Mergi direct la conținut »
Proiect: Salariile bugetarilor vor fi înghețate în 2019. Măsura ar urma să fie adoptată vineri de Guvern
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Proiect: Salariile bugetarilor vor fi înghețate în 2019. Măsura ar urma să fie adoptată vineri de Guvern

Proiect: Salariile bugetarilor vor fi înghețate în 2019. Măsura ar urma să fie adoptată vineri de Guvern

Salariile, sporurile și compensațiile angajaților din domeniul bugetar vor fi înghețate în anul 2019 la nivelul anului 2018, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor.

De Daniel Ionașcu,

Acesta ar urma să fie aprobat în ședința de vineri, 7 decembrie, potrivit Digi 24. Argumentul este că fără măsurile incluse în ordonanță deficitul bugetar va depăși limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), stabilită prin tratatele europene.

Proiectul a fost furnizat Federației Sindicale din Administrația Națională a Penitenciarelor și este incomplet pe alocuri.

Proiectul prevede faptul că pentru anul viitor personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul de penitenciare vor avea indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie la nivelul lunii decembrie 2018.

Între măsurile prevăzute se mai află și înghețarea sporurilor la nivelul anului 2018.

„Art. 6 – (1) Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de  încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se mențin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

(2) Ordonatorii de credite stabilesc nivelul sporurilor cu respectarea alin. (1) având obligația încadrării în cheltuielile de personal aprobate pe anul 2019 prin buget”, se arată în proiect.

Munca suplimentară nu se plătește

Concomitent, munca suplimentară prestată se va compensa numai cu zile libere, nefiind plătită.

„Art. 7 – (1) Prin derogare de la prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora”, conform documentului.

Anterior, Guvernul a trimis Uniunii Europene o listă de măsuri pe care le va lua în 2019, între acestea fiind trecută și înghețarea salariilor.

Ulterior, Eugen Teorodorovici, ministrul Finanțelor, a negat și a spus că acela este doar unul dintre scenarii.

1014100_1014100_OUG-masuri-… by on Scribd

Close
Închide
  Close