Programul de guvernare PNL – Măsuri urgente asumate de Executivul Orban:

 • Adoptarea Ordonanței de Urgență privind restructurarea Guvernului, care va avea doar 16 ministere, față de 24, câte sunt acum, şi mai puţini secretari de stat
 • Asigurarea condițiilor pentru buna organizare a alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie și 24 noiembrie.
 • Nominalizarea candidatului pentru funcția de Comisar european din partea României, după ce UE a transmis, neoficial, că aşteaptă un alt nume în locul lui Dan Nica.
 • Rectificarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2019.
 • Elaborarea proiectelor Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.
 • Organizarea examenului de rezidențiat pentru absolvenții făcultăților de medicină.
 • Pregătirea infrastructurii de transport și a sectorului energetic pentru perioada de iarnă.
 • Avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat. Aceasta este şi una din măsurile cerute imperativ de USR.
 • Inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor. În acest moment, DNA, DIICOT, Parchetul General şi Secţia Specială au şefi interimari.
 • Prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020.
 • Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.

Premierul desemnat Ludovic Orban a anunţat, miercuri, pe ce direcţii va merge programul de guvernare cu care va veni săptămâna viitoare în faţa Parlamentului.

Programul de guvernare PNL – Principalele măsuri promise de Cabinetul Ludovic Orban

 • Organizarea și desfășurarea corectă a alegerilor prezidențiale în noiembrie 2019, a alegerilor locale și a alegerilor parlamentare din 2020;
 • Revizuirea legislaţiei din domeniul justiţiei pentru a elimina intervenţiile nocive din ultimii trei ani și pentru ca aceste acte normative să fie puse în acord cu avizele Comisiei de la Veneţia și cu rapoartele Comisiei Europene și GRECO, printr-o consultare publică a instituțiilor din domeniu, a asociațiilor de profil și a societății civile.
 • Revizuirea legislației privind regimul eliberărilor condiționate (recursul compensatoriu) și întărirea capacității instituțiilor de ordine și siguranță publică pentru prevenirea și combaterea infracționalității.

La capitolul Educaţie, Programul de guvernare PNL promite că va anula măsura controversată a trimiterii elevilor cu medii de sub 5 la BAC la şcoli profesionale. Ei vor şi debirocratizarea învăţământului şi extinderea unor măsuri sociale, precum programul „Masă caldă”. Şi programele „After school” ar urma să fie modificate pentru creşterea calităţii lor.

În Sănătate, PNL vrea obţinerea de finanţare pentru spitalele regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova şi reînnorirea parcului naţional de ambulanţe. Ludovic Orban promite şi că taxa pe viciu şi banii colectaţi din alte accize de la produse dăunătoare vor merge spre programele curative.

În Programul de guvernare PNL sunt prezentate obiective care țintesc eficientizarea activității Guvernului și a administrației publice

 • Restructurarea Guvernului prin reducerea numărului de ministere la 16 și regruparea activităților guvernamentale. Se doreşte astfel eficientizarea activităţii desfășurate de agenții guvernamentale sau de alte autorități ale administrației publice centrale aflate în subordinea Guvernului.
 • Creșterea eficienței administraţiei publice prin refacerea capacității administrative a instituțiilor statului și transparentizarea ei. Orban promite şi mai multă integritate, profesionalism, dedicare în serviciul misiunii publice și eliminarea politizării în numirile în funcțiile publice.
 • Demararea unui amplu proces de audit al instituţiilor din sfera administraţiei publice pentru simplificarea procedurilor birocratice și pentru modernizare și digitalizarea serviciilor publice.

Obiectivele principalelor direcții de politici economice și bugetare sunt:

 • Finalizarea execuției bugetare pentru anul 2019 prin adoptarea unei rectificări bugetare care să  limiteze depășirea țintei de deficit bugetar de 3% din PIB, aşa cum cere Uniunea Europeană, și care să asigure resursele bugetare necesare funcționării tuturor instituțiilor publice și autorităţilor locale.
 • Definitivarea proiectului Legii bugetului de stat și a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 cu obiectivul încadrării în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB.
 • Revizuirea legislației din domeniul fiscal și economic pentru corectarea măsurilor adoptate în ultimii ani cu impact negativ pentru economie: energie, prin abrogarea controversatei OUG 14, telecomunicații, sectorul bancar, Pilonul 2 de pensii, eliminarea supra-accizei la carburanți, eliminarea supra-taxării activităţilor part-time, eliminarea controversatei split TVA, care obliga anumite firme să plătească taxa pe valoare adăugată defalcat, în conturi diferite.
 • Îmbunătățirea performanței companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016, adică numirea şefilor de instituţii pe criterii de competenţă, listarea pe piața de capital a unui pachet de acțiuni la companiile unde statul este acționar (Hidroelectrica, Aeroporturi București), concentrarea investițiilor pentru realizarea proiectelor de infrastructură energetică (BRUA, gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău) și sprijinirea dezvoltării 5G a sectorului de telecomunicații.
 • Creșterea și accelerarea absorbției fondurilor europene prin urgentarea procedurilor pentru realizarea proiectelor majore de investiții în infrastructură, sănătate și educație și pregătirea Acordului de parteneriat cu Comisia Europeană pentru cadrul financiar european multianual 2021 – 2027.

PNL propune şi câteva obiective principale de investiții publice

 • Finalizarea procedurilor și declanșarea lucrărilor de construcție pentru Autostrada Sibiu – Pitești, Autostrada de Centură a Capitalei și Drumul expres Pitești – Craiova.
 • Demararea procedurilor pentru construirea autostrăzii Tg. Mureș – Iași – Ungheni cu fonduri europene și finalizarea procedurilor pentru construirea autostrăzii Comarnic – Brașov în Parteneriat Public – Privat.
 • Finalizarea procedurilor și începerea construcției pentru spitalele regionale de la Iași, Craiova și Cluj cu fonduri europene.
 • Corelarea programelor de investiții pentru dezvoltarea comunităților locale cu programele de finanțare din fonduri nerambursabile europene în cadrul exercițiului financiar multianual 2021 – 2027

Scandal IMENS la Euro! Politicienii maghiari se revoltă: „Ce vreți să faceți?! E dăunător și periculos”
PARTENERI - GSP.RO
Scandal IMENS la Euro! Politicienii maghiari se revoltă: „Ce vreți să faceți?! E dăunător și periculos”
Anamaria Prodan, mesaj HALUCINANT! Ce a transmis după ce Reghe a implorat-o să nu mai...
Playtech.ro
Anamaria Prodan, mesaj HALUCINANT! Ce a transmis după ce Reghe a implorat-o să nu mai...
Daniel și David, frățiorii uciși în Italia, au fost înmormântați. Strigătul disperat al mamei lângă sicriele albe ale micuților
Observatornews.ro
Daniel și David, frățiorii uciși în Italia, au fost înmormântați. Strigătul disperat al mamei lângă sicriele albe ale micuților
Horoscop 21 iunie 2021. Racii ar fi bine să caute mereu, intenționat, ceva bun în orice om și orice situație
HOROSCOP
Horoscop 21 iunie 2021. Racii ar fi bine să caute mereu, intenționat, ceva bun în orice om și orice situație
Câţi ani trebuie să muncească un român ca să își poată cumpăra un apartament de 50 metri pătraţi? Răspunsul e neaşteptat
Știrileprotv.ro
Câţi ani trebuie să muncească un român ca să își poată cumpăra un apartament de 50 metri pătraţi? Răspunsul e neaşteptat
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Telekomsport
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Sărbătorește încrederea în tine și respectul pentru mediu cu noua colecție sustenabilă de costume de baie H&M (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Sărbătorește încrederea în tine și respectul pentru mediu cu noua colecție sustenabilă de costume de baie H&M (PUBLICITATE)