Ți-am pregătit 10 ponturi ca să ai o grădină pregătită pentru iarnă și mult mai puține probleme de rezolvat de îndată ce vine primăvara.
- Începe pregătirea toamna
Toamna este cel mai potrivit anotimp ca să începi pregătirea grădinii pentru iarnă. După ce toate fructele și legumele au fost culese, spre sfârșitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie, poți să dai startul pregătirilor.
2. Săpă în adâncime
Ca să asiguri permeabilitate solului pe timpul iernii și astfel să furnizezi nutrienți plantelor, săpatul adânc de toamnă este esențial, așa că ai grijă să nu sari peste acest pas.
3. Mușuroaie de pământ
Dacă vrei ca plantele tale să fie protejate în timpul sezonului rece, realizează mușuroaie de pământ, care pot să facă acest lucru.
4. Scapă de coroanele mari
Tunde pomii fructiferi înainte de venirea iernii, ca să nu aibă coroane mari, deoarece acestea pot să fie rupte de greutatea zăpezii. Pe lângă pomii fructiferi, nu uita să tunzi și tufele de zmeură, arbuștii, murele sau vița de vie.
5. Ai grijă de trandafiri
Trandafirii mari trebuie tăiați, iar cei mici trebuie să fie acoperiți cu sticle de plastic tăiate, ca să fie protejați de frig și de zăpadă.
6. Protejează gardurile vii
Pentru ca grădina ta să aibă un aspect plăcut pe timpul iernii, poți să tai și gardurile vii, ca să le protejezi și să le menții aspectul plăcut.
7. Folosește-te de ce ai pe lângă casă
Acoperă copăceii și arbuștii cu materialele de pe lângă casă. Poți folosi materiale textile sau cutii de carton ca să-i protejezi. Este important să folosești materialele acestea pentru ca aerul să poată circula și plantele să poată respira pe tot parcursul iernii. Un alt aspect important este temperatura, care nu trebuie să crească brusc și să difere drastic de cea a mediului ambiant.
8. Tunde gazonul
Este indicat să tunzi gazonul din grădină înainte de venirea iernii, ca să te asiguri că la venirea primăverii se dezvoltă uniform și viguros.
9. Pregătește plantele pentru iarnă
După ce grădina este pusă la punct și gazonul este tuns, ca să previi formarea mucegaiului, îngrijește și celelalte plante.
Pentru protejarea trandafirilor, de exemplu, realizează un amestec special din resturi vegetale, scoarță de copac și iarbă. Rolul acestui amestec este să regleze temperatura solului, să oprească creșterea buruienilor și să mențină nivelul optim de umiditate.
În cazul plantelor din ghivece, mută-le în locuri adăpostite precum casa, garajul, beciul sau pivnița. Aceste încăperi trebuie aerisite periodic, iar plantele trebuie udate pe timpul iernii.
10. Folosește uneltele potrivite
Ca să te descurci la munca de pregătire și pentru a lucra rapid și cu spor, trebuie să ai uneltele potrivite.
- Folosește o foarfecă pentru copaci ca să tai crengile uscate. Cu același instrument poți să tai și trandafirii, iar pentru crengile mai groase utilizează fie un fierăstrău manual, fie unul electric.
- Pentru tăierea ierbii poți să folosești o motocoasă. Sunt destule motocoase profesionale la preț avantajos, așa că ai de unde să alegi una potrivită pentru nevoile tale.
- După ce ai tăiat iarba și ai curățat pomii, strânge resturile rămase cu o greblă simplă sau una reglabilă. Ai grijă să îndepărtezi și frunzele moarte.
- O să mai ai nevoie de lopeți și sape ca să plantezi noi puieți și să realizezi mușuroaiele.
- O roabă este utilă pentru îndepărtarea frunzelor moarte sau a ierbii tăiate, dar te poți folosi și de o găleată.
- Nu uita de protecție. Folosește haine din materiale rezistente, ca să eviți zgârieturile. Poartă mănuși și bocanci de protecție, plus ochelari care să te apere împotriva ramurilor.
Acestea au fost 10 ponturi ca să-ți pregătești grădina pentru iarnă în mod corespunzător. Începe operațiunile din timp, folosește uneltele potrivite și pregătește-ți grădina pentru sezonul rece așa cum trebuie!