MENIU CAUTĂ

Protest spontan la Spitalul de Pneumologie Iaşi. Circa 100 de medici și asistente protestează

Distribuie

Protest spontan la Spitalul de Pneumologie Iaşi. Circa 100 de medici și asistente protestează la această oră în fața Spitalului de Pneumologie Iaşi, nemulțumiți de faptul că, după aplicarea legii salarizării unice, salariile lor au scăzut. 

Cadrele medicale susțin că, după aplicarea legii salarizării unice, au pierdut chiar şi 1300 de RON la salariu.

BZI relatează că, în semn de protest, mulți angajați din spitale din Iași nu își vor ridica salariile, după ce, conform noilor calcule, vor primi sume mai mici cu 400 – 1.300 de lei. În aceste condiții, vor avea loc proteste în aproape toate spitalele din Iași. Potrivit BZI, singurii care sunt mulțumiți de salariile pe care le-au primit înainte de Pasști sunt angajații de la spitalele de Recuperare și C.I. Parhon, unități medicale aflate în administrarea Consiliului Local Iași.

Potrivit aceleiași surse, s-a ajuns la această situație din cauza faptului că primăria municipiului Iași are foarte puține unități unde acordă sporuri și a avut posibilitatea să ofere celor două spitale sporuri la nivel maxim. Celelalte spitale din Iași, aflate în subordinea Ministerului Sănătății și Consiliului Județean, nu au această posibilitate financiară și majoritatea salariaților vor primi lefuri mai mici.

Săptămâna trecută a avut loc un protest și la Institutul Marius Nasta. Câteva zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală – medici, asistenți și infirmieri – au protestat, în curtea spitalului, nemulțumiți că odată cu reducerea sporurilor le-au scăzut salariile cu până la 1.400 de lei.

Altfel, medicii vor să declanșeze grevă generală la începutul acestei luni, considerând că majorările salariale din sănătate, de la 1 martie 2018, sunt „doar pe hârtie”, a transmis Federația Sanitas.

Revendicările federației Sanitas

  • Acordarea creșterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru TOT personalul din sănătate și asistență socială.
  • Renunțarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite.
  • Adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10.
  • Negocierea și încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” și ”Asistență socială”.
  • Recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

VIDEO EXCLUSIV. Dalida din «Las Fierbinți» a fost angajata soțului ei și spune că nu visa, pe vremea aceea, la o relație cu el «Era șeful meu. Era domnul Laurențiu»

Comentarii