grefiera a sunat prin videoconferință la penitenciarul unde Vlad Pascu este în arest preventiv. Un gardian a apărut pe ecran și a comunicat că acuzatul a fost dus cu duba la Tribunalul Constanța și o să se întoarcă în jurul orei 12.30, când ar putea să intre, prin videoconferință, în procesul de la judecătorie. 

Magistratul Popoviciu a anunțat atunci: „Lăsăm cazul la a doua strigare, pentru ora 12.30”. La auzul acestei vești, părinții tinerilor decedați au izbucnit în sala de judecată. „E bătaie de joc, ne trezim cu noaptea-n cap să ajungem la Mangalia și cel care ne-a omorât copiii nu poate să fie prezent la proces!”.

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

La Tribunalul Constanța, tot azi, se judecă contestația făcută de Vlad Pascu împotriva prelungirii arestului preventiv. El vrea să fie lăsat în arest la domiciliu, motivând că vrea să se pregătească pentru admiterea la facultate. 

„Știau de mult că îl duc la tribunal la ora 9.00, puteau să ne anunțe și pe noi”, au declarat părinții Robertei Dragomir la ieșirea din judecătorie. 

Acest proces va fi un fiasco, va fi o bătaie de joc. Asta este legea, astea sunt tribunalele din țara noastră. Numai că ei uită că este țara noastră, a contribuabililor care le plătim salariile și pensiile speciale, nu a lor.

Tatăl Robertei Dragomir:

După ce au ieșit din sala de judecată, cei patru părinți și rudele lor au mers în locul unde s-a produs accidentul și au aprins lumânări și tămâie, în memoria celor decedați. Acolo părinții Robertei au anunțat că vor să le facă plângere penală polițiștilor care l-au lăsat pe Vlad Pascu să urce la volanul mașinii, deși acesta era drogat. „Ei sunt la fel de vinovați pentru moartea copiilor noștri ca și Vlad Pascu”, spune tatăl Robertei Dragomir.

Procesul lui Vlad Pascu. „Este o mare bătaie de joc!”, au izbucnit părinții celor doi tineri uciși în accidentul de la 2 Mai, după ce au aflat că procesul s-a amânat cu câteva ore
Cei patru părinți și rudele celor doi tineri uciși au mers în locul unde s-a produs accidentul și au aprins lumânări
Zeci de mii de români, așteptați pe Litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște. În străinătate, Grecia și Turcia sunt în top: „Turcii au învățat să facă ouă roșii pentru noi”
Recomandări
Zeci de mii de români, așteptați pe Litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște. În străinătate, Grecia și Turcia sunt în top: „Turcii au învățat să facă ouă roșii pentru noi”

Cum s-a întâmplat accidentul

Pe 19 august anul trecut, la ora 5.20 dimineața, Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de tineri care mergeau pe marginea șoselei, din Vama Veche spre 2 Mai. 

În urma impactului cu maşina, trei tineri au fost răniţi, iar doi au murit. Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti. 

Vlad Pascu avea 19 ani şi conducea, în acea noapte, un Mercedes decapotabil, model de epocă. Expertiza tehnică a stabilit că înainte de impact, maşina avea 103 km/h. Pe acea bucată de drum, cu o curbă deosebit de periculoasă, viteza maximă admisă era de 50 km/h.

Oprit de poliţie, înainte de accident

În noapte de 18/19 august 2023, Vlad Pascu, care era cazat la o pensiune din Vama Veche, petrecuse şi el, alături de câţiva prieteni. Au urcat în Mercedesul decapotabil, au dat turul staţiunii, apoi au mers până-n Mangalia și înapoi.  

Prietenii lui Pascu le-au declarat anchetatorilor că acesta „conducea haotic, făcea drifturi şi avea viteză foarte mare, chiar şi 200 km/h”, iar doi dintre ei i-au cerut să oprească şi au coborât. 

La ora 0.40, un bărbat a văzut maşina în trafic şi a sunat la 112, semnalând că e posibil ca şoferul să fie beat sau drogat. Două ore mai târziu, Mercedesul a fost oprit în Vama Veche, de o patrulă mixtă polițist-jandarm. Ei au controlat maşina şi au găsit, într-o portieră, patru pastile sedative şi un joint.

Pascu a fost testat doar pentru consum de alcool și, pentru că rezultatul a fost negativ, la ora 4.30 a fost lăsat să plece. A urcat din nou la volan, iar în mai puţin de o oră, a provocat accidentul mortal. 

Un cocktail de droguri și culpa victimelor

Vlad Pascu a fost prins în Vama Veche, la ora 5.40, de o echipă de jandarmi, şi abia atunci a fost testat şi cu aparatul DrugTest. 

A ieşit pozitiv la cocaină, amfetamine şi metamfetamine. Analiza probelor de urină a arătat că, pe lângă cele trei tipuri de droguri, Pascu mai consumase şi ecstasy. 

Cercetările au fost finalizate în octombrie, anul trecut. Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia precizează, în rechizitoriu, că „accidentul a fost cauzat de un cumul de factori”, iar vinovaţi sunt şoferul, care conducea drogat şi cu viteză, dar şi victimele, care, circulând pe marginea şoselei, „pe partea dreaptă a sensului lor de mers”, „au creat o stare pasivă de pericol”.

Procurorul a fost de acord cu experţii care susţin că, dacă tinerii implicaţi în accident „s-ar fi deplasat pe acostamentul din stânga, ar fi dispus şi ei de posibilități de evitare a accidentului”. 

Trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia l-a acuzat pe Vlad Pascu de ucidere din culpă, infracţiune pedepsită de Codul Penal cu închisoarea de la 3 ani la 10 ani şi 6 luni.

„Legea Anastasia”, care era deja în vigoare la data comiterii accidentului de la 2 Mai, prevede că uciderea din culpă săvârșită de un șofer care a condus băut, drogat sau fără permis se pedepseşte doar cu închisoarea, fără ca instanța să mai poată dispune suspendarea pedepsei sub supraveghere.

Vlad Pascu se află în arest preventiv din 19 august anul trecut. Periodic, el solicită să fie plasat în arest la domiciliu, dar Judecătoria Mangalia şi Tribunalul Constanţa i-au respins, până acum, cererile.

Anul trecut, după accidentul rutier, Vlad Pascu şi părinţii lui au fost inculpaţi într-un dosar de trafic de droguri. Mama tânărului, Miruna Pascu, este acuzată şi de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare, iar tatăl, Claudiu Pascu, pentru deţinere, fără drept, de muniţie letală. Dosarul a fost trimis în judecată de DIICOT şi e încă în camera preliminară de la Tribunalul Bucureşti.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (6)

Ion.a.Lui.IIleana   •   22.02.2024, 15:04

Roadele democrației, libertății, pt acest măr otrăvit neam vândut Țara.. Statul acum democratic prin legile noi puse în aplicare de domnii cu tocuri de la Bruxelles vor încuraja cetățenii din societate sa comita infracțiuni de genul drogați conducând autoturisme, corupți la nivel înalt, hoții, tâlhării etc. iar după comiterea infracțiunilor acești indivizi vor merge pe principiu ca vor primi pedepse cu suspendare sau la domiciliu sau mici amenzi iar cei corecți în societate vor fi nevoiți sa îndure aceste atrocități de producție occidentală pt care noi am acceptat ca un individ pe nume Bunicuța cu grupul lui de infractori sa ne ucidă liderul și sa ne vândă țara Americanilor. Acum vrând nevrând vom gusta delicatesele americanilor. Va doresc poftă bună.

Ion.a.Lui.IIleana   •   22.02.2024, 14:31

Judecătorul nu are nici o vină, el respectă constituția și legile țării.. Cea mai mare vină este a STATULUI deoarece aplică legea junglei democrației, fiecare face ce dorește fără sa fie tras la răspundere. Acum un profesor dacă aplică o palmă unui elev pt a învăța bunele maniere este cercetat penal.. Sau un polițist dacă oprește in trafic un cetățean înstărit cu situație financiara mare risca sa fie persecutat de sefi..legenda spune ca noua generație de tineri vor ajunge niște drogați capabili sa te ucidă pe stradă pt 50 de roni iar bunele maniere a unui tânăr vor fi de domeniul trecutului. Pt un trai sănătos în societate polițiștii și profesorii au nevoie de drepturi și autoritate fără sa fie trași la răspundere.

maybemaybe   •   22.02.2024, 13:29

o sa scape ca toti criminalii corupti.... doar nu a furat o gaina un ou sa faca 10 ani a omorat 2 tineri nu?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă nici măcar un leu
FANATIK.RO
Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă nici măcar un leu
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Singura gară din România care a fost construită pentru personalități. Ce nume grele au coborât din tren și s-au plimbat pe peron sau prin stațiune
FANATIK.RO
Singura gară din România care a fost construită pentru personalități. Ce nume grele au coborât din tren și s-au plimbat pe peron sau prin stațiune
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
Știrileprotv.ro
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
Observatornews.ro
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri
HOROSCOP
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI