„Stop balaurului antisemit și șovin”, „Respect pentru medicii aflați la datorie”, „Timișoara, oraș deschis”, „Cultură, nu ură”, „Fobie la xenofobie” au fost mesajele scrise pe pancarte de timișorenii care s-au adunat în fața primăriei.
„Condamnăm pașnic, dar hotărât orice manifestare antisemită, antimaghiară, antiroma etc. de natură a aduce atingere demnității umane, la care aspiră și are dreptul să aspire orice ființă umană, indiferent de culoarea pielii, religie sau cultură de pe pământ”, a transmis Vasile Popovici, profesor universitar și fost ambasador al României în Portugalia, care spune că „mesajul se dorește a fi o lecție de moralitate”, adresată clasei politice locale, „o condamnare explicită a ofensivei forțelor gregare” din Timișoara.
Dominic Fritz: „Cred că este un semn de susținere pentru Timișoara”
Printre oamenii care au manifestat în centrul orașului Timișoara, a fost și edilul Dominic Fritz.
„Nu o percep ca o susținere a mea personală, o percep ca o susținere pentru timișoreni și pentru Timișoara și pentru a clarifica că Timișoara înseamnă deschidere, multiculturalitate, adică doar cultură, nu ură, acum citesc ce scrie pe aceste afișe, asta cred că este un semn de susținere pentru Timișoara ca oraș de valori și un mesaj ce se transmite în România și în lume că suntem în continuare acest oraș de care suntem mândri”, a spus Fritz.
Medicul Dorel Săndesc, șeful Secției ATI din cadrul Spitalului Județean Timișoara, s-a numărat și el printre protestatari.
„Cred că am venit tot în scop terapeutic. Avem de-a face, pe lângă pandemie, și cu o altă molimă teribilă care afectează o bună parte din societatea românească, din păcate. Sunt mulți oameni care au ajuns să creadă niște orori și să le prolifereze, să le arunce asupra noastră, a personalului medical, dar în general a tuturor celor care fac ceva, care se chinuie să facă ceva”, a explicat Săndesc.
Doctorul timișorean a ținut să le transmită celor care ies aproape zi de zi în stradă să protesteze față de restricțiile impuse de guvern în pandemie, că, în cazul în care ar ajunge la spital, vor fi tratați „cât se poate de bine”.
„Dacă ar avea nevoie de noi și ar veni la noi și ar fi scris pe fruntea lor toate injuriile pe care le-au aruncat asupra noastră, «criminali, hoți, hoituri, escroci», să fie liniștiți, noi o să-i tratăm cât putem de bine, că asta e noblețea meseriei. Noi trebuie să răspundem tratând, trebuie să răspundem prevenind și statul ar trebui să realizeze această molimă și să intervină. Ei au distrus, cu ura lor, podul care leagă medicul de pacientul său. A venit valul de ură și l-a luat. Dar noi vom face altul”, a mai spus Dorel Săndesc.
Protestul din fața primăriei a fost autorizat și s-a terminat în nici o oră, fără incidente.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro